Την λήψη αποφασιστικών δράσεων από την πλευρά της ΕΕ για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από εισαγωγές, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, προτείνοντας και την επισήμανση της χώρας καταγωγής.

Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να κάνει πιο τολμηρά βήματα ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα σε παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Γερμανίας και της Αυστρίας για μια νέα νομοθετική διαδικασία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την «φιλόδοξο και ισορροπημένο σημείο εκκίνησης».

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι «οι αθέμιτες, καταχρηστικές και δόλιες πρακτικές που συνδέονται με πολλά εισαγόμενα τρόφιμα αλλά και η απαίτηση εκ μέρους των καταναλωτών για πιο διαφανείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή των τροφίμων, επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων. Συμφωνώ για μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση όσον αφορά στην επισήμανση της χώρας καταγωγής, μέσα από μια παράλληλη συνεκτίμηση των αναγκών των παραγωγών, των μεταποιητών και της βιομηχανίας τροφίμων».

Απαράδεκτες διακρίσεις

Σε παρέμβασή του για τις αθέμιτες πρακτικές «εδαφικών εφοδιαστικών περιορισμών», που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρείες, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οποιαδήποτε διάκριση είτε αφορά στην ποιότητα είτε αφορά στην τιμή είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχουν καταναλωτές Δεύτερης Κατηγορίας στην Ευρώπη.

Όλοι οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα της ίδιας ποιότητας και τιμής». Και υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής ζήτησε πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Τέλος κάλεσε την ΕΕ να κάνει «ακόμη πιο τολμηρά βήματα,

ώστε η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών». 

Στη συζήτηση για τη βιοτεχνολογία, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να μην μένει πίσω όσον αφορά τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ξηρασίας

Σε παρέμβασή του για το ζήτημα της ξηρασίας που έθεσε η Κύπρος, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στηρίζει τις ανησυχίες της και την άποψη ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση μέσα από μια βιώσιμη διαχείριση πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Υπενθύμισε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε Θεσσαλία και Έβρο καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την παρατεταμένη ξηρασία.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές νερού, ειδικά στα κράτη που θεωρούνται πιο ευάλωτα και σημείωσε ότι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων που έθεσε σε λειτουργία πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ «θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή αξιοποίηση του νερού, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας»

Ευζωία των ζώων, λιγότερα αντιβιοτικά

Στη συζήτηση για τη μεταχείριση των ζώων, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι το υψηλό επίπεδο διαβίωσής τους έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους, μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών και διασφαλίζει την ανθρώπινη υγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά τους αλλά και η προστασία των ζώων συντροφιάς.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες στα κράτη μέλη, οι ειδικοί τύποι παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων και η δυνατότητα προσαρμογής των εμπλεκομένων, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

ProCredit Bank Ελλάδας &Σύνδεσμος Εξαγωγέων στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Μελοποίησης Στίχου στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

Δώρα Τσαμπάζη: Στόχος οι 6 ευρωβουλευτές για τον ΣΥΡΙΖΑ για να παράξουμε έργο!