Για την απεξάρτηση των Δήμων από το ενεργειακό κόστος, είναι η λύση το πρόγραμμα «Απόλλων»;

Στο πρωτοσέλιδο μας γράφουμε για το πρόγραμμα «Απόλλων» και την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει στα γρήγορα τις ενεργειακές κοινότητες.

programma apollon alexandra sdoukou dimoi ota toev goev energeiako kostos


Ενεργειακή Κοινότητα συντάθηκε ήδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέλη της οποίας είναι η Περιφέρεια, οι 13 Δήμοι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και οι ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας.

Συστάθηκε με την προοπτική να ενταχθεί στο «ΑΠΟΛΛΩΝ» το οποίο αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού που θα μπορεί να καλύπτει έως και το 50% της οικονομικής ενεργειακής δαπάνης των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας.

politiki

Αλλά είναι το πρόγραμμα «Απόλλων» η λύση για την απεξάρτηση των Δήμων και των ΔΕΥΑ από το ενεργειακό κόστος;

Ή απλά η κυβέρνηση με το πρόγραμμα δίνει δώρο στους μεγάλους ομίλους ένα πακέτο από το ταμείο ανάκαμψης, ξεχνώντας στην ουσία τους πολίτες;

Και αυτό γιατί αντί η Κυβέρνηση να ανοίξει τον δρόμο για τη σταθερή μετατροπή των νοικοκυριών, των ενεργειακών κοινοτήτων και των ΟΤΑ σε αυτοπαραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, για να λύσουν οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να μοιράζει τον ενεργειακό χώρο, προωθώντας μόνο  μεγάλα … project!

Τα οποία μάλιστα βρήκαν ήδη γραμμή χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού χώρου.

Η εξαγγελία του προγράμματος «Απόλλων» κατά την ταπεινή μας άποψη και όχι μόνο, αποδεικνύεται ένα προνομιακό δώρο για λίγους και καθετοποιημένους, αφού στον σχετικό διαγωνισμό θα μπορούν, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα, να συμμετέχουν μόνο επενδυτές με «ώριμα έργα» χάριν της …. απορρόφησης!

Επί της ουσίας δηλαδή με το πρόγραμμα «Απόλλων» υποβαθμίζεται η έννοια και ο ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών, αφού η μόνη δραστηριότητά τους, απομένει να είναι η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ.

Μόνο που θα έπρεπε οι Ενεργειακές Κοινότητες, να στηριχθούν από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να παράγουν, να διανέμουν και στο τέλος να προμηθεύουν την καταναλισκόμενη ενέργεια, καθιστώντας, εν τέλει, τα μέλη τους ταυτόχρονα παραγωγούς και καταναλωτές!
Ότι καλύτερο δηλαδή…

Για τις εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μονά ζυγά δικά τους;

Πάρτε για παράδειγμα το Νομό Σερρών.

Ενώ θα έπρεπε οι εταιρίες ενέργειας που εγκαθιστούν φωτοβολταικά, να νοικιάσουν ή να αγοράσουν εκτάσεις από τους Δήμους ή το κράτος, παίρνουν εντελώς δωρεάν τις εκτάσεις, περνούν τις αποφάσεις για αδειοδότηση από την Αθήνα, κόντρα στην θέληση των δημοτικών συμβουλίων και της ίδιας της κοινωνίας, παίρνοντας μάλιστα επιδότηση πάνω από 30 εκατομμύρια ο καθένας από το ταμείο ανάκαμψης!

Δηλαδή και δεν βάζουν λεφτά και έχουν σταθερούς πελάτες για 15 χρόνια!

Για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταικά τους και θα υποχρεωθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με το πρόγραμμα «Απόλλων» να αγοράζουν το ρεύμα, σε μια τιμή πάνω από 0,9 € την κιλοβατώρα.

Όταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία το κόστος σε καμία των περιπτώσεων δεν ξεπερνούσε τα 0,7 € την κιλοβατώρα.

Δηλαδή οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς, θα επιδοτηθούν από την Ε.Ε., θα πάρουν με το ζόρι πελάτες τους Δήμους και τις Περιφέρειες , από τους οποίους όπως προ είπαμε πήραν τζάμπα τις εκτάσεις και στο τέλος και μετά από μια 15ετία θα υποχρεωθούν (οι Δήμοι και οι Περιφέρειες) να ξηλώσουν οι ίδιοι τα φωτοβολταικά, για να μην το κάνουν οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς.

lina mendoni iordanis papadopoulos

Λες και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίζεται για πάντα ή δεν θα αλλάξει την επόμενη εικοσαετία η τεχνολογία στην αγορά της ενέργειας.

Κανονικά θα έπρεπε η ενέργεια στους Δήμους από τους οποίους «κλέβουν» τις εκτάσεις να παρέχεται δωρεάν, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τους δήμους Σερρών, Εμμανουήλ Παππά και Σιντικής που δίνουν «τζάμπα» από 4.000 στρέμματα ο καθένας στις εταιρίες!

Μήπως θα έπρεπε οι ενεργειακές κοινότητες που θα δημιουργηθούν να ανήκουν στους πολίτες και τους δήμους και να μπορεί έτσι ο καθένας από όλους εμάς να βάζει το δικό του φωτοβολταικό στην ταράτσα του για να γλυτώσει μια και καλή από το ρεύμα;

Σκεφτείτε πως πριν μια είκοσι χρόνια μια εταιρία θα έπρεπε να μισθώσει τον χώρο, να κάνει την επένδυση και να πουλάει στην ΔΕΗ σε τιμή ανταγωνιστική για τον πολίτη!

Και σε μια δεκαετία το ρεύμα πολλαπλασιάστηκε, οι ιδιώτες τα κονόμησαν, το φυσικό αέριο ακρίβυνε και για μια εικοσαετία, κάποιοι θα ζουν ζωή … χαρισάμενη!
Ή έχω άδικο;

Χάρης Δούκας: Οφείλουμε να αναγεννήσουμε το ΕΣΥ, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση μομφής – Τέλος ο Κασσελάκης

Η ΑΕΣ δεν θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ