«Η πιο σοβαρή επισήμανση του Β’ βαθμού έχει να κάνει με τους οικονομικούς πόρους και την παντελή έλλειψη ιδίων πόρων» ήταν η βασική επισήμανση του Προέδρου της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, χθες, κατά την κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ & ΚΕΔΕ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ενόψει της ολοκλήρωσης του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το επιχείρημα ότι η απορρόφηση πόρων από τις Περιφέρειες είναι σταθερά υψηλότερη και πιο ευέλικτη από εκείνη του Κράτους, τόνισε ότι «είναι η ώρα να εμπιστευτούμε αυτό που ήδη λειτουργεί…να δημιουργήσουμε την κοσμογονία του εφικτού που οι πολίτες απαιτούν».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Α’ Αντιπροέδρου του ΔΣ και Περιφερειάρχη Κρήτης, Σ. Αρναουτάκη, ο οποίος τόνισε ότι η θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων οφείλει να συνοδεύεται από επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, επισημαίνοντας πως χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορούν να εκτελεστούν ούτε τα πιο μικρά έργα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, ενώ πρότεινε να προβλεφθεί προένταξη έργων, στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να μην χαθούν κρίσιμα αναπτυξιακά έργα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ είχε οργανώσει την παρουσία του σε θεματικές, με θέσεις και προτάσεις για τον Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες ανέπτυξαν τα μέλη του, Περιφερειάρχες.
Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Β΄ Αντιπρόεδρος, Δ. Πτωχός για τα οικονομικά θέματα των Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Γ’ Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ, Ν. Φαρμάκης για τα θεσμικά ζητήματα, ο Περιφερειάρχης και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ., Φ. Σπανός για θέματα αρμοδιοτήτων και υποδομών, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. Α. Αηδονά, η οποία εστίασε στα ελεγκτικά θέματα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και μέλος Δ.Σ., Γ. Αμανατίδης για την ενέργεια και περιβαλλοντικά και η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, Χ. Κεφαλογιάννη για τα ζητήματα της μητροπολιτικότητας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ.
Στην τοποθέτησή του για τα οικονομικά, ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δ. Πτωχός ανέφερε: «Χρειάζεται σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, απλοποίηση διαδικασιών χωρίς περιττές εμπλοκές και, κυρίως, θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου νομοθέτησης ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον φαινόμενα πολυνομίας και δυσλειτουργίας.
Η ανάγκη μεταφοράς πόρων στις Περιφέρειες δεν είναι μια απλή λογιστική διευθέτηση, είναι μια βαθιά θεσμική και πολιτική μεταρρύθμιση, απολύτως αναγκαία για τη λειτουργική, πολιτική και θεσμική ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού. Επίσης, θα κατοχυρώσει την αυτοτέλεια, την ευθύνη και τη δυνατότητα των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των πολιτών».
Αντίστοιχα, για τη θεσμική ενίσχυση του Β’ βαθμού Τ.Α., ο Γ’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης εστίασε και αυτός με τη σειρά του στην ανάγκη να προσδιοριστούν πλήρεις και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, αυτόνομες πηγές χρηματοδότησης, να προχωρήσει η σύσταση ειδικού οργάνου – υπό τη μορφή Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία, αλλά και να υπάρξει καταστατική θωράκιση των αιρετών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός που επικεντρώθηκε στα θέματα των αρμοδιοτήτων και υποδομών επεσήμανε ότι «Καταθέσαμε προτάσεις και απόψεις για συγκεκριμένα πεδία (συντήρηση οδικού δικτύου, καθαρισμός και αστυνόμευση ρεμάτων και ποταμών, αδειοδοτήσεις και έλεγχοι δραστηριοτήτων, μεταφορά μαθητών, διαχείριση λιμένων και υλοποίηση έργων), που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη – του τελικού αποδέκτη κάθε μας πρωτοβουλίας και δράσης».
Για τα ζητήματα ελέγχου του θεσμού υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Αηδονά, διατυπώνοντας το αίτημα για «άμεση συγκρότηση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, όπως προβλέπεται από τον ‘Καλλικράτη’, ως υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εκτός Αποκεντρωμένης, για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού». Εναλλακτικά, όπως σημείωσε, «στο πλαίσιο της εποπτείας των ΟΤΑ, θα ήταν λειτουργικό σε κάθε Περιφέρεια να συστήνονται τριμελείς επιτροπές, στις οποίες προεδρεύουν πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα υποδεικνύονται μαζί με τον αναπληρωτή τους από το ως άνω Δικαστήριο, με τη συμμετοχή ενός μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρό του, και ενός αιρετού στελέχους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα υποδεικνύεται από την ΕΝ.ΠΕ. και, φυσικά, δεν προέρχεται από την Περιφέρεια που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη πράξη».
Η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χ. Κεφαλογιάννη, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής, στάθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στα ζητήματα μητροπολιτικότητας και αναφέρθηκε στην απουσία ολοκληρωμένης Μητροπολιτικής Διαχείρισης. Χαρακτήρισε ως ευκαιρία τη σύνταξη του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: “Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια μεγάλη αστική περιοχή, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και όχι ως ένα μωσαϊκό ανεξάρτητων διοικητικών ενοτήτων “.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης τοποθετήθηκε για τα ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος: Ζητούμενο είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και στον βιώσιμο μετασχηματισμό των περιφερειών. Η κατανομή αρμοδιοτήτων δεν αρκεί χωρίς το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό να την εφαρμόσει.
Επικεντρώνοντας στην ενέργεια και στο περιβάλλον:
1. Θα ήταν πολύ χρήσιμη μια πρόβλεψη αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ανταποδοτικά) για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
2. Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων στο πλαίσιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης θα πρέπει να είναι αποφασιστικέςκαι όχι γνωμοδοτικές, αιτιολογημένα.
3. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα πρέπει να αξιολογούνται αθροιστικάμε γνώμονα τους στόχους διατήρησης των Οικοτόπων.
4. Αναγκαία η κατά προτεραιότητα έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με σημαντικό τον ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων.
5. Απαραίτητη η επαναφορά του net metering για Δήμους, Περιφέρειες, ΔΕΥΑ.
Με επιτυχία η αναβίωση του «Καγκελάρη Παπαδατών» από το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος»