Όπως είναι γνωστό ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διατηρεί το προνόμιο να προσαγορεύεται «Παναγιώτατος» εντός των ορίων της επικράτειάς του.


Και αυτή είναι μία μόνο ένδειξη της μεγάλης βαρύτητας και σημασίας που έχει αναγνωρισθεί διαχρονικά στη συγκεκριμένη μητρόπολη, βαρύτητα και σημασία που διατηρεί στο ακέραιο και σήμερα.

Ετσι, η απόφαση του μητροπολίτη Ανθιμου να παραιτηθεί, εύλογα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, με κεντρικό διακύβευμα τη διάδοχο κατάσταση και την επιλογή του ιεράρχη που θα αναλάβει τα ηνία της κομβικής σημασίας μητρόπολης.

Δεδομένης της σημασίας και της βαρύτητας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, το θέμα είχε προκαλέσει παρασκηνιακά συζητήσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Ο χορός διαδοχής έχει ήδη ανοίξει και οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για προβάδισμα του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επισκόπου Ωρεών Φιλόθεου.

Βεβαίως η συγκεκριμένη επιλογή θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που είναι σημαντική, και από εκεί και πέρα θα κριθεί από το πώς θα τοποθετηθούν τα υπόλοιπα μέλη της Ιεραρχίας σε μια πιθανή υποψηφιότητά του.

Από τους εν ενεργεία μητροπολίτες, θεωρείται ότι πιθανότατα θα μπορούσαν να εμπλακούν στη διαδικασία διαδοχής του Θεσσαλονίκης οι μητροπολίτες Βεροίας, ο Νεαπόλεως και φυσικά ο δικός μας Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος και σε καμία περίπτωση ο Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Σε κάθε περίπτωση, το Φανάρι δεν είναι αδιάφορο για τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαδοχή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και όλοι μιλούν πως αυτό το θέμα θα είναι το πιο σημαντικό στη συνάντηση που θα έχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στις αρχές του επόμενου μήνα στον Πύργο, όπου θα βρεθεί ο κ.κ. Βαρθολομαίος κατόπιν πρόσκλησης του μητροπολίτη Ηλείας.

Ασφαλώς, ούτε η κυβέρνηση μένει αδιάφορη για τις εξελίξεις και θα φανεί ποια στάση θα επιλέξει να κρατήσει.

Από τους τρεις εν ενεργεία μητροπολίτες που θα μπορούσαν να εμπλακούν στις διαδικασίες διαδοχής, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας θεωρείται ότι διατηρεί πολύ καλή επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχοντας πάντως και σημεία επαφής με την κυβέρνηση.

Καλύτερες όμως αναφορές στην κυβέρνηση θεωρείται ότι έχει ο δικός μας Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος.

Πάντως, και ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος θεωρείται ότι διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής, αλλά του καταλογίζουν πως είναι πολύ νέος –μόλις 46 ετών– για να τοποθετηθεί σε μια τόσο κομβικής σημασίας μητρόπολη.

Φουλάρουν τις μηχανές οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Νομό Σερρών!

Σε 13 μέρες τελειώνουν τα ψέματα!

Θεσσαλονίκη: Ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο