Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού oύτε το 2028 ο τύμβος Καστά δεν θα είναι …επισκέψιμος!
«Το ίδιο το μνημείο θα είναι ολοκληρωμένο το 2025.
Όμως για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος απαιτούνται υποδομές από χώρους υγιεινής πάρκινγκ, ένας εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα παραμένουν οι επισκέπτες, γιατί το μνημείο το ίδιο δεν μπορούν να το επισκέπτονται περισσότερα από πέντε με οκτώ άτομα κάθε φορά.
Είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο μας υποδεικνύει πόσοι άνθρωποι μπορούν να μπουν συγχρόνως μέσα στο ταφικό μνημείο», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.
«Επομένως, οι άλλοι θα πρέπει να έχουν έναν χώρο εκθεσιακό μουσειακό για να μπορούν να απασχοληθούν στα περίπου 20 λεπτά που θα διαρκεί η ξενάγηση των μικρών αυτών ομάδων.
Αυτά όλα λοιπόν υπολογίζουμε με βάση τις μελέτες οι οποίες εκπονούνται, οι οποίες ωριμάζουν και πάντοτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027 – 2028, δηλαδή στο τέλος της προγραμματικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει να αποδοθεί και το μνημείο επισκέψιμο στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες»
Τάδε έφη η υπουργός Λίνα Μενδώνη.
Και μετά μου λέτε πως έχω άδικο;
Βρε ούτε το 2028 ο τύμβος Καστά δεν θα είναι …επισκέψιμος!
Ούτε καν το χωματόδρομο δεν είναι ικανοί να φτιάξουν
Από τη δεκαετία του 1960, ίσως και νωρίτερα, γνωρίζαμε πως κάτι σπουδαίο έκρυβε εκείνος ο λόφος αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αμφίπολης.
Κάτι σχετικό με την ιστορία του τόπου. Και χρειάστηκαν 50 χρόνια για να γίνουν τα πρώτα αποκαλυπτήρια που συντάραξαν τον κόσμο και έκαναν όλους, επιστήμονες, πολιτικούς, απλούς ανθρώπους, να μιλούν για εκείνο το μικρό βουναλάκι και να αντιμάχονται για την ιστορία του.
Και ενώ, το μέρος του μνημείου που αποκαλύφθηκε μέχρι στιγμής, μας γεμίζει δέος, δέκα χρόνια μετά, όχι μόνο δε προχώρησε όπως έπρεπε, αλλά ούτε καν το χωματόδρομο που μας οδηγεί σε αυτόν δεν είναι ικανοί να του ρίξουν έστω μερικά φορτηγά χαλίκι για να μην τσαλαβουτάνε στις λάσπες όσοι εργάζονται στο μνημείο και όσοι έχουν την επιθυμία και τη δυνατότητα να πάνε να δούνε αυτό που αιώνες πριν, χωρίς τα δικά μας σύγχρονα μέσα, μηχανήματα και τεχνολογία, ύψωσαν οι πρόγονοί μας, προς τιμήν κάποιου (αφού, ούτε σε αυτό έχουν συμφωνήσει οι ειδικοί).
Και οι ευθύνες πάνε μπαλάκι, από Περιφέρεια σε δήμο, από δήμο σε Υπουργείο ή αντίστροφα.
Και έρχονται οι εκλογές και τότε αρχίζουν οι υποσχέσεις, για να καταρρεύσουν την επόμενη μέρα ή έστω εβδομάδα.
Το επιχείρημα ακλόνητο: “κυρία μου, δεν υπάρχουν κονδύλια” ,ή “δεν είναι της αρμοδιότητάς μας”.
Και το μνημείο στέκει εκεί βουβό και περιμένει με μόνους συμμάχους του, τους πολίτες και αυτούς που τολμούν να διεκδικήσουν ότι μπορούν.
Το λιγότερο, έναν χαλικόδρομο και δύο φώτα πριν την Ακρόπολη, που θα μπορούσε να φτιάξει το 45% αν το αποφασίσει.
Και αντί όλα αυτά να είναι η ουσία της αντιπαράθεσης, η αντιπαράθεση εστιάζεται στη μη πρόσκληση του δημάρχου από την Υπουργό, η οποία βέβαια δια μέσω αυτού, ως αντιπροσώπου, απαξιώνει έτσι και τους δημότες του δήμου Αμφίπολης αλλά και όλο το σερραϊκό λαό.
Ας αφήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις προσωπικές ή κομματικές στοχεύσεις τους κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν έτσι ώστε να αποδοθεί το μνημείο στο λαό με τον καλύτερο και συντομότερο τρόπο.
Από τη δική μας πλευρά, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις και προτάσεις όλα αυτά τα χρόνια, με τελευταία, στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε πριν απο μερικές μέρες.
Εμείς θα συνεχίσουμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε καταλήγει η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αμφίπολης στην ανακοίνωση της.
Νοσοκομείο Σερρών: Χάσαμε 4 παθολόγους σε 1 μέρα!
Ζοφερή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών!
Στον ανακριτή για τα led ο πρώην Δήμαρχος Θερμαϊκού
Για τα Λουτρά Σιντικής και Βισαλτίας επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών
Μεγάλη η ανταπόκριση στον χορό της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»