Αναλυτικά παρουσιάζεται η ομιλία ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται μια ενσωμάτωση μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αρκετά χρόνια με έναν μεγάλο κύκλο εργασιών,
αλλά η πραγματικότητα στην αγορά είναι τελείως διαφορετική και πρέπει να είμαστε λίγο ρεαλιστές, να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, να δούμε αυτή τη στιγμή τα καθημερινά βάρη μιας μέσης ελληνικής οικογένειας.
Το λέμε αυτό διότι η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών καλεί την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου να πει ποια προϊόντα είναι αυτά που υποβλήθηκαν σε πρόστιμα. Αυτά, λοιπόν, είναι προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με το νοικοκυριό.
Είναι αναγκαία, είναι είδη καθαριότητας, είναι απορρυπαντικά. Αυτό λέει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών και ζητάει περισσότερα στοιχεία για να προστατευθεί ο καταναλωτής.
Διότι η πραγματικότητα, κύριοι του Υπουργείου, είναι ότι παραπλανάται ο καταναλωτής σήμερα.
Παραπλανάται με χίλια πλείστα παραδείγματα, με τη συσκευασία, με κάτι δήθεν προσφορές, με έναν πόλεμο στο ράφι ποιος θα μπει μπροστά να πουλήσει,
αφού απειλούνται προμηθευτές από μεγάλα σούπερ μάρκετ να κάνουν εκπτωτικά τιμολόγια και ένας εργαζόμενος ο οποίος στο λεγόμενο ωράριο «λάστιχο» τον απασχολεί ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ για εξάωρο ή τετράωρο και τον κρατάει παραπάνω.
Να μην γελιόμαστε, υπάρχει ασυδοσία στην αγορά παρά τους ελέγχους. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα.
Όταν, λοιπόν, επιβάλλονται αυτά τα πρόστιμα να δίδονται στη δημοσιότητα πέρα από τα ονόματα των πολυεθνικών και οι συγκεκριμένοι κωδικοί αυτών των αναγκαίων προϊόντων.
Όταν σήμερα, κύριοι, στα εκατό κιλά μέλι, βάζοντας μόνο ένα κιλό μέλι ελληνικό, βαφτίζεται όλο το περιεχόμενο ελληνικό και πάει με ψιλά γράμματα στον καταναλωτή για να δει και τις υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες από τις άλλες χώρες και δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα επί του προϊόντος πιστεύετε ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής;
Το Παρατηρητήριο Τιμών να θυμίσω ότι έγινε από τη δεκαετία του 2000. Υπάρχουν απτά στατιστικά αποτελέσματα για να προστατευθούν οι καταναλωτές;
Όχι, βεβαίως, διότι σήμερα αν δούμε τα στοιχεία μετά το 2008 έχουμε αύξηση προϊόντων πάνω από 52,8% και οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατά το 23%.
Άρα, λοιπόν, μία μέση ελληνική οικογένεια είναι δυσβάσταχτα σήμερα αυτά τα οποία καλείται να πληρώσει κυρίως και σε καταστήματα που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους, αλλά υπάρχει αυτή η παραπλάνηση, αυτό το καμουφλάζ απέναντι στον καταναλωτή.
Θα πάμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχω, όμως, και τα στοιχεία από μία εταιρεία, είναι η «Pronto Pegno» -γιατί εμείς στην Ελληνική Λύση θα τα λέμε με ονόματα, από τη στιγμή που έχουμε τα στοιχεία- είναι μια θυγατρική της ιταλικής «Banca Sistema»,
για να δείτε στα ενεχυροδανειστήρια τους τελευταίους μήνες τι πουλούν οι Έλληνες για να επιβιώσουν.
Πουλούν κοσμήματα, τις βέρες του γάμου τους, τα ρολόγια για να μπορέσουν να τα βγάλουν εις πέρας.
Τι γίνεται με το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων; Και στο κάτω – κάτω, κύριε Υπουργέ, αφού θέλετε να θεσπίσετε αυτή την Ευρωπαϊκή Οδηγία μέσω του ΓΕΜΗ για να υπερκεράσουμε κάθε γραφειοκρατική αγκύλωση και να μην ταλαιπωρούμε τον μέσο Έλληνα επιχειρηματία,
γιατί δεν αναβαθμίζεται ως εργαλείο τα Επιμελητήρια της χώρας; Γιατί να είναι απλά συμβουλευτικά αυτά τα εργαλεία και να μην μπορούν να παίξουν έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς έρχονται και την επόμενη χρονιά εκλογές για να βοηθήσουν το επιχειρείν;
Οι πολυεθνικές αυτές, οι οποίες τώρα «φάγανε», να το πω έτσι απλά στην καθομιλουμένη, αυτά τα δύο εκατομμύρια πρόστιμα από την Κυβέρνηση -προσέξτε- η μία έχει κύκλο εργασιών, κυρίες και κύριοι, 325 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Αντιλαμβάνεστε για τι τζίρο μιλάμε, για τι ποσό μιλάμε; Και θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Μην νομίζετε ότι επειδή επιβλήθηκε το πρόστιμο, θα το πληρώσουν.
Τώρα θα δείτε. Νομικοί ποιοι είστε εδώ; Είστε αρκετοί. Θα δείτε τώρα σε πόσο χρονικό διάστημα θα περάσουν δικαστικές αποφάσεις, ενστάσεις, αναβολές. Κάνουν αγωγές. Βρήκαν κενά του νόμου.
Αν διαβάσω μια συνέντευξη επιχειρηματιών Ελλήνων που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, λένε οι άνθρωποι ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος χρήσης σημάτων.
Επίσης, οι ιδιωτικές ετικέτες είναι παράλογο που είναι σε αυτές τις τιμές από τα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι τόσο ο ΦΠΑ, είναι φυσικά και ο ΦΠΑ.
Εμείς στην Ελληνική Λύση όταν λέμε οριζόντια κλίμακα ΦΠΑ στο 15% δεν το βγάζουμε ούτε από το μυαλό μας ούτε ξαφνικά μας ήρθε αυτή η φώτιση.
Το έχει κάνει η Ρουμανία. Το έχουν κάνει χώρες αυτή τη στιγμή, όπως ο Καναδάς και έχει αποδώσει το σύστημα. Έχει αποδώσει.
Αυτήν τη στιγμή ενθυμούμαι μία επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για τα καύσιμα στις ακριτικές περιοχές.
Από την εκλογική μου περιφέρεια Σέρρες, Κιλκίς, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, πάνε όλοι να βάλουν καύσιμα στους Σκοπιανούς, στους Βούλγαρους γιατί είναι πιο φθηνά.
Καταθέσαμε την επίκαιρη ερώτηση με τον κ. Τονικίδη, τον ενθυμούμαι τώρα που είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Κιλκίς, γι’ αυτό λέω ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, δεν το κάνουν όμως.
Θα το αναλύσουμε, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Έχει ενεχειρίσει λοιπόν ο κ. Τονικίδης στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα μια μελέτη και λέει ότι με το Σύστημα Ήφαιστος μπορεί να ελεγχθεί η εκροή καυσίμων προκειμένου να μην πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες, τις βαλκανικές,
για να μένουν τα χρήματα εδώ για να φθηνύνει ο ΦΠΑ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις παραμεθόριες περιοχές.
Ο κ. Βεσυρόπουλος τότε μας απάντησε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό παρά μόνο στα νησιά κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σωστά;
Έλα ντε, όμως, που το έχουν κάνει οι Ιταλοί από το 2010 στην Τεργέστη για να μην πηγαίνουν στην Κροατία να βάζουν καύσιμα.
Δηλαδή η Ιταλία δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Τεργέστη τι είναι; Είναι νησί; Αυτοί γιατί το έκαναν από το 2010; Είναι μια απλή ερώτηση.
Η μελέτη λοιπόν αυτή που δόθηκε στις κυβερνήσεις -μπορεί να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξέρω πού είναι στο χρονοντούλαπο- έγινε με χρήματα του Επιμελητηρίου του Κιλκίς.
Τους την έδωσαν και τζάμπα. Το δίνω ως ενδεικτικό παράδειγμα για να δείτε ότι δεν κόπτοντε, ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να βοηθηθεί η αγορά. Η αγορά στενάζει.
Να πάμε τώρα στην αμαρτωλή ιστορία της ΔΕΗ; Από τη στιγμή που ένα προϊόν γίνεται χρηματιστήριο, ξεχάστε τον άνθρωπο.
Όπου ευημερούν οι αριθμοί και το χρηματιστήριο, οι ανθρώπινες ψυχές υποφέρουν, κύριοι.
Ξεκάθαρα πράγματα. Μπήκε το χρηματιστήριο στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ως αγαθό το ηλεκτρικό ρεύμα, και δεν υπάρχει ποιότητα ζωής των οικογενειών.
Και τι μας λέει τώρα ο Υπουργός; Κάθε μήνα ο καταναλωτής έχει να πληρώσει τα κοινόχρηστά του, τα ενοίκιά του, τα φροντιστήρια των παιδιών του και δεν ξέρω πού αλλού χρωστάει με το μπακαλοτέφτερο, αλλά θα παρακολουθεί και πόσο θα έχει το ηλεκτρικό ρεύμα τον επόμενο μήνα.
Ωραία ποιότητα ζωής διαλέξαμε, πάρα πολύ ωραία. Κάθε μήνα θα πρέπει να παρακολουθεί πόσο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα για να αλλάζει παρόχους. Αυτό τώρα εσείς το λέτε ποιότητα ζωής; Ο καταναλωτής ή μια μέση ελληνική οικογένεια θα είναι εν ηρεμία;
Να θυμίσω ότι τον Αύγουστο του 2021 μπήκε παράνομα η ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ; Και αυτό δεν το λέμε εμείς.
Το κατήγγειλε ο κ. Αδαμίδης και ο κ. Παναγόπουλος και έδωσαν μια επιστολή στον κ. Χατζηδάκη, κύριε Τσιάρα, στις 4 Δεκεμβρίου του 2021 -πόλεμο δεν είχαμε, ρωτήστε τον κ. Χατζηδάκη- και έλεγε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα φέρει αθέμιτο ανταγωνισμό στην ενέργεια. Στο καλάθι των αχρήστων πήγε αυτή η μελέτη.
Ήταν μια σύσταση, μια προειδοποίηση γιατί οι άνθρωποι μέσα από τη ΔΕΗ το είχαν προβλέψει.
Πόσες καταγγελίες εκκρεμούν από τη ΡΑΕ που δεν έχουν διεκπεραιωθεί διότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να ικανοποιήσει τα αιτήματα των καταναλωτών;
Τα λέγαμε στην Ελληνική Λύση προεκλογικά σε κάτι πάνελ ότι μετά τις εκλογές η ρήτρα αναπροσαρμογής του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα θα επανέλθει.
Και να που έρχεται. Γιατί έρχεται; Γιατί έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο καρτέλ από μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων και δεν μπορεί να βοηθήσει τη μέση ελληνική οικογένεια και, μάλιστα, τους ευάλωτους.
Αν δείτε στους διαμεσολαβητές, τους θεωρεί μέχρι 21.000 ευρώ. Δηλαδή αν ο άλλος παίρνει 21.000 ευρώ με δύο παιδιά τον χρόνο και έχει δάνειο στην τράπεζα 600 ευρώ μπορεί να πληρώσει αυτές τις ακριβές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος; Ξεκάθαρα πράγματα.
Όπως έγινε στην κινητή τηλεφωνία. Όμως, χωρίς τηλέφωνο ζεις, χωρίς ρεύμα δεν ζεις. Να το πείτε σε έναν νεφροπαθή που είναι με μπουκάλες οξυγόνου ή σε κάποιον που έχει αναπνευστικά προβλήματα στο σπίτι ότι δεν λογιάζετε το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα για να προστατέψετε τον μεροκαματιάρη Έλληνα.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Προσέξτε καλά, όλοι μας να προσέξουμε, ανεξαρτήτου ιδεολογικής πλεύσης, αν δεν διαθέτουμε ως πυρήνα τον άνθρωπο και μας ενδιαφέρει μόνο η τεχνοκρατικής φύσης διεκπεραίωση πολιτικής του τόπου, δεν έχουμε καμία θέση σε αυτό που λέγεται Κοινοβούλιο.
Εκπροσωπούμε την κοινωνία, εκπροσωπούμε τον λαό και δεν αντιπροσωπεύουμε συστήματα τα οποία έχουν απώτερο σκοπό το κέρδος.
Πρώτα ο άνθρωπος, μετά όλα τα άλλα. Ο πολιτικός πρώτα κλαίει και αν μπορεί θα χαμογελάσει.
Σας ευχαριστώ.
Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης: Τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Βαγγέλης Παπαμιχάλης: Η γενική εικόνα για το Νοσοκομείο Σερρών!