Μπορεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να είχε ξεκαθαρίσει ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 700 ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα από το 2014, αλλά προ το παρόν η ημερομηνία των πληρωμών έχει μετατεθεί για την επόμενη βδομάδα και στα σίγουρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε οι αγρότες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη για την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που πάντως θα γίνουν πριν το Πάσχα.

Πάντως σήμερα το σύστημα ήταν κλειστό, πράγμα που σημαίνει πως όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά την πλατφόρμα, έτσι ώστε να υπάρξει και δεύτερη πληρωμή.

Στη νέα ΚΑΠ έχουμε για πρώτη φορά πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε δύο δόσεις

kathisteroun pliromes opekepe agrotes ypaat 2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει κλείσει, προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πληρωμή των δικαιούχων πριν το Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί.


Παρ’ όλο που η σχετική διαδικασία είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 21/2/2024, υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή.

Χατζηδημητρίου Μπέγος


Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αίσθημα ευθύνης προς τους παραγωγούς, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις σχετικές προσβάσεις και να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς παραδόσεις, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή.


Και τούτο γιατί οποιαδήποτε νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις».


Πάντως ακόμα και σήμερα το «Χαμηλό βαρομετρικό» συνεχίζει να επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ γύρω από το θέμα των πληρωμών με την πρώτη προθεσμία που είχε δοθεί -προ μηνός περίπου- να τοποθετεί την πίστωση, τουλάχιστον για 4 συνδεδεμένες ενισχύσεις (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά και κτηνοτροφικά ψυχανθή) για τις 22 Απριλίου (δηλαδή για χθες) να περνάει άπρακτη

Τσαβλίδης Τσέλιος


Η αίσθηση που υπάρχει, έως αυτή τη στιγμή, είναι ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εκκρεμοτήτων ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, δηλαδή συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και παλιές υποχρεώσεις (από το 2014 και εντεύθεν), δρομολογείται για την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου.


Δύσκολα θα δούμε κάποια από τις μεγάλες κατηγορίες πληρωμών να γίνεται νωρίτερα και αυτό έχει να κάνει με πολλά και μάλλον «εσωτερικά ζητήματα» εκείνων που έχουν επιφορτισθεί την ευθύνη επεξεργασίας των στοιχείων και διαμόρφωσης των σχετικών εντολών πληρωμής.

Αφροδίτη Σταμπουλή Αλέξης Τσίπρας


Βεβαίως και πίσω από την «υπονόμευση» στην υπόθεση των πληρωμών, κρύβεται μια διαμάχη που έχει στόχο την «αποκαθήλωση» του gov.gr, ως προς τη δυνατότητά της να φιλοξενεί τα δεδομένα του ΟΣΔΕ και την επαναφορά αυτής της βάσης δεδομένων στο «μαύρο νέφος» των τεχνικών συμβούλων που κατ’ επίφαση και μόνο ήταν «νέφος» του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλη ήττα τόσο για τον κ. Αυγενάκη όσο και για το «ψηφιακό κράτος» που έχει χτίσει με πολύ κόπο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και που αποτελεί την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας 5ετίας.


Αυτό και μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποταγής των κυβερνώντων στις απαιτήσεις των εργολάβων και γι’ αυτό αναζητούνται ήδη οι εναλλακτικές που και τις πληρωμές θα διασφαλίσουν και την ψηφιακή διακυβέρνηση θα δικαιώσουν.

Το ΜέΡΑ25 Σερρών καταγγέλλει: Μαζική κοπή δέντρων στο στρατόπεδο «ΚΛΕΙΣΑΡΗ»

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι Ν. Σερρών συμμετείχαν στο Πανβισαλτικό συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας

Eπιτόπια παρακολούθηση εργασίας εκπαιδευτικών από τη Ρουμανία στο 4ο ΓΕΛ Σερρών

4η Διακρατική συνάντηση του δικτύου BREAKING ISOLATION-Γεμάτοι εμπειρίες αποχώρησαν από τις Σέρρες