Τι κι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε την εξόφληση των ενισχύσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μεταξύ των οποίων και τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης του 2023;

Οι Σερραίοι αγρότες που περίμεναν να πάρουν και τα υπόλοιπα από τα 87 εκατ. ευρώ, δυστυχώς πήραν μόλις από 1 έως 5 ευρώ ως εξόφληση βασικής ενίσχυσης και κανένας, ούτε στο Υπουργείο, ούτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ξέρουν ούτε τι ποσό ακριβώς πλήρωσαν , ούτε σε πόσους παραγωγούς , αλλά και τι μένει ακόμη απλήρωτο;

Τους αγρότες τους απασχολούν ουσιαστικά τα υπόλοιπα της φετινής βασικής ενίσχυσης, μιας και φέτος είχαμε την μεγαλύτερη μείωση και χιλιάδες λάθη, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να δώσει τα ακριβή στοιχεία, ενώ η πλάκα είναι πως εμφανίστηκε δικαιούχος που έλαβε επιδοτήσεις για το έτος 2023 και μόνο για την βιολογική Γεωργία ύψους 13.999.196 ευρώ.

Οι πληρωμές στους αγρότες έγιναν βάσει του παλιού ΟΣΔΕ

psixoula piran agrotes enisxiseis 2023

Σε «οριζόντιο σφάλμα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών», το οποίο διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποδίδει την προβληματική πληρωμή αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022.

pantelis mpozis giorgos tatsios


Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους αγρότες και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ.


Επειδή είµαστε ανίκανοι και τα δεδοµένα µπάζουν από παντού, για να µη χάσουµε τα χρήµατα (καταληκτική προθεσµία για τις ενισχύσεις είναι η 30η Ιουνίου), επιλέξαµε να κινηθούµε ως γνήσιοι Έλληνες µε ό,τι στοιχεία είχαµε διαθέσιµα από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε της προηγούµενης χρονιάς!


Κανονικά, µε βάση το γράµµα του νόµου θα έπρεπε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να εκδώσει πράξη αναίρεσης για το σύνολο των πιστώσεων που έγιναν τον Ιούλιο του 2023.


∆ηλαδή, να ζητηθούν από τους παραγωγούς πίσω όλα τα χρήµατα που πληρώθηκαν εκείνη τη φορά (63.035.249,77 ευρώ).

vaggelis papamichalis dimitra panagiotaki


Πάλι µε βάση το γράµµα του νόµου και των ευρωπαϊκών κανονισµών, τα 50.755.440,32 ευρώ που έπρεπε κανονικά να πληρωθούν τον περασµένο Ιούλιο (κανονικά µέχρι 30 Ιουνίου), βάσει των δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2022, δεν πληρώθηκαν έως την καταληκτική ηµεροµηνία, και εποµένως χάνονται.


Άρα, δεν πρόκειται περί αχρεωστήτως καταβληθέντων, αλλά περί κανονικότατου καταλογισµού.

Ναρκοθετημένη η πορεία πληρωμών

Στο υπουργείο με τις πληρωμές στους αγρότες υπάρχει ένα τεράστιο θεσµικό κενό µε απόλυτη ευθύνη ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ καθώς:

• Λείπουν όλες οι εγκύκλιοι οδηγιών για τη βασική ενίσχυση, τις συνδεδεµένες, τα καθεστώτα eco-schemes, αναδιανεµητικής, επιδότησης νεαρών αγροτών κ.λπ.
• Λείπουν οι οδηγίες για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων και το Εθνικό Απόθεµα 2024.
• ∆εν έχουν δηµοσιευτεί τροποποιήσεις των εφαρµοστικών αποφάσεων για τις υποχρεώσεις αιρεσιµότητας.

Μάλιστα, θεωρητικά, οι παραγωγοί είναι υπόχρεοι να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες αιρεσιµότητας (οργώµατα, αµειψισπορές κ.λπ) αλλιώς αντιµετωπίζουν ποινές, αφού αυτό προβλέπει το θεσµικό πλαίσιο που ισχύει σήµερα.

• ∆εν έχουν τροποποιηθεί οι εφαρµοστικές αποφάσεις για τα eco-schemes, ύστερα από τις αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.
• ∆εν έχει τροποποιηθεί η εφαρµοστική απόφαση σχετικά µε τις ασυµβατότητες µεταξύ αγροπεριβαλλοντικών και eco-schemes, ώστε να προβλέπεται το τι ισχύει µε τις προκηρύξεις της ΚΑΠ 2023-2027. Άραγε πού ακριβώς πατάει η προδηµοσίευση των Βιολογικών που µιλάει για ασυµβατότητα µε τα eco-schemes; H απάντηση είναι «απολύτως πουθενά» καθώς η σχετική τροποποιηµένη ΥΑ που ισχύει έως σήµερα (ΦΕΚ 1137/Β’/2024) µιλάει για ασυµβατότητες µεταξύ του παλιού ΠΑΑ 2014-2022 και eco-schemes.

alexis tsipras kostas karpouchtsis

Από την πλευρά της η ΕΘΕΑΣ προτείνει για το ΟΣ∆Ε:


1) Ανάληψη άµεσης πρωτοβουλίας από το ΥΠΑΑΤ και απόφαση για πρόσβαση όλων των ΚΥ∆ στο σύστηµα υποβολής αιτήσεων ΟΣ∆Ε (Προσυµπληρωµένες αιτήσεις µε βάση τα γεωχωρικά στοιχεία και τα ζώα) που βρίσκεται αυτή την στιγµή στο gov.gr και υποβάλλονται ήδη οι on line αιτήσεις µεµονωµένα από τους ίδιους τους παραγωγούς.

2) Άµεση έκδοση οδηγιών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις λεπτοµέρειες υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2024 και προσδιορισµός της καταληκτικής ηµεροµηνίας υποβολής τους για το 2024, που σήµερα δεν υπάρχει.

3) Ενεργοποίηση µέχρι τις 10 Ιουλίου της πρόβλεψης για αυτόµατο σύστηµα υποβολής αιτήσεων, ώστε οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε, που δεν παρουσιάζουν µεταβολές από τη µια χρονιά στην άλλη, λόγω σταθερότητας των δηλουµένων στοιχείων των εκµεταλλεύσεων (ελιές, αµπέλια, άλλα οπωροφόρα δέντρα κλπ.), να επισηµανθούν µετά από επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να λάβουν την ένδειξη «∆υνατότητας άµεσης υποβολής» από τον ίδιο τον παραγωγό ή το ΚΥ∆ µε µια απλή εντολή.

Μέχρι το Μάρτη του 2025 η παραγραφή για την δεκαετία – Μετά η παραγραφή γίνεται …πενταετής!

Αλλοπρόσαλλοι οι Γάλλοι, την μία Κυριακή βγάζουν την Λεπέν και την άλλη τον …Μελανσόν!

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Υπεγράφη η χρηματοδότηση για το προπονητικό κολυμβητήριο ύψους 1.800.000 ευρώ