Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δήμων για τον σχεδιασμό βιώσιμων δράσεων στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε στην παρέμβαση του στη συζήτηση της κίνησης «Προοδευτικοί πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας» στο πλαίσιο του Balkans Money Show με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.


Όπως επισήμανε ο ίδιος, μία από τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ο ολοκληρωμένος -και όχι αποσπασματικός σχεδιασμός- ο οποίος λαμβάνει υπόψη του πραγματικά τις ανάγκες των πόλεων και στην περίπτωσή μας της Θεσσαλονίκης.


Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα μίλησε:


1) για τη ΔΕΘ και τη σταθερή θέση του υπέρ της μεταφοράς της εκτός του αστικού ιστού και συγκεκριμένα στη Σίνδο προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η βιώσιμη ανάπτυξη της ΔΕΘ και αφετέρου της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου που να αγκαλιάζει τη Θεσσαλονίκη.


2) Για το νοσοκομείο Παίδων που κατασκευάζεται με χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φίλυρο αλλά δεν υπάρχει η μέριμνα για τη διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων σε αυτό. Μάλιστα αναφέρθηκε στη νέα επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στα συναρμόδια υπουργεία, στους βουλευτές Θεσσαλονίκης αλλά και στην περιφέρεια.


3) Για το flyover το οποίο όπως τόνισε σχεδιάζεται αποσπασματικά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις απαραίτητες συνδετήριες οδούς και τέλος


4) Για το μετρό που αποτελεί όπως είπε την αποθέωση της μη βιώσιμης ανάπτυξης αφού αρχίζει και τελειώνει στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την πολύπαθη σε ποιότητα αστικών συγκοινωνιών δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και το αεροδρόμιο της πόλης.

«Που ακούστηκε βιώσιμος σχεδιασμός μεταφορικών υποδομών με μετρό που δεν συνδέεται με το αεροδρόμιο της πόλης;» αναρωτήθηκε ο κ. Δανιηλίδης.