Τη διοργάνωση Πανελλαδικού Συνεδρίου για την Αλιεία ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα συλλόγων αλιέων τους οποίους συνάντησε στην Καλαμαριά, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνάντηση παρίσταντο οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης και οι Γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων αλιέων από τη Βόρεια Ελλάδα.


Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, το συνέδριο θα γίνει με το νέο έτος και θα εκπροσωπηθεί στο σύνολό του ο κλάδος των αλιέων , ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.


“Θα είναι η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για την αλιεία και δε θέλω να μείνει κανένας εκτός, δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας.

Αυτό το συνέδριο θέλω να είναι ένα όπλο για όλους μας, για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι ο κλάδος δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε, επίσης, ότι αντιμετωπίζει θετικά πρόταση που ετέθη να συμπεριληφθούν στο νέο, αναθεωρημένο, κανονισμό του ΕΛΓΑ κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, αφού, βέβαια προηγηθεί συζήτηση Επιτροπής που θα συστήσουν οι αλιείς με τον ΕΛΓΑ.


Επίσης, ο ΥπΑΑΤ συμφώνησε με πρόταση των αλιέων να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο μετά την παροχή σχετικής άδειας, ώστε να προστατεύεται το επάγγελμα των παράκτιων αλιέων.
Βασικό θέμα της συνάντησης με τους συλλόγους αλιέων ήταν η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, το έργο θα δώσει ανάσα στους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν το δικό τους “σπίτι”, ενώ θα δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.


Ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης είπε ότι η συνάντηση είναι ευκαιρία για να δοθεί λύση στα προβλήματα του κλάδου, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής.

Όπως είπε ο κ. Κελέτσης, απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να στηριχθεί η αλιεία καθώς, για ευνόητους λόγους, τα ελληνικά σκάφη πρέπει να πλέουν στο Αιγαίο.


Στη συνάντηση ετέθησαν, επίσης, θέματα που αφορούν τη μετάκληση εργατών- ψαράδων από τρίτες χώρες, καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εισβολή του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ζήτημα που θα θέσει ο υπουργός στην ΕΕ, όπου θα επιδιώξει συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου, ώστε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, οι υφυπουργοί και οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ συναντήθηκαν, επίσης με την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανήματων Ελλάδος.

Επαφές Σταμενίτη με νέους παραγωγούς

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν οικογενειακή θερμοκηπιακή μονάδα στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τη δραστηριότητα της οποία συνεχίζουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας αξιοποιώντας μάλιστα το πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης τόνισε:

«Ένας απο τους κεντρικούς στόχους της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέχρι το 2027 να έχει αυξήσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων κατ’ επάγγελμα αγροτών κατά 60.000.

Ήδη ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης προσχώρησε στην ανακοίνωση της ένταξης όλων των επιλαχόντων νέων γεωργών, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε».

Λευτέρης Αυγενάκης: Η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο για τους αγρότες!

Λευτέρης Αυγενάκης: Να ξαναβρεί γρήγορα η Ρόδος τον βηματισμό της!

Λευτέρης Αυγενάκης: Παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση στον γεωργικό τομέα!