Τι συμβαίνει με το αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αγγίτη; 

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας “Κοιτάμε Μπροστά” σχετικά με το αντιπλημμυρικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ποταμό Αγγίτη, στον Δήμο Νέας Ζίχνης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Πρόκειται για ένα έργο που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και διαφημίστηκε ως η «ασπίδα» προστασίας από την υπερχείλιση του ποταμού Αγγίτη και περιελάμβανε εργασίες όπως ο καθαρισμός και η ενίσχυση της κοίτης,

σε μήκος 1.500 μέτρων περίπου, από εμπόδια (αυτοφυής βλάστηση, δέντρα, κορμούς δέντρων κ.α.), την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού. 

Μετά από τη διέλευση ενός χρονικού διαστήματος σχεδόν 4 ετών, το έργο ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, με την κοπή όλης της παρόχθιας δασικής βλάστησης κατά μήκος 6 χιλιομέτρων, όπως μας καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής!

Η θέση που πραγματοποιήθηκαν οι κοπές είναι όχι μόνο πλούσια σε βλάστηση και βιοποικιλότητα, αλλά και πόλος έλξης τουρισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο εργολάβος θεώρησε σωστό να πετάξει όλα τα κλαδιά και τα υπολείμματα από τις κοπές εντός της κοίτης του ποταμού,

με κίνδυνο να παρασυρθούν μέχρι το ιστορικό γεφύρι της Αγγίστας και να το φράξουν, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα. 

Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” ζητά να ενημερωθεί για τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο, τον λόγο που έγινε εξαίρεση της περιβαλλοντικής μελέτης από τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων,

το αν η σύμβαση για την κοπή των δέντρων έγινε με διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση, ως παροχή υπηρεσίας ή ως έργο και κατά πόσον τήρησε ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο καθαρισμού της κοίτης τους όρους της σύμβασής του. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

Θέμα: Κοπή παρόχθιων δένδρων του ποταμού Αγγίτη, στον Δήμο Νέας Ζίχνης, με πρόσχημα τον καθαρισμό της κοίτης του για αντιπλημμυρική προστασία.  

Τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοινώθηκε η απόφαση  του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πως έγινε δεκτό το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και εγκρίθηκε πίστωση,

συνολικού ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ,  για την εκτέλεση του έργου «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης – ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων».

Το έργο διαφημίστηκε ως η «ασπίδα» προστασίας για τα  αγροκτήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Ν. Ζίχνης από την υπερχείλιση του ποταμού Αγγίτη και περιελάμβανε εργασίες όπως ο καθαρισμός και η ενίσχυση της κοίτης, σε μήκος 1.500 μέτρων περίπου,

από εμπόδια (αυτοφυής βλάστηση, δέντρα, κορμούς δέντρων κ.α.), την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού. 

Μετά από τη διέλευση ενός χρονικού διαστήματος σχεδόν 4 ετών, το έργο ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, με την κοπή όλης της παρόχθιας δασικής βλάστησης κατά μήκος 6 χιλιομέτρων, όπως μας καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής!

Η θέση που πραγματοποιήθηκαν οι κοπές είναι όχι μόνο πλούσια σε βλάστηση και βιοποικιλότητα, αλλά και πόλος έλξης τουρισμού.

Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να πεζοπορήσουν κατά μήκος του Αγγίτη, σε μια διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο εργολάβος θεώρησε σωστό να πετάξει όλα τα κλαδιά και τα υπολείμματα από τις κοπές εντός της κοίτης του ποταμού, με κίνδυνο να παρασυρθούν μέχρι το ιστορικό γεφύρι της Αγγίστας και να το φράξουν, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα. 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε: 

  1. Σε ποια φάση βρίσκονται τα αντιπλυμμηρικά έργα στην περιοχή του Σταθμού Αγγίστης, στον Δήμο Νέας Ζίχνης; 
  2. Με ποια αιτιολογία έγινε εξαίρεση της περιβαλλοντικής μελέτης από τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων; 
  3. Η σύμβαση για την κοπή των δέντρων έγινε με διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση και με ποιους όρους; 
  4. Η δημοπράτηση της συγκεκριμένης επέμβασης έγινε ως ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ή ως ΕΡΓΟ; Είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών, όπως η ΕΜΔΥΔΑΣ, για το γεγονός ότι η πρακτική της δημοπράτησης καθαρισμού της κοίτης ποταμών και χειμάρρων ως “παροχή υπηρεσίας” έχει ως αποτέλεσμα να μην καλούνται στους διαγωνισμούς εργολάβοι μηχανικοί με σχετικά πτυχία αλλά να διεκδικεί και κάποιος εργολάβος που απλά έχει μηχανήματα και μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έκπτωση.  
  5. Ισχύει το γεγονός ότι η νομοθεσία για αναθέσεις με “παροχή υπηρεσίας”, δεν υποχρεώνει να υπάρχει επιβλέπων μηχανικός της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, αλλά ούτε να συντάσσονται αναλυτικοί λογαριασμοί;
  6. Κατά πόσον τήρησε ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο καθαρισμού της κοίτης τους όρους της σύμβασής του; 

Ο Κώστας Μπούμπας για την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών

Παρουσίαση Βιβλίου τη Τρίτη στα Public

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 6+1 λόγοι για να μείνει η Κοινωφελής Επιχείρηση!