Μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου και της εκτελεστικής επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Τζιτζικώστας Κοτσακιαχίδης

Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία ήταν και πάλι ο νυν πρόεδρος Μιχάλης Γεράνης, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών θα παραμένει στο τιμόνι του φορέα για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος επίσης ήταν η μοναδική πρόταση υποψηφιότητας.

«Επιβάλλεται να πάμε ενωμένοι», δήλωσε ο κ. Γεράνης, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα είναι κοινά, όπως και η στάση στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν τους δήμους με πρώτο και κυριότερο το τέλος ταφής, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να επιστρέψει στο ταμεία κάθε δήμου, από το οποίο θα βγει.

«Λειτουργούμε με αλληλεγγύη κι έχουμε δείξει τον δρόμο. Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε αυτά που εμείς θέλουμε από τους συμπολίτες μας.

Τα ανταποδοτικά είναι από τους συμπολίτες μας και τα δίνουν για να τα κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα.

Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω και να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διάθεση και με δουλειά, για να βάλουμε το λιθαράκι μας για τη χώρα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ επισήμανε πως η Κεντρική Μακεδονία έχει δείξει τον δρόμο για πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προσθέτοντας ότι πιάνοντας τους στόχους βοηθά τη χώρα να γλιτώνει …πρόστιμα!

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ηράκλειας Βασίλης Τεβεκέλης στην εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΣΔΑ

Πρόεδρος στο ΦΟΣΔΑ επανεξελέγη ο Μιχάλης Γεράνης

«Όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, τα σκουπίδια, που δεν έχουν χρώμα», είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος επικρότησε τη συναινετική προσπάθεια, εκφράζοντας την ευχή να επαναληφθεί και την Πέμπτη στις εκλογές της ΠΕΔ. Χαρακτήρισε τον ΦΟΔΣΑ, δικαίωση για την αυτοδιοίκηση και τόνισε πως πηγαίνει πολύ καλά σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει.

Όσο για το αποτέλεσμα των εκλογών στο σύνολο των 68 εκλεκτόρων, 67 δημάρχων και δημοτικών συμβούλων κι ενός εκπροσώπου των εργαζομένων, ψήφισαν οι 66 και όλα τα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, ενώ υπήρχαν και τέσσερα λευκά με τους κ.κ. Γεράνη και Αγγελούδη να εκλέγονται με 62 θετικές ψήφους.

Στην εκτελεστική επιτροπή του φορέα εξελέγησαν ως τακτικά μέλη

  • οι δήμαρχοι Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου
  • και Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος,
  • οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης Ηλίας Τάπρας
  • και Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος
  • και ο δημοτικός σύμβουλος της Ηράκλειας Βασίλης Τεβεκέλης,

ενώ αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι αντιδήμαρχοι Ωραιοκάστρου Σοφία Δημητριάδου και Κορδελιού – Ευόσμου Γιώργος Μαξούρας και ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Γιώργος Κυριακίδης.

Να σημειώσουμε πως μέλος του συμβουλίου εξελέγη ο κ. Τεβεκέλης, καθώς το κύτταρο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ηράκλειας και σωστά κατά την άποψή μας
Να τους ευχηθούμε καλή θητεία
Γιατί θα τους χρειαστεί!

Πρόεδρος στο ΦΟΣΔΑ επανεξελέγη ο Μιχάλης Γεράνης 2

Η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκης Ανδρεάδου, στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ αποκαταστάθηκε μια στρέβλωση ετών

Μια στρέβλωση ετών αποκαταστάθηκε στις εκλογές του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή της δημάρχου Λαγκαδά, Νίκης Ανδρεάδου, στη νέα πενταμελή εκτελεστική επιτροπή του φορέα.

Γιατί το να φιλοξενεί ο δήμος Λαγκαδά τις σημαντικότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και να μην εκπροσωπείται στον ΦΟΔΣΑ δεν το λες και λογικό.
Έτσι πλέον αποκαταστάθηκε η τάξη, με την παρουσία της κ. Ανδρεάδου, που τουλάχιστον θα έχει λόγο και ρόλο στον φορέα σε ό,τι αφορά στο μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με έναν ΧΥΤΑ και μια ΜΕΑ υπό κατασκευή, υποδεχόμενος τα περισσότερα από τα σκουπίδια της Κεντρικής Μακεδονίας και να μην έχεις ούτε φωνή πολύ πάει.

Βέβαια ο σχεδιασμός έχει ήδη γίνει, αλλά η παρουσία της δημάρχου μπορεί να κατευνάσει και τα πνεύματα, διότι ως γνωστόν όλες οι υποδομές για τα απορρίμματα προκαλούν τριβές με τις τοπικές κοινωνίες που τα υποδέχονται, οπότε η επιλογή μπορεί να αποδειχθεί σοφή.

Οι εργαζόμενοι στο ΦΟΣΔΑ χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και  επικινδυνότητας

Καλαθάς Παναγής

Από την πλευρά τους ανήμερα των εκλογών του φορέα οι εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή στην Υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου  εξηγώντας τόσο την αναγκαιότητα καταβολής των  επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας , όσο και αυτά της  επικινδυνότητας, τα οποία και σαφώς δικαιούνται λόγω της φύσης της εργασίας τους.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με την κ. Υπουργό για να συζητήσουνε τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους

Μάλιστα όπως είπε και ο πρόεδρός τους ο περισσότερος κόσμος θεωρεί δεδομένο πως λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα λόγω της φύσης της εργασίας τους, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό επαφίεται στον εργοδότη, αφού δεν είναι θεσμοθετημένο από το κράτος.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ενταχθεί και ο δικός τους κλάδος στα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει.

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την ΚΕΔΕ αίτηση ακύρωσης για το τέλος ταφής απορριμμάτων 

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της ΚΕΔΕ και 164 δήμων της χώρας κατά τριών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες παρακρατούνται από τους ΚΑΠ των δήμων, «οφειλόμενα» ποσά, από τη μη καταβολή τέλους ταφής απορριμμάτων και κατ΄ επέκταση κατά της θέσπισης της επιβολής του τέλους ταφής των απορριμμάτων στους δήμους.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου είναι «άδικο γιατί στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τις μεταθέτει στους δήμους, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους μόνο για το 2024 με το ποσό των 240 εκ. ευρώ.»

Παράλληλα εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να μετακυλήσουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες».

«Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων.

Διότι το κράτος έχει την ευθύνη για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δεν αντέχουν οι πολίτες αύξηση στα δημοτικά τέλη, η οποία προκύπτει από το τέλος ταφής.

Το μέτρο είναι επίσης αντισυνταγματικό, διότι αντίκειται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Άδικο έχει;

«Έφυγε» ο Ζάχος Κατσάνης

Απόστολος Τζιτζικώστας: Οι σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες είναι στην πρώτη γραμμή!

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί!

ΕΝΠΕ: 78,7% στις εκλογές για τον Απόστολο Τζιτζικώστα!

Την πρώτη δράση ενίσχυσης επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε στην Έδεσσα ο Τζιτζικώστας

Τ.ΟΜ.Υ. Σερρών: Ερωτευτείτε, αλλά… προφυλαχθείτε


Τη Τετάρτη η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σίμογλου

Σερρών Θεολόγος: Ας αποφύγουμε τον “σκόπελο” της αχαριστίας και της πονηρίας

ΡΑΑΕΥ: Άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 250 MW στην Ενεργειακή Κοινότητα Σερραίων ΣΥΝ.Π.Ε.