Η συνεχόμενη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία.
Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχει πρόβλημα με διακοπές νερού αλλά και χαμηλή πίεση, ενώ προχθές στο Δήμο Νέας Ζίχνης κάτοικοι με τις εικόνες στα χέρια έφτασαν στον ποταμό Αγγίτη και προσευχήθηκαν στον Θεό για να βρέξει, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η λειψυδρία απειλεί τις παραγωγές, οι αγρότες αισθάνονται την έλλειψη νερού και οι αρχές δεν κρύβουν ότι εφέτος το νερό δεν θα είναι αρκετό για τις αρδεύσεις.
Ήδη έχουν μεταδώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν διατηρηθεί η ανομβρία θα προτιμήσουν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, αφήνοντας στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού και του καιρού τις καλλιέργειες.
Ξεκινάει ο πόλεμος του νερού με τους ειδικούς να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου»
Ξέρετε έχουμε μείνει μόνοι μας!
Δεν ενδιαφέρεται κανένας από την κυβέρνηση για το πρόβλημα μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο αντιδήμαρχος Νέας Ζίχνης, Κώστας Νταράκης, καθώς και η Νέα Ζίχνη όπως και όλος ο νομός Σερρών άρχισε να δοκιμάζεται από την ανομβρία που έφερε την λειψυδρία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις καλλιέργειες της περιοχής.
Και απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα δήμος και δημότες επέλεξαν να κάνουν … λιτανεία, που σημειωτέων έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Βέβαια η συνεχόμενη ανομβρία ,σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία, ενώ ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχει πρόβλημα με διακοπές νερού αλλά και χαμηλή πίεση.
Άλλωστε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος των θερμοκρασιών, οι παρατεταμένοι καύσωνες και η ανομβρία φέρνουν συνθήκες Βόρειας Αφρικής σε όλη την χώρα, απειλώντας με ερημοποίηση έναν από τους πιο εύφορους και παραγωγικούς κάμπους της χώρας.
Η παρατηρούμενη ανομβρία, με τις καταστροφικές εξάρσεις των ραγδαίων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων που συνήθως τις συνοδεύουν, πλήττουν και το δικό μας κάμπο, ενώ οι ταμιευτήρες της λίμνης Κερκίνης άρχισαν ήδη να υποχωρούν.
Τι διδάσκει η εμπειρία της Κύπρου
Το πρόβλημα της έλλειψης νερού αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ένταση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες η Κύπρος.
Οι Αρχές εκεί τοποθετήθηκαν έγκαιρα απέναντι στην απειλή της ερημοποίησης και σε ανύποπτο χρόνο υιοθέτησαν το δόγμα «ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα», επιλέγοντας τόσο την κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στους πρόποδες των βουνών όσο και εκτεταμένα δίκτυα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνική της αντίστροφης ώσμωσης, που αποδίδει καθαρό νερό, απαλλαγμένο από άλατα και βαρέα μέταλλα, για όλες τις χρήσεις.
Η Κύπρος, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις, κάλυπτε σχεδόν το 50% των αναγκών της σε νερό από το ευρύ δίκτυο των μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών και το υπόλοιπο 50% από τις μονάδες αφαλάτωσης. Τώρα, με την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, επικαιροποιεί το δόγμα «ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα» και αναζητεί αποτελεσματικότερες λύσεις.
Το σχέδιο συλλογής του βρόχινου νερού
Στην χώρα μας, παρότι η απειλή ήταν εμφανής εδώ και χρόνια, ελάχιστες πρόνοιες έχουν ληφθεί.
Μεγάλα έργα καρκινοβατούν και το νερό των βροχοπτώσεων καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα.
Στη βάση αυτής της διαπίστωσης και διαβλέποντας το πρόβλημα της έλλειψης νερού, κάποιοι εμπνεύστηκαν ένα μεγαλειώδες έργο, αυτό της συλλογή του βρόχινου νερού μέσω της κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στους πρόποδες των βουνών.
Έκτοτε κύλησε πολύς χρόνος, οι κλιματικές συνθήκες άλλαξαν, η παραγωγή τροφίμων μετά την πανδημία και την πρωτοφανή διαταραχή που προκάλεσε στις εφοδιαστικές αλυσίδες έλαβε άλλες διαστάσεις και πλέον το πρόβλημα του νερού αναδεικνύεται σε μείζον, υπαρξιακής φύσεως, ζήτημα.
Η επερχόμενη έλλειψή του νερού όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα κλονίσει τις υπάρχουσες παραγωγικές και οικιστικές δομές και θα απαξιώσει την ίδια τη χώρα.
Πλέον δεν χωρούν ημίμετρα, ούτε εμβαλωματικές λύσεις.
Μόνο εμπνευσμένα και οραματικά σχέδια μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα της επερχόμενης κλιματικής καταστροφής και της κρίσης του νερού, που πλέον δεν μπορεί να χάνεται ανεκμετάλλευτο στις θάλασσές μας…
Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος μόλις ξεκίνησε
Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας: Υπάρχουν ενεργές συμβάσεις για υγειονομικές ταφές;
Στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών Δωρεά 52 υπολογιστών από το ΔΙΠΑΕ Σερρών
Τάσος Χατζηβασιλείου: Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν αποτελεί λύση!