Σέρρες, Δράμα και Καβάλα σε μία ΔΕΥΑ προβλέπει το προσχέδιο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγχώνευση και κατάργηση των ΔΕΥΑ αλλά και των Τμημάτων Ύδρευσης και Άρδευσης σε όλη τη χώρα ,είναι αλήθεια πως προβληματίζει όλη την Αυτοδιοίκηση.
Ήδη η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς από την μία είναι δεδομένο πως οι ΔΕΥΑ έχουν συσσωρεύσει χρέη, κυρίως λόγω της τεράστιας αύξησης της ενέργειας, ενώ δεν λείπουν οι φωνές για ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα και κυκλοφορούν διάφορες φήμες για μεγάλο χαράτσι στους λογαριασμούς ύδρευσης.
Τι από όλα αυτά ισχύει και τι όχι θα το δούμε στην πορεία, καθώς υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Εκείνο που πρέπει να ξέρουμε στην περιοχή μας είναι ότι προβλέπεται οι δικές μας ΔΕΥΑ όλων των δήμων των δικής μας Περιφερειακής Ενότητας , προβλέπετε να συνενωθούν με αυτούς της Δράμας και της Καβάλας
Επίσης μία διαδημοτική ενιαία εταιρία θα διαχειρίζεται το νερό στις ΔΕΥΑ των δήμων της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας και φυσικά προβλέπετε η κατάργηση των ΔΕΥΑ της Θεσσαλονίκης, για να συγχωνευτούν με την ΕΥΑΘ, όπως επίσης και οι ΔΕΥΑ της Χαλκιδικής και του Κιλκίς.
Το να παραμείνουν οι ΔΕΥΑ ως έχουν μάλλον μοιάζει αδύνατο, διότι από μόνες τους οι περισσότερες αποτελούν μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά των δήμων.
Σκεφτείτε το παράδειγμα της ΔΕΥΑ Λαγκαδά, στην οποία χαρίστηκαν χρέη κοντά στα 4 εκ. ευρώ και μέσα στο επόμενο διάστημα κατόρθωσε να δημιουργήσει νέα χρέη άλλων τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ;
Δεν ξέρω τι ισχύει και τι όχι και κατά πόσο φταίνε οι ΔΕΥΑ για το οικονομικό χάλι τους, πλην όμως το πρόβλημα υφίσταται και πρέπει να λυθεί.
Επίσης, δεν γνωρίζω εάν με το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να λυθεί το θέμα, όταν οι άνθρωποι των ΔΕΥΑ επιρρίπτουν ευθύνες στην κεντρική διοίκηση, αλλά και στις κακές υποδομές που επιτρέπουν να χάνεται το μισό νερό που αντλούν και άλλα τέτοια ωραία.
Θα μου πεις δεν βλέπεις τους δήμους που δεν ξέρουν τι χρωστάνε στην ΔΕΗ και δεν τους καίγεται ….καρφάκι;
Είναι …τυχαίο;
Δεν νομίζω;
Πάντως και η χρυσή τομή μπορεί και πρέπει να βρεθεί, εκείνο που προέχει είναι αφενός οι πολίτες να μη λένε το νερό νεράκι, αφετέρου να μην κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της όποιας επιλογής…
Γιατί μη νομίζετε;
Στο τέλος πάντα την πληρώνει ο …λαός!
Το θέμα είναι να μην την πληρώσει με άλλη μια χαμένη δεκαετία και ένα νέο …μνημόνιο!
Τάσος Χατζηβασιλείου: Ορόσημο η Διακήρυξη των Αθηνών
Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Εκδήλωση τη Πέμπτη 28/12 στα Αστέρια