Επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Καθυστέρηση στην επιχορήγηση των πληγέντων από την πλημμύρα της 4ης Ιανουαρίου 2021 σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί και κύριε Υπουργέ, κύριε Τριαντόπουλε, είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτήν τη στιγμή που αφορά την εκλογική μου περιφέρεια, τις Σέρρες, από μία θεομηνία που είχαμε πριν από τρία χρόνια. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια. Αφορά, εκτός από αγροτικές επιχειρήσεις, εκτός από χωράφια, και κατοικίες. Μιλάμε δηλαδή για μία καταστροφή πολυσύνθετη.

Με βάση την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το τεύχος 2344 στις 12 Απριλίου 2023, δηλαδή δύο μήνες πριν από τις εκλογές, υπάρχουν τα άρθρα μέσα με βάση τα οποία έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν. Δηλαδή το άρθρο 1.2, το 5 παρακάτω, τα λέει όλα αυτά.

Είναι απόφαση ότι πρέπει να αποζημιωθούν. Οι άνθρωποι, όμως, ακόμη δεν έχουν δει τίποτα. Αυτήν τη στιγμή οι υποχρεώσεις τους τρέχουν, οι επισκευές πρέπει να γίνουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις μετά τη θεομηνία που είχαμε και αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι ζουν τον δικό τους πόνο, τη δική τους περιπέτεια. Μιλάμε για 4 Ιανουαρίου του 2021. 

Εγώ επισκέφθηκα προσωπικά και ως Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης την περιοχή και ήταν κρανίου τόπος. Οι πλημμύρες ήταν τεράστιες. Σπίτια, εφόδια, αγροτικά εργαλεία, ολόκληρο εργοστάσιο το οποίο επεξεργαζόταν ελαιοκράμβη.

Δηλαδή η κατάσταση ήταν και συνεχίζει να είναι τραγική. Το θέμα είναι ότι δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου υπήρχε το τεύχος 2344 ΦΕΚ που προβλέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι, οπότε πρέπει να επισπεύσετε και να υπερκεράσουμε κάθε γραφειοκρατική αγκύλωση, προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν τα χρήματά τους. 

Τώρα, επειδή εκπροσωπούμε από το κάθε πολιτικό μετερίζι και εγώ και εσείς την κοινωνία, θα σας φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας, πέρα από της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας, ως Βουλευτής. Εχθές έγινε μια σοβαρή καταγγελία από τον ομοϊδεάτη σας και πρώην περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό, για το πρόσωπό σας, ότι εσείς δώσατε εντολή στον κ. Αγοραστό, τον πρώην περιφερειάρχη, για να υπάρχει μπάζωμα στο μέρος του τραγικού αυτού εγκλήματος στα Τέμπη. Αν θέλετε, να μου απαντήσετε. Διότι αυτό που χτυπιέται και οδύρεται και ο επικεφαλής μας, ο Κυριάκος ο Βελόπουλος  για το ξυλόλιο, επειδή περάσατε και ερευνητής, στην επιστημονική σας κατάρτιση είστε και ερευνητής οικονομικού   χαρακτήρα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κοιτάξτε, σήμερα είναι άλλη διαδικασία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ακούστε, ακούστε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Όχι, όχι. Θα κάνετε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Εδώ η κοινωνία βοά. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κοιτάξτε, μη δυσκολεύετε τη διαδικασία. Έχουμε συγκεκριμένο θέμα επί της ερώτησής σας. Τελειώσατε και θα απαντήσει ο Υπουργός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ανθρώπινα και κοινοβουλευτικά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Όχι…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Είναι σοβαρή καταγγελία από τη Μαρία Καρυστιανού, την Πρόεδρο των θυμάτων των Τεμπών..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ναι, αλλά δεν προβλέπεται. Να κάνετε μία διαδικασία διαφορετική. Εδώ σήμερα έχουμε τη συζήτηση της ερώτησης που καταθέσατε. Ολοκληρώσατε. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Συνειδητά πρέπει να το ρωτήσω. Συνειδητά προς την κοινωνία και ως Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης πρέπει να ρωτήσω και ως άνθρωπος τον κ. Τριαντόπουλο, κύριε Πρόεδρε. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Όχι, δεν μπορείτε. Οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Εναπόκειται στην κρίση του Υπουργού. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την απάντησή σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Πρόεδρε, θα απαντήσω στο θέμα που έθεσε ο κύριος συνάδελφος, αν και είναι εκτός θέματος. 

Ξέρετε, κύριε συνάδελφε, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αυτή η ανείπωτη τραγωδία, όπως και εσείς είπατε, είναι κάτι που με έχει σημαδέψει, όπως και όλους μας. Και γι’ αυτό κάθε αναφορά που κάνω γίνεται πάντα με σεβασμό στα θύματα, στις οικογένειες, στους οικείους και στην ίδια την κοινωνία. Και πάντα είμαι ξεκάθαρος.

Οι ισχυρισμοί, λοιπόν, αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις χώρου, αυτές που έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. 

Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες που εντόπισαν και όχι με εντολές. Προχώρησαν σε ενέργειες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους, το πραγματικά δύσκολο έργο τους, να ολοκληρώσουν την έρευνα και να ανταποκριθούν στην αγωνία των οικογενειών, των συγγενών, των οικείων. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Και θέλω να υπογραμμίσω το εξής. Δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο. Δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού, του ΣΟΠΠ. Μία απλή αναζήτηση στα Πρακτικά το επιβεβαιώνει.

Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού. Και αυτό μπορεί κάποιος απλά να το επιβεβαιώσει. Άλλωστε, το έχει δηλώσει δύο φορές και ο πρώην περιφερειάρχης. Ήμουν και είμαι πάντα ξεκάθαρος.

Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, με σεβασμό στους γονείς, που θεωρώ πως κανείς μας δεν μπορεί να νιώσει, δεν μπορεί να νιώσει το δράμα τους, με σεβασμό και στη Δικαιοσύνη, που είναι εκείνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως θέλουμε όλοι, με μέλημα, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, το «Ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. 

Σας ευχαριστώ για το ερώτημα. Αν θέλετε, στη δευτερολογία να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε, επί της επίκαιρης ερώτησης.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ναι, τόσον εσείς, κύριε Υπουργέ,  όσο ο κ. Μπούμπας θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε το άρθρο 132 του Κανονισμού. Είναι συγκεκριμένο εν πάση περιπτώσει.

Ορίστε, κύριε Μπούμπα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σέβομαι το άρθρο το οποίο λέτε, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και στις επίκαιρες ερωτήσεις εκπροσωπούμε την κοινωνία και κάποια συζήτηση είναι πάντα ζωντανή. Είμαστε ζωντανά κύτταρα και αντιλαμβάνεστε πως όταν ακούγονται κάποια πράγματα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Πήρατε την απάντηση.

Ελάτε στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ωραία. απλά, κύριε Υπουργέ, για να το κλείσουμε, να σας θυμίσω όμως κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Έχετε τον λόγο για την επίκαιρη. Και θέλω να το διαβάσετε, γιατί εσείς είστε μελετηρός και τακτικός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Στις 4 Μαρτίου του 2023, λίγες ημέρες μετά, είχατε κάνει δύο δηλώσεις, μία στον ΣΚΑΪ το πρωί και μία στο TRT της Θεσσαλίας, που είπατε ότι διευθετήθηκε ο χώρος με προτροπή και δική σας συνεργασία με την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Είναι δικές της δηλώσεις, γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Μπούμπα, επί του θέματος. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Επισπεύστε κάθε διαδικασία καταβολής αποζημίωσης για τους πληγέντες συντοπίτες μου στον Νομό Σερρών από τη θεομηνία στις 4 Ιανουαρίου του 2021. 

Η καταστροφή είναι μεγάλη. Οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει χρήματα. Φανταστείτε ότι ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε φυτώρια, μόνο αυτός έχει να πάρει 4.000 ευρώ. 

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κωλυσιεργούμε άλλο. Έχουμε και απτά παραδείγματα, όπως και στην καταστροφή στη Θεσσαλία, απ’ όπου κατάγεστε, οπότε ένας άλλος κάμπος, επίσης εύφορος και ευλογημένος, όπως ο κάμπος των Σερρών, και αυτός χρήζει μιας μεταχείρισης που θα χαίρουν οι άνθρωποι εκεί ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στο πώς τους αντιμετωπίζουμε.

Δεν μπορούμε να τους έχουμε σε ομηρία τρία χρόνια και μάλιστα δύο μήνες σε τεύχος ΦΕΚ, της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία 12 Απριλίου του 2023 και ακόμη να μην τους έχουμε καταβάλει χρήματα.

Οι υποχρεώσεις «τρέχουν», είναι πάρα πολλές και το αντιλαμβάνεστε, είναι το λεγόμενο «μπακαλοτέφτερο» που κρατούν οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να ανταπεξέλθουν βιολογικά πλέον αυτοί και οι οικογένειές τους. 

Μιλάμε για καταστροφή. Υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν τεκμηριωμένα. Έχουν καταβάλει τα έγγραφα που απαιτούνται με βάση τον κανονισμό. Ξέρετε, είναι «καμένοι» και από τον ΕΛΓΑ, είναι «καμένοι» και από τα ΠΣΕΑ, είναι «καμένοι» και από το De minimis οι αγρότες και δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην επίσπευση της διαδικασίας. Είναι μια υπόσχεση και μάλιστα μια υπόσχεση και προεκλογική, αν θέλετε, δύο μήνες πριν από την προσφυγή δια της ψήφου στην κάλπη. 

Άρα, λοιπόν, υλοποιήστε το, να το πω απλά, να το υλοποιήσετε, όμως, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αυτήν τη στιγμή περιμένουν από τα χείλη σας να το ακούσουν, για να ξέρουν οι άνθρωποι να προγραμματίσουν το οικονομικό σχεδιάγραμμα που έχουν, το πώς θα ανταπεξέλθουν και πώς θα αποπληρώσουν τους οφειλέτες. 

Χρωστάνε οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ και έχουν καταστραφεί και δεν είναι μόνον αυτό. Πρέπει να επισκευάσουν σπίτια.

Αυτήν τη στιγμή, αν δείτε, μετά τις πλημμύρες δεν έχουν επισκευαστεί επιχειρήσεις, δηλαδή υπάρχουν στεγαστικά προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα στατικότητας λόγω της διάβρωσης και της μεγάλης πλημμύρας και υπάρχουν οι άνθρωποι που καταστράφηκαν, λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, γεωργικά μηχανήματα. Τι να κάνουν τώρα αυτοί;

Περιμένουν τρία χρόνια. Πόσο πρέπει να περιμένουν κι άλλο προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα και να αποπληρωθούν, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν βιολογικά;

Περιμένουμε, λοιπόν, σήμερα ως Ελληνική Λύση που ρωτάμε εσάς που εκπροσωπείτε από το Υπουργείο σας την Κυβέρνηση, να τους πείτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όχι αόριστα «θα πληρωθούν». Δεν τους ικανοποιεί. Το «θα» είναι ένα πολιτικό τέχνασμα. Συγκεκριμένη ημερομηνία. Μπορείτε να τους πείτε σήμερα το πότε θα αποπληρωθούν, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αυτοί και οι οικογένειές τους; Αυτό ζητάνε, αλλά να είναι κάτι απλό και γρήγορο, διότι χορτάσαμε από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην Ελλάδα, στο κράτος της γραφειοκρατίας που εδώ και δεκαετίες βιώνουμε, που είναι πολυδαίδαλο και επίπονο. 

Θέλουμε, λοιπόν, συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής γιατί δεν πάει άλλο τρία χρόνια μετά από αυτό το μεγάλο φυσικό φαινόμενο της πλημμύρας, τη θεομηνία που είχαμε στις 4 Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4412 του Απριλίου του ’23, υπάρχουν τα άρθρα που τους λέτε μέσα ότι είναι απόφαση του Υπουργού να αποζημιωθούν. Οι υποσχέσεις πρέπει επί του πρακτέου πλέον να υλοποιηθούν. 

Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την δευτερολογία σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και για την ανοχή σας κατά την πρωτολογία. 

Κύριε συνάδελφε, θα σας απαντήσω ακριβώς γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει όχι μόνο στη Μαγνησία ή στη Θεσσαλία, αλλά και σε πάρα πολλούς νομούς που έχουμε καταφέρει να δίνουμε προκαταβολές και αποζημιώσεις σε πολύ γρηγορότερο χρόνο. 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά και σε λεπτομέρεια τι έγινε στην περίπτωση των Σερρών που κι εγώ έχω βρεθεί στη συγκεκριμένη περιοχή μετά από σχετικές θεομηνίες. 

Είμαστε, λοιπόν, τρία χρόνια, όπως σωστά είπατε, από την εκδήλωση των φαινομένων. Καταρχάς για τη φυσική καταστροφή, η ΔΑΕΦΚ ως αρμόδια υπηρεσία -τότε ήταν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,

τώρα είναι σε εμάς- εξέδωσε από τις 13 Μαΐου τη σχετική υπουργική απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και με βάση αυτήν οριοθέτησε την περιοχή και καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν πληγεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κτίρια που ανήκουν σε επιχειρήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών τους. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας υποβλήθηκαν είκοσι μία αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής, οι οποίες αφορούν κατοικίες και αποθήκες και καμία δεν αφορά επιχείρηση, επομένως καμία επιχείρηση δεν έχει ζητήσει στεγαστική συνδρομή, άρα καμία εκκρεμότητα δεν υπάρχει ως προς το κομμάτι των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για την ενημέρωσή σας και την ενημέρωση των ψηφοφόρων σας, αλλά και του κόσμου στην περιοχή σας, θα πρέπει να αναφέρω …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Είναι και δικοί σας ψηφοφόροι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Εννοώ λόγω εντοπιότητος. Με συγχωρείτε.

Αναφέρω, λοιπόν, ότι από τις είκοσι μία υποβληθείσες αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής σε κτίρια και αποθήκες, δεκαπέντε άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, μία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη και πέντε αιτήσεις βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου και επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες. γιατί παρουσιάζουν κάποιες ελλείψεις στα δικαιολογητικά τους. 

Πάμε τώρα όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα σε στοιχεία του ενεργητικού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών επιχειρήσεων, γιατί όπως πολύ σωστά είπατε, είχε κουραστεί ο αγροτικός κόσμος όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα ΚΟΕ, τα παλιά ΠΣΕΑ, που λειτουργούσε με ορίζοντα τριετίας, τετραετίας, πενταετίας, γι’ αυτό και τα εντάξαμε στην κρατική αρωγή.

Άρα, η επιχορήγηση εμπίπτει στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και ειδικότερα των διατάξεων του ν.4797/2021.

Προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την παροχή της επιχορήγησης είναι καταρχάς η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής, επιτροπές που ορίζονται από την οικεία περιφέρεια, από την οικεία περιφερειακή ενότητα. Δεύτερον, αφού γίνει η καταγραφή των ζημιών και σταλούν, ακολουθεί η αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των πληγέντων και των ζημιών στη διεύθυνση κρατικής αρωγής, τότε στο Υπουργείο Οικονομικών, τώρα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών απέστειλε αρχικά τον Απρίλιο του 2022 καταστάσεις πληγεισών επιχειρήσεων στις οποίες η εκτίμηση του ύψους των ζημιών είχε συμπληρωθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και όχι όπως ορίζει ο νόμος από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, κύριε συνάδελφε ότι αυτές οι καταστάσεις δεν μπορούσαν να τύχουν επεξεργασίας και προώθησης. Πρέπει να γίνει εκτίμηση από τον δημόσιο φορέα, όχι τι δηλώνει και τι ζητά ο δικαιούχος επιχειρηματίας, οι αγρότες.

Την αμέσως επόμενη μέρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου συνεργάστηκαν στενά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες, οι διευκρινήσεις του τι έπρεπε να κάνουν σε σχέση και με το θεσμικό πλαίσιο και έτσι εστάλησαν οι τελικές συγκεντρωτικές καταστάσεις στην αρμόδια υπηρεσία.

Βγήκαν δύο αποφάσεις, μια τον Απρίλιο του 2023, ουσιαστικά την έστειλαν έναν χρόνο αργότερα, Απρίλιος του 2022, όπου εκεί έχουμε μια απόφαση για επιχορήγηση διακοσίων 259.340 ευρώ και αφορά αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μια δεύτερη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2023 συμπληρωματική εκ της πρώτης με ποσό 1.129.140 ευρώ που αφορά και επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με το ύψος της ενίσχυσης να μπορεί να φτάσει μέχρι το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Άρα, αφού βγαίνουν οι αποφάσεις, στη συνέχεια οι δικαιούχοι καλούνται -για να πληρωθούν- να υποβάλουν κάποια λίγα σχετικά παραστατικά, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής από τη διεύθυνση κρατικής αρωγής.

Η αποστολή από την Περιφέρεια στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών των φακέλων με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την υπηρεσία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και των επιχειρήσεων εστάλησαν πριν από λίγες ημέρες στη διεύθυνση κρατικής αρωγής και Υπουργείου μας και βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Συνεπώς, κύριε συνάδελφε, θα πρέπει να αναμένετε το επόμενο χρονικό διάστημα -αφού τώρα εστάλησαν, τους τελευταίους μήνες, τα στοιχεία, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες- ότι θα προχωρήσει σταδιακά η καταβολή, αφού ελεγχθεί η πληρότητα -των λίγων πάλι σας λέω- εγγράφων που απαιτείται σε κάθε περίπτωση, για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Είμαι στη διάθεσή σας, όποτε θέλετε, να σας ενημερώσω για την εξέλιξη αυτή.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της ΝΔ

Κώστας Μπούμπας: Η Εκπαίδευση, να μην είναι προνόμιο μόνο των ολίγων

Υποψήφια Ευρωβουλευτής η Βούλα Πατουλίδου – Χάνει την θέση του Αντιπεριφερειάρχη;