Αναλυτικά η ομιλία του ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ – ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριοι του Υπουργείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πιερρακάκη, θα σας στενοχωρήσουμε. Θα σας στενοχωρήσουμε για να δείτε ότι, όπως λέει ο σοφός λαός, «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες». Διότι δεν μπορούμε να σας εμπιστευθούμε.

Δεν μπορούμε να σας εμπιστευθούμε λόγω φερεγγυότητας. Διότι ακούστε να δείτε. Σας ζητάει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο Κυριάκος ο Βελόπουλος, τα e-mail από τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να κάνουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Τι είναι αυτό; Επτασφράγιστο μυστικό; 

Όμως, πώς θα σας εμπιστευθούμε ότι δεν θα κάνετε ένα τούρκικο, για παράδειγμα, πανεπιστήμιο, όταν το αρχείο είναι λίγο διαβολεμένο; Διότι πριν από χρόνια να σας θυμίσω, τότε που ήσασταν σοσιαλιστής -γιατί τώρα η Κυβέρνηση είναι μεταλλαγμένη, έχει κοκτέιλ μέσα ιδεολογικό- ότι λέγατε το εξής.

Σας διαβάζω επί λέξει. Να του δώσετε λίγο σημασία εκτός από το κινητό. Ακούστε: «Εμείς είμαστε ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σοσιαλιστές». Έτσι λέει ο κ. Πιερρακάκης στα νιάτα του, όχι ότι τώρα δεν είναι νέος. Μη γελάτε. Τα έχει πει αυτά το 2007 επισήμως.

 «Υποτίθεται ότι εμείς μιλάμε για το κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας σε σχέση με τη Δεξιά». Εσείς τα λέτε. «Πώς εμείς θα κρατήσουμε το κοινωνικό κράτος με 1,38 παιδιά ανά ζευγάρι; Χαμηλή δημογραφική κάμψη, προβληματικά δημογραφικά. Πώς το κρατάς;

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους σοσιαλιστές» κλπ. Και λέτε, ως ΠΑΣΟΚ τότε: «Με μεγάλες δυσκολίες να κρατηθούν τα εθνικά συστήματα υγείας, η δωρεάν παιδεία». Το έχετε κορωνίδα. Η δωρεάν παιδεία, τότε. Απλά καλό είναι να θυμόμαστε. 

Πάμε τώρα. Έχουμε κι άλλα. Γιατί εμείς στο σχολείο το ιδεολογικό της Ελληνικής Λύσης με τον επικεφαλής μας μπροστά και οι υπόλοιποι Βουλευτές έχουμε ένα ελάττωμα, ψάχνουμε. Και άμα ψάξεις, θα βρεις. Αλλά για να πας στο μέλλον, πρέπει να πας στο παρελθόν, για να δεις αν υπάρχει αξιοπιστία. 28 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω αν παρακολουθεί.

Να του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Σεπτεμβρίου του 2016 λέει τα εξής.

Εδώ είναι και τα Πρακτικά της Βουλής που η Ελληνική Λύση θα τα καταθέσει στα Πρακτικά. Τα Πρακτικά θα κατατεθούν στα Πρακτικά, γιατί ξεχνιούνται. Λέει λοιπόν: «Καμία συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν τοποθετήσει στο επίκεντρό της την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Το άρθρο 16. Τάδε έφη ο Πρωθυπουργός της χώρας, κύριοι, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελληνική Λύση θα το καταθέσει ενώπιον του ελληνικού λαού τούτη την ώρα, για να δείτε ότι άλλα λένε στο παρελθόν και άλλα κάνουν στο μέλλον. 

Εμείς τι λέμε στην Ελληνική Λύση; Θέλετε αναδιάρθρωση του άρθρου 16 με τους οκτώ-δέκα συνταγματολόγους που σας παραθέσαμε; Να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση, όπως έλεγε προηγουμένως και ο ομοϊδεάτης μου κ. Χήτας;

Οι δέκα πανεπιστημιακοί λένε ότι σε τριάμισι χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί. Κύριε Μητσοτάκη, αυτό έχετε πει. Να κατατεθεί στα Πρακτικά και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι έλεγε τότε ο Πρωθυπουργός, κύριοι. 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Βρήκαμε κι άλλα. Μετά από ένα χρόνο, 12/9/2017, να το πάλι. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Συνταγματική αναθεώρηση για μη κρατικά πανεπιστήμια», κύριε Πιερρακάκη και κυρία Μακρή.

Ο Πρωθυπουργός σας το έχει πει ότι θα πάει με αναθεώρηση στα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν θα τα περάσετε εν μια νυκτί φωτογραφικά για ΜΚΟ. Διότι αυτά τα μη κερδοσκοπικά ΜΚΟ είναι.

Τι είναι δηλαδή; Κ.Ο.S.; Είναι πανεπιστήμιο το East University από τα κατεχόμενα που ήδη δείχνει ενδιαφέρον. Το C.I.I.M. ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2023 και ψάχνει κτιριακές εγκαταστάσεις. Να τα λέμε.

Αλλά ποια είναι η ειδοποιός διαφορά; Κύριοι, ο ιδρυτής σας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Να μην σας το θυμίζουμε; Εμείς θα σας θυμίσουμε τον Κώστα Καραμανλή. Στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο τα δύο του παιδιά, Αλέξανδρος και Αλίκη, σε Αριστοτέλειο και Πάτρα.

Δεν είναι κακό ένας γονιός να μεριμνά για το καλό του παιδιού του, αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κόρη του την έστειλε στο Yale. Εδώ είμαστε. Είμαστε 28 Αυγούστου του ’21, δηλαδή δεν την έβαλε στη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Ξέρετε γιατί το λέμε αυτό; Διότι όταν θέλεις, κύριε Πιερρακάκη, να ενισχύσεις το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, ο Κώστας Καραμανλής το εμπιστεύτηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το είχε εμπιστευθεί και φεύγει από τη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων.

 Έχει τη σημασία του κατά πόσο εμπιστεύεσαι το δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί λέτε ότι στα εκατόν εβδομήντα έξι άρθρα είναι για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και ποια είναι η αναβάθμιση;

Εμείς το Δημοκρίτειο το θέλουμε ενισχυμένο σε μια νευραλγική περιοχή υψίστης γεωγραφικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Πολλάκις έχουμε μιλήσει για τη Θράκη ως Ελληνική Λύση. 

Όμως, δεν μπορείτε το ένα πανεπιστήμιο στην ουσία να το κλείνετε, το Διεθνές, και να ενισχύετε μόνο το άλλο. Εύκολο είναι αυτό.

Κλείνεις το ένα, ανοίγεις το άλλο. Σκοπός είναι να μείνουν και άλλα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί αυτό που σας λέμε εμείς είναι να αναβαθμίσετε την κορωνίδα της παιδείας, που είναι η δημόσια δωρεάν παιδεία, και μετά το συζητάμε δημοκρατικά, συνταγματικά, αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το έλεγε το 2017 και άλλα λέει τώρα και εδώ τα Πρακτικά scripta manet, τα έλεγε. Για αυτό λέμε μεγάλες κουβέντες μη λες, θα βγουν. Θα είμαστε προσεκτικοί. 

Εδώ έλεγε ότι θα πάμε μόνο με αναθεώρηση και μάλιστα παρακάτω λέει σε ένα σημείο: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός από την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν άμεσα για να αναβαθμιστεί ο ρόλος του δημοσίου πανεπιστημίου».

Δεν έλεγε πουθενά για μη κρατικά πανεπιστήμια εκτός κοινοβουλευτικής αναθεώρησης. Αυτό δεν μας βάζει τώρα σε μια σκέψη;

Τώρα επικαλείστε πάλι τον κ. Αλιβιζάτο και το κ. Μανιτάκη. Ο κ. Αλιβιζάτος -πάρτε να διαβάσετε το φύλλο από το Βήμα της Κυριακής- λέει: «Δεν θα έρθει εδώ ούτε Γέιλ ούτε Χάρβαρντ ούτε Στάνφορντ ούτε Κείμπριτζ.

Ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος που σας υποστηρίζει το λέει. Άρα, τι θα έλθουν; Θα έρθουν κάτι πανεπιστήμια περίεργης ταυτότητας και προέλευσης. 

Και εμείς βάλαμε ένα ερώτημα στην Ελληνική Λύση. Στεναχωρούμε, αλλά πρέπει να το βάλουμε για να ενημερώνεται και ελληνικός λαός: Ο κ. Αλιβιζάτος και ο κ. Μανιτάκης είναι σε ιδιωτικά κολέγια νομικοί; Ρωτάμε. 

Απάντηση θέλουμε, διότι πολλά μπορεί να σκεφτεί κάποιος όταν συνάμα είναι νομικοί σύμβουλοι, μέντορες, κύριε Πιερρακάκη, που τους επικαλείστε, σε ιδιωτικά κολέγια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για το AEGEAN COLLEGE ο κ. Αλιβιζάτος, για ιδιωτικό πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο κ. Μανιτάκης, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών.

Μην πάμε τώρα και πάλι στα όσα έχουν πει οι συνταγματολόγοι. Τα έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –επαναλαμβάνω- το 2016 με τα πρακτικά που θα κατατεθούν -να μην ξεχνιόμαστε- το 2017 και κάνει κυβισθήσεις, κάνει κωλοτούμπες τώρα για να δείτε ότι άλλα λέγατε και άλλα κάνετε.

Και αυτά είναι δικά σας λόγια όταν ήσασταν σοσιαλιστής πριν μεταλλαχθεί το κόμμα και τα λέγατε όλα αυτά για τη δημόσια παιδεία, για την κορωνίδα, αλλά πολλώ δε μάλλον όταν οι κωλοτούμπες του κ. Μητσοτάκη.

Πώς να εμπιστευτείς εσύ ότι δήθεν με την παράμετρο που θα βάλει από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν θα κάνει τουρκικό πανεπιστήμιο; Τι ωραία, τι καλά! Και ποιους θα φέρετε εδώ με φωτογραφικές διατάξεις;

Τώρα χρησιμοποιείτε και τη μέθοδο της σουπιάς πάλι. Φέρνετε κάτι τροπολογίες και τις ενσωματώνετε δύο σε μία. Εμείς για τις θεομηνίες είμαστε υπέρ, αλλά εδώ τώρα με τους πυροσβέστες πενταετούς τι τους κάνατε εκεί τους ανθρώπους; Δεν τους μονιμοποιείτε, όπως προστάζει ο νόμος, και σας πάει ο κ. Κικίλιας εννιά μήνες πίσω. 

Ναι, αλλά αυτοί θίγονται από το μισθολόγιο, διότι δεν είναι στο ειδικό, είναι στο ενιαίο, χώρια του ότι και βαθμολογικά θίγονται και πάτε να τους μονιμοποιήσετε  τώρα Φεβρουάριο του 2025, ενώ άλλα λέγατε πριν τις εκλογές. Τώρα δεν τους μονιμοποιούν εκεί. Θολώνονται τα νερά. 

Κύριε Πιερρακάκη, αυτά να τα θυμάστε που είπατε και μετά φεύγετε. Φεύγω κι εγώ. 

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, και τα καταθέτουμε στα Πρακτικά. Η Ελληνική Λύση στενοχωρεί, αλλά όταν μιλάς, να προσέχεις και το πώς αλλάζει ο άνθρωπος. Γιατί άλλα έλεγε, άλλα κάνει.

Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης: Ξεκινάει ένα πολυδύναμο πνευματικό κέντρο στη Νιγρίτα

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στο Φασισμό

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας