Την Παρασκευή και κατά τις μεσημεριανές ώρες, ξέσπασε πυρκαγιά στο πρανές της Εγνατίας οδού στο ύψος της κοινότητας του Προφήτη.


Η εστία της φωτιά ενώ στην αρχή ήταν μικρή ξαφνικά και γρήγορα επεκτάθηκε φτάνοντας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Προφήτη.


Χάρη όμως στην συντονισμένη επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής, αλλά και στην κινητοποίηση αγροτών, εθελοντών, μηχανημάτων του Δήμου και συνεργατών υπό τον συντονισμό παρούσης όλης της ηγεσίας της πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά.


Μάλιστα ο δήμαρχος Βόλβης κ. Λιάμας ευχαρίστησε με το που έσβησε η φωτιά κάθε πυροσβέστη και μέλος πληρώματος των εναέριων μέσων που επιχείρησαν στη περιοχή

«Ευχαριστώ τους αγρότες, τους εθελοντές, τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους και τους αιρετούς του Δήμου μας που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις εστίες της φωτιάς και συνέβαλαν με κάθε πρόσφορο μέσο στην κατάσβεσή της.


Ξεχωριστά ευχαριστώ τους πυροσβέστες από τη γειτονική Βουλγαρία, οι οποίοι με 2 οχήματα εντάχθηκαν αμέσως στις μονάδες κατάσβεσης.


Εφιστώ τη προσοχή σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πανέμορφης περιοχής μας ώστε να τηρούν τις οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές κατά το δύσκολο καλοκαίρι που διανύουμε.


Υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά την υποχρέωση να απομακρυνθούν ξερόχορτα και εύφλεκτα υλικά από ιδιοκτησίες και οικόπεδα όπως ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη αλλά και ο κανονισμός του δήμου.


Η Δημοτική αρχή και όλες οι υπηρεσίες μας βρίσκονται υπό συνεχή επαγρύπνηση λαμβάνοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων της μέριμνα για τη προστασία της ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου Βόλβης.


Μακάρι δήμαρχε και την επόμενη φορά όλοι και πάλι να κάνουν το καθήκον τους
Γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό … συμφέρον!

Διαμαντής Λιάμας: Διανύουμε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι με φωτιές που κατατρώνε τα δάση, που καίνε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.


Η εικόνα αυτή, όπως είναι φυσικό προκαλεί ανησυχία σε κάθε πολίτη, γι αυτό και το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε συνεχώς αιτήματα για καθαρισμούς οικοπέδων από χόρτα.


Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η πυροσβεστική διάταξη 20/2022 σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων είναι στην ουσία ίδια εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα ο Δήμος κάθε χρόνο να προχώρα σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις ώστε να εκλείψουν οι τυχόν εστίες πυρκαγιάς.


Σύμφωνα με αυτήν την πυροσβεστική διάταξη: «Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της».


Δεν είναι εφικτό ο δήμος μας με 22 κοινότητες και 39 οικισμούς και χιλιάδες οικόπεδα και αγρούς να ανταποκρίνεται στα αιτήματα.


Μόνο στους παραλιακούς οικισμούς έχουμε 10.000 στρέμματα εντός σχεδίου με πάνω από 30.000 οικόπεδα, άρα γίνεται αντιληπτό πως είναι αδύνατη ακόμα και η προσωπική επικοινωνία με όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες, πόσο μάλλον η διαδικασία καθαρισμού των επίφοβων ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων.


Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων πρέπει να λάβουν μέριμνα για τον καθαρισμό τους, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των γειτόνων τους, αλλά και να μην αντιμετωπίσουν ποινικές και οικονομικές κυρώσεις.


Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, όπως κάθε χρόνο, συναντάμε ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα.

Μόλις γεμίζουν οι παραθεριστικές κατοικίες αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να πετούν και να παρατούν σε διάφορα σημεία παλιά έπιπλα, κλαδιά, ποσότητες χόρτων κ.ά.


Εμείς ως δημοτική αρχή με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, με πλήθος μηχανημάτων και οχημάτων, με όλο το προσωπικό αλλά και τους συνεργάτες σε επαγρύπνηση, προχωράμε καθημερινά στην αποκομιδή όλων αυτών των ογκωδών αντικειμένων, από διάφορες περιοχές, που ξαφνικά μετατρέπονται σε μίνι χωματερές, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα τις ξαναγεμίζουν.


Δεχόμαστε συνεχώς τηλέφωνα ή μηνύματα όχι για να τα παραλάβουμε από την οικία κάποιου πολίτη αλλά από τους μικρούς σκουπιδότοπους που δημιουργούν οι ανεύθυνοι.

Μάλιστα, ενώ όλοι βλέπουν μέχρι τώρα τα έπιπλα, τα κλαδιά, τα χόρτα κλπ και μας καλούν για να τα μαζέψουμε από την περιοχή τους, ποτέ κάνεις έως τώρα δεν είδε ποιος τα εναπόθεσε, ώστε να τον εντοπίσουμε και να επιβληθούν κυρώσεις, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάντια.


Χθες είχαμε δυο συμβάντα στην Ασπροβάλτα, το ένα αφορούσε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων και το άλλο πρόκληση φωτιά από άνθρωπο που έκανε οξυγονοκόλληση.

Για το πρώτο συμβάν γίνεται έρευνα, ενώ για το δεύτερο η πυροσβεστική επέβαλε στον υπαίτιο το προβλεπόμενο πρόστιμο.


Καλώ για μία ακόμα φορά όλους τους ενσυνείδητους πολίτες να βγούνε μπροστά, ώστε να σταματήσουμε επιτέλους τις παράνομες πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τις περιουσίες και τις ζωές μας, ρυπαίνοντας το όμορφο φυσικό περιβάλλον μας και δυσφημώντας τον τόπο μας σε τουρίστες και επισκέπτες.


Καταγράψτε/φωτογραφίστε τις πινακίδες οχημάτων ή τους παραβάτες που πετούν ανεξέλεγκτα μπάζα, κλαδιά, και έπιπλα κλπ, και επικοινωνήστε με τους αιρετούς και τις υπηρεσίες του δήμου.


Για να «πέσουν» επιτέλους πρόστιμα και να γίνουν μηνύσεις, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτή η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά.


Σας ζήτω όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια συμμαχία ευθύνης για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και να προασπίσουμε τον τόπο μας από τη δυσφήμιση, διατηρώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Λιάμα.

H υλοποίηση δράσεων των Δήμων στην συνάντηση Κυρίζογλου – Κωνσταντινίδη!

Στην Ασπροβάλτα παρουσία Γαλαμάτη o συνδυασμός Λιάμα έκοψε Βασιλόπιτα