Την έκτη συνάντησή τους μέσα σε έναν χρόνο, θα έχουν αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές εκπέμπουν το μήνυμα ότι «σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση -που θα έχει πιο σφιχτό χρονικό πλαίσιο– οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σημείο αναφοράς η σύγκληση του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.
Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως πολύ καλή την συνεργασία, που έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.
«Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία…», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το Κυπριακό και θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού.
Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιδιώξει να διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο, συμβάλλοντας στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή το μήνυμα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που συμμετείχε, χθες, σε Δείπνο Εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση του Atlantic Council για την απονομή των βραβείων Global Citizen 2024.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας και το Κυπριακό, που αναμένεται να τεθεί στη συζήτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η ελληνική θέση, η θέση της Κύπρου. Ταυτίζονται οι θέσεις αυτές.
Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί έθνους, οι πιο ισχυροί δεσμοί και έχουμε την ίδια θέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, δεν πρόκειται η χώρα μας να μπει σε τέτοια διαδικασία. Έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της Κύπρου.
Δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε αυτό το οποίο μου διαβάσατε. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα “κόκκινων” γραμμών».
Συνεχίζοντας, ο Παύλος Μαρινάκης κατέστησε σαφές: «έχουμε πει, πολλές φορές, ότι ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Έχουμε αποτελέσματα από τον διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χώρα μας, όπως είναι ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού όπου, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται επιτυχής και μετράει πολύ και η συνδρομή των γειτόνων μας στην Τουρκία.
Αλλά διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται. Αλλά, επειδή έχουμε αύριο μια πράγματι σημαντική συνάντηση, ας περιμένουμε να δούμε την έκβασή της και εδώ είμαστε και την Πέμπτη να τα σχολιάσουμε όλα».
Σε άλλη ερώτηση, εάν Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά στο να μπουν βαθύτερα στη συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «κατ΄ αρχάς, είναι η μόνη διαφορά.
Ούτως ή άλλως, για να συζητηθεί μια διαφορά πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από τη μοναδική διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, άρα αυτό είναι δεδομένο. Το αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Και επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα δεν έχει χάσει από αυτή τη διαδικασία, ούτε καν προτίθεται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει συνολικά από την εξωτερική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας.
Και από εκεί και πέρα, σε διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται, γίνονται με ακριβώς αυτό τον στόχο, μια πιο ισχυρή, μια πιο δυνατή Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά».
«Δείτε πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το ρεύμα, πόσο αντίστοιχες σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, κινούμαστε, την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και ναι, αυτή η διαδικασία διαλόγου και οι συναντήσεις, όπως τις είπατε, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπούν, χωρίς όμως να μπαίνουν ούτε καν στη συζήτηση ζητήματα κυριαρχίας ή ζητήματα “κόκκινων” γραμμών», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δυναμικό παρών από τους Δήμους του Νομού Σερρών στη SEREXPO 2024
«ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»: Στηρίζουμε την ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΖΙΟΥ στον Προβατά