Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, αναδεικνύει τον κίνδυνο η Ελλάδα να μείνει πίσω στην ευρωπαϊκή ερευνητική πολιτική, λόγω της συστηματικής απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Έρευνας και της αδυναμίας αξιοποίησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.

panagiotis kotronis simeonidis

Ο κ. Αρναούτογλου υπογραμμίζει μια σειρά από χρόνιες παθογένειες, όπως η απουσία σταθερής εθνικής πολιτικής για την έρευνα, η διαχρονική υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση των ερευνητικών φορέων και η δυσλειτουργική διαχείριση των κονδυλίων λόγω γραφειοκρατίας. Ειδική αναφορά γίνεται στη διοικητική αποκοπή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας και την υπαγωγή της στο Υπουργείο Ανάπτυξης, επιλογή που – όπως επισημαίνει – αντίκειται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και αποδυναμώνει τη ζωτική σύνδεση της έρευνας με την ανώτατη εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει:

Advertisement

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να απορροφήσει και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά ευρωπαϊκούς πόρους υπό τις παρούσες συνθήκες.

Την ανάγκη ενίσχυσης της θεσμικής επανασύνδεσης της έρευνας με τα πανεπιστήμια.

Τη δυνατότητα πρόβλεψης ειδικής υποστήριξης για κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα στη διοίκηση της έρευνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Όπως τονίζει ο κ. Αρναούτογλου, «η έρευνα δεν μπορεί να λειτουργεί στο περιθώριο της ανώτατης εκπαίδευσης και της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αν δεν στηρίξουμε ουσιαστικά το ερευνητικό μας δυναμικό, θα βρεθούμε εκτός του ευρωπαϊκού χάρτη καινοτομίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Έρευνας στην Ελλάδα και αντίκτυπος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Η ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα, όπως η απουσία εθνικής ερευνητικής πολιτικής, η χρόνια υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση των ερευνητικών κέντρων και η υπερβολική γραφειοκρατία στη διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων. Επιπλέον, η απομάκρυνση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας και η υπαγωγή της στο Υπουργείο Ανάπτυξης αντίκειται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, υποβαθμίζοντας τη σύνδεση της έρευνας με την ανώτατη εκπαίδευση. Οι συνθήκες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους για την έρευνα και την καινοτομία.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάται η Επιτροπή:

Πώς αξιολογεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να απορροφήσει και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά ευρωπαϊκούς πόρους για την έρευνα υπό τις παρούσες συνθήκες;

Προτίθεται να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της θεσμικής επανασύνδεσης της έρευνας με την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Υπάρχει πρόβλεψη για ειδική υποστήριξη κρατών-μελών με διαρθρωτικά προβλήματα στη διοίκηση της έρευνας ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα;

giannis agorastos vasilis papachristou

Βασίλης Τερζής: «Δήμος Σερρών, της προφορικής εντολής το ανάγνωσμα…» – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Τάσος Χανλίογλου – ΥΠΕΡ-ΟΠΤΙΚΩΣ: Σέρρια η παραμυθούπολις – Ελεύθερο Βήμα Σερρών – Νέα για τις Σέρρες μέσα από το e-vima.gr

Σέρρες: «Πλημμύρισε» με κόσμο η Λίμνη Κερκίνη την Πρωτομαγιά – Νέα Σέρρες – Εβδομαδιαία Εφημερίδα του Νομού Σερρών