Μπορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης από τις Βρυξέλλες να αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην Παγκόσμια Επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να τόνισε πως η αντιμετώπιση της οφείλει να είναι άμεση προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ήδη πρόβλεψε πως με την κατάλληλη προετοιμασία και αποτελεσματικά μέτρα από την ΕΕ, οι συνέπειές της θα ήταν μειωμένες προς τους πολίτες.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι πως σε υψηλό πέντε μηνών βρέθηκαν οι τιμές του σιταριού καθώς οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που μεταφέρουν τα σιτηρά εντάθηκαν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο, να αυξάνονται έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στη Ουκρανία
Σε υψηλό 5 μηνών σκαρφάλωσαν οι τιμές του σιταριού
Οι τιμές του σιταριού έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα, μιας και η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορεύσιμου σιταριού.
Βέβαια οι τιμές αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την υπό τον ΟΗΕ συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς ρωσικό drone κατέστρεψε ένα σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι Ρένι.
Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο με τη διαμεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας, αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που έχουν μπλοκαριστεί από τον
πόλεμο στην Ουκρανία.
Πάνω το καλαμπόκι, κάτω η σόγια
Η επιβράδυνση στις ουκρανικές εξαγωγές έχει τιμολογηθεί στην αγορά και οι αγοραστές περιμένουν τώρα να δουν τι θα συμβεί με τις εξαγωγές ρωσικού σιταριού»
Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) ανέβηκε κατά 2% στα 7,72-1/2 δολάρια/μπούσελ τα ξημερώματα, έχοντας νωρίτερα αγγίξει ακόμη και τα 7,77-1/4 δολάρια/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.
Το καλαμπόκι αυξήθηκε 0,1% στα 5,21 δολάρια/μπούσελ ενώ η σόγια υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1% στα 5,21 δολάρια/μπούσελ.
Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις της για την απόδοση των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των ζαχαρότευτλων, εξαιτίας των παρατεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών.
Στη Βραζιλία μάλιστα μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδα, είχε συγκομιστεί το 47% της έκτασης που φυτεύτηκε για τη δεύτερη καλλιέργεια καλαμποκιού σε κεντρικές και νότιες περιοχές και μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Σικάγο,
το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αξιολόγησε την κατάσταση του 57% της καλλιέργειας καλαμποκιού των ΗΠΑ ως «καλή μέχρι άριστη», σταθερή με την προηγούμενη εβδομάδα παρά τις εμπορικές προσδοκίες για ελαφρά βελτίωση.
Τέλος οι εβδομαδιαίες αξιολογήσεις του USDA για τη σόγια και το ανοιξιάτικο
σιτάρι είναι μειωμένες, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνουν τουλάχιστον
σταθερές.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να εξάγει σχεδόν όλη την αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας μέσω «λωρίδων αλληλεγγύης» – σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορικές συνδέσεις μέσω των κρατών μελών της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Φυσικά περίπου το 60% των εξαγωγών της Ουκρανίας αποστέλλονταν μέσω λωρίδων αλληλεγγύης και το 40% μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ βρισκόταν σε λειτουργία η συμφωνία για τα σιτηρά με την υποστήριξη του ΟΗΕ.
Λευτέρης Αυγενάκης: Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε χθες στις παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, για την Παγκόσμια Επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία,
και όπως τόνισε η αντιμετώπιση της οφείλει να είναι άμεση προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε πώς με πρόβλεψη, κατάλληλη προετοιμασία και αποτελεσματικά μέτρα από την ΕΕ, οι συνέπειές της θα ήταν μειωμένες προς τους πολίτες.
Από τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων, η κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,
ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής, σχετικά με τον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε την ανάγκη για γρηγορότερα αντανακλαστικά της Ε.Ε σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή άλλα και σε νέους επιθετικούς κίνδυνους που παρουσιάζονται με αρνητικές συνέπειες σε αγρότες και σε παραγωγούς.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη όλων στόχων και δράσεων της ΕΕ και ειδικά στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Λευτέρης Αυγενάκης: Προτεραιότητα μας οι νέοι επαγγελματίες αγρότες