Ελληνικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας ενέκρινε η Κομισιόν.

Βάσει του καθεστώτος, οι ενισχύσεις θα δοθούν υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, καθώς σκοπός του προγράμματος είναι να αποζημιώσει τους επιλέξιμους δικαιούχους για μέρος των πρόσθετων δαπανών στις οποίες υποβλήθηκαν λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων .

Καθώς επίσης και να τους βοηθήσει να υπερβούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.

Η Ευρωπαική Επιτροπή λέει Ναι στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Το Ελληνικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας που ενέκρινε η Κομισιόν, εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, οι ενισχύσεις που δεν υπερβαίνουν τα 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Μάλιστα σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Μετά την απήχηση που είχε η θέση Γεωργαντά Πακέτο υπέρ αγροτών εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Συνολική επανεξέταση της στρατηγικής στήριξης του αγροτικού τομέα από την ΕΕ, με έναν συνδυασμό μέτρων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη μεταποίηση, εξετάζουν οι Βρυξέλλες, μετά από μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά την οποία συνυπέγραψαν 12 χώρες και υποστήριξαν κατά τη συζήτηση άλλες πέντε.

Όπως ανέφερε στη τοποθέτησή του ο κ. Γεωργαντάς, «σύμφωνα με δεδομένα και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η συγκεντρωτική πραγματική αξία του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2021-2027 θα μειωθεί κατά 21,95% σε σχέση με το 2020 και κατά 34,12% κατά το έτος 2027 σε σχέση με το 2020».   

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γεωργαντάς, όπως και οι χώρες που εισχώρησαν σ’ αυτή τη θέση,  ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τις σοβαρές δυσχέρειες που προκάλεσε ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, να διασφαλιστεί η παραγωγή και ο εφοδιασμός των ευρωπαίων πολιτών με γεωργικά προϊόντα υψηλής αξίας και να εξασφαλιστεί, συνολικά, η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε.. 

«Τα μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα και καινοτόμα, συγκρίσιμα, με εκείνα που προτείνει η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως απάντηση στις ευρύτερες εξελίξεις, τόνισε ο υπουργός. Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής», αναφέρεται επί λέξει στην ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών.   

Να σημειωθεί ότι την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας.