Μήνυμα προς τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές να αξιοποιήσουν το μοναδικό δυναμικό και την αναπτυξιακή πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε με την ομιλία του στο 3ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

tzitzikostas economist thessaloniki 11zon
tzitzikostas economist thessaloniki 11zon

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της περιφερειακής οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από συγκεκριμένους δείκτες, αλλά και στις προοπτικές που έχει η περιοχή για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες καθιστούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας για όλη τη χώρα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αρχικώς στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των ευρωπαϊκών Περιφερειών και Δήμων για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το 70% των συνολικών πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.

Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι οι θεσμοί που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και της προτεραιότητες της κοινωνίας και σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις και έργα από τη βάση προς τα επάνω, αλλάζοντας κάθε τόπο και με αυτό τον τρόπο μπορούν να αλλάξουν την ίδια την Ευρώπη».

Εστιάζοντας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «το 87% του συνολικού προϋπολογισμού μας, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους κατευθύνεται στην ανάπτυξη και σε μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα.

Και παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν και πιο μεγάλες και πιο πολλές από ποτέ, συνεχίσαμε να δυναμώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε την Κεντρική Μακεδονία.

Ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές. Ενισχύσαμε με εκατοντάδες δράσεις τις τοπικές επιχειρήσεις.

Δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας. Χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας ύψους 1 δισ. ευρώ, σε όλους τους τομείς, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναδείξαμε και προβάλαμε σε όλο τον κόσμο τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Δημιουργήσαμε την ψηφιακή Περιφέρεια με 200 ψηφιακές υπηρεσίες.

Καταργούμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν επί τριάντα χρόνια 150.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε, την πρώτη στη χώρα ‘Υπηρεσία Μίας Στάσης’ για τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Αναβαθμίσαμε τις ψηφιακές υποδομές των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων και των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναβαθμίζουμε ενεργειακά περισσότερα από 40 δημόσια κτίρια.


Και σήμερα η Κεντρική Μακεδονία είναι μια Περιφέρεια ισχυρή στην Ελλάδα και στην κορυφή της Ευρώπης:


-Με 9% αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα σε ένα χρόνο, από το 2022.
-Με 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.
-Με εξαγωγές που φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα είμαστε πρώτοι στη χώρα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
-Με την παραγωγή του 25% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας.
-Με διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές, αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό και 23% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών, στο πρώτο εξάμηνο του 2023.


-Με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.
-Με μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη στην αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.


Και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία είναι στις 10 πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της Καινοτομίας.

Με έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, 130.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας, μόνο από τις κινηματογραφικές παραγωγές που φέραμε στον τόπο μας.

Με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, όπως η συνεργασία μας με τον κορυφαίο, ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών μας επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του CERN αλλά και για εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και ερευνητών.

Με παγκόσμιες εταιρείες κολοσσούς που επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον τόπο μας, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στο σχέδιό μας για το μέλλον».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε μάλιστα και στα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα και δημιουργούν έτσι την επόμενη μέρα, το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έργα, που όπως υπογράμμισε, στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας ανάπτυξη για όλους.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους όσοι προτίθενται να επενδύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας: «Για την Κεντρική Μακεδονία ξεκινάει μία πολύ σημαντική πενταετία. Με πολλά έργα σε όλους τους τομείς και φυσικά στις υποδομές.

Όπως για παράδειγμα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το νέο Flyover. Τη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το ThessIntec.

Έργα που υποστηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλά και με το μεγάλο έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ανάπλαση και αξιοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, που επανασυνδέει την πόλη με τη Θάλασσα, που θα αποτελέσει το νέο ισχυρό brand name, τη νέα σύγχρονη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, με τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούμε, στο οδικό δίκτυο, στα δίκτυα ενέργειας, στις ψηφιακές υποδομές, δημιουργούμε μια Περιφέρεια σύγχρονων υποδομών και κορυφαίων επενδυτικών ευκαιριών.

Επενδυτικών ευκαιριών: στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση και την υγεία, στον τουρισμό και την καινοτομία, στην ενέργεια και την ασφάλεια.

Έργα που παλιότερα φάνταζαν ουτοπικά, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ορατά.

Είναι έργα που υλοποιούμε και αλλάζουν τον τόπο μας, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους.

Αλλά και στόχοι που είχαμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και έμοιαζαν επίσης, ουτοπικοί, όπως η Κεντρική Μακεδονία – Πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σήμερα πλέον, δεν αποτελούν απλώς συνθήματα.

Γιατί σήμερα η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σε πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα.

Γιατί με κάθε έργο και δράση που κάνουμε, υλοποιούμε το στόχο μας, το όραμα που μας ενώνει, χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Με πολλές και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Με βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε σπίτι. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Με συνέπεια. Με συνεργασία. Με εμπιστοσύνη».

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Dominique de Villepin στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας, λέγοντας:

«Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο σταθεροί και αναντικατάστατοι φίλοι και σύμμαχοι, με δεσμούς που γυρίζουν πολύ πίσω στο χρόνο.

Και τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Όχι μόνο λόγω της νέας μεγάλης αμυντικής συμμαχίας που χτίζουμε ή των συνεργασιών που αναπτύσσουμε στη Μεσόγειο για την ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια, αλλά και γιατί μοιραζόμαστε κοινές θέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, την κλιματική και ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, την άνοδο των άκρων.

Είναι θέματα που ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν σε συναντήσεις μας, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας, αλλά και στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Και ανάμεσα σε πολλά άλλα κρατώ αυτό που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στην ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι η καρδιά της Ευρώπης.

Και θέλω να το υπογραμμίσω: Η Γαλλία υπήρξε, μέσα στο δύσκολο διάστημα που προηγήθηκε, ο πιο ισχυρός σύμμαχος των ευρωπαϊκών Περιφερειών και Δήμων κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέπεια λόγων και έργων!

Απόστολος Τζιτζικώστας: Στις Σέρρες ό,τι είπαμε, το κάναμε πράξη!

Ηράκλεια, Σιντική και Σέρρες Επισκεύτηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας