Αναλυτικά η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ σχετικά με την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Κύριοι του Υπουργείου, κατ΄ αρχάς η συζήτηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Σε εθνικό επίπεδο έπρεπε να γίνονται πολλές συζητήσεις αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και έπρεπε να υπάρχει και μία καθαρόαιμη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή,
το έχουμε πει πολλάκις, η οποία θα είναι καθαρόαιμη Αγροτοκτηνοτροφική και δεν θα είναι συνυφασμένη μέσα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Το λέμε αυτό, διότι και εμείς στο πολυσέλιδο πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης δίνουμε μια βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και δη στις νέες καλλιέργειες που μπορούν να έχουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.
Κύριε Αυγενάκη, πριν από λίγο καιρό στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών μιλήσατε για ανταγωνισμό στα ελληνικά προϊόντα τα οποία έχουν και τις κλιματολογικές και τις εδαφολογικές συνθήκες.
Το νέο Πρόγραμμα από το «HORIZONEURO» που τρέχει μέχρι και το 2027 με 13,9 δις και άλλα 800, περίπου, εκατομμύρια που θα δοθούν από εθνικούς πόρους είναι το περιβόητο Πρόγραμμα «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ» και έχουμε μπει, ήδη, στα μέσα του 2024 και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων.
Μένουμε λίγο και σε αυτό το οποίο είπατε για τις αθρόες εισαγωγές που γίνονται από τρίτες χώρες, γιατί και με βάση τη Συνθήκη GAPπου έχει υπογράψει η Ελλάδα αυτό που πρέπει να πούμε, να κοιτάξουμε κατάματα και να πούμε την αλήθεια στους αγρότες είναι ότι, όταν ένα προϊόν βρεθεί σε καλύτερη τιμή αμφιβόλου ποιότητας, βέβαια, γίνεται εισαγωγή με βάση τη ΣυνθήκηGAP που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αυτό το περιβόητο GeneralAgreementκ.λπ..Το έχουμε ξαναπεί.
Από κει και πέρα οι Ισπανοί για παράδειγμα έχουν καταγγείλει τους Ολλανδούς ότι τα πορτοκάλια που πάνε στην Ολλανδία είναι από την Αίγυπτο, αλλά πώς μπορεί να γίνει έλεγχος από τους Ολλανδούς, όταν η ίδια η χώρα αυτή δεν παράγει πορτοκάλια;
Αυτό το δίνω ως παράδειγμα.
Πώς μπορεί να ελπίζει ο καταναλωτής, αλλά και ο παραγωγός, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ελεγκτικές δικλείδες ασφαλείας για το brandname προϊόντων; Φέρνω ως παράδειγμα, τότε ήταν ο κ. Στύλιος και ο κ. Κεδίκογλου στο Υπουργείο, οι προκάτοχοί σας, που φέραμε ως Ελληνική Λύση και με ερώτηση στο Κοινοβούλιο το περιβόητο μέτρο 11 για την μελισσοκομία.
Το φέρνω ως παράδειγμα αυτό, κύριε Πρόεδρε και κύριοι του Υπουργείου, διότι οι μελισσοκόμοι δεν θεωρείτο ότι ασχολούνται με γεωργική δραστηριότητα, δηλαδή μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά την επιδότηση τη δικαιούνταν το έντομο και όχι ο μελισσοκόμος.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό το θέμα λύθηκε τουλάχιστον έστω και την τελευταία στιγμή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, το περιβόητο μέτρο 11 που οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται και σήμερα, αλλά μιας και αναφερόμαστε και στην ονομασία προέλευσης των προϊόντων, σήμερα στα 100 κιλά μέλι αν μπει ένα κιλό μέλι ελληνικό, αυτομάτως βαφτίζεται όλο ελληνικό και οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες από άλλες χώρες απλά αναφέρονται στα ψιλά γράμματα.
Ο κ. Αυγενάκης προηγουμένως είπε ότι θα γίνουν έλεγχοι, ορίστε, κύριε Αυγενάκη να κάνετε και να θεσπίσετε το φόρο του διοξειδίου του άνθρακα για αυτές τις εισαγωγές που γίνονται από τρίτες χώρες.
Για παράδειγμα υπάρχει το σύστημα ΕΠΑΡΕΛ, ψάξτε το λίγο, 26 ψεκασμοί γίνονται στο πορτοκάλι, περίπου 4 με 5 ψεκασμοί γίνονται στα μήλα. Άρα, με βάση αυτό το σύστημα μπορούν κάλλιστα να μπουν πρόστιμα και να γίνουν αυστηροί έλεγχοι για να προστατεύσουμε τον Έλληνα παραγωγό. Μπορούμε να το κάνουμε.
Αν θα δημιουργηθεί μία πρόταση για να πάμε σε νέες τράπεζες σπόρων γης, όπως για παράδειγμα εμείς πολλές φορές έχουμε μιλήσει για νέες καλλιέργειες, όπως αρώνια, κράνα, μύρτιλα, ιπποφαές, το λουλούδι του Δαρβίνου, που πιλοτικά ο κ . Καχριμάνης στην Ήπειρο με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το κατέβασε στο οροπέδιο από το Μέτσοβο για να το καλλιεργήσει και να δει την απόδοση, διότι μιλάμε για πώληση 5.000 ευρώ το στρέμμα.
Εσείς δώσατε τα νούμερα, αλλά αυτή τη στιγμή, γιατί και εγώ προέρχομαι καθαρά από έναν αγροτοκτηνοτροφικό νόμο, το νομό Σερρών, υπάρχει μια στεναχώρια στους αγρότες και το ξέρετε πολύ καλά, άλλωστε οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους΄, γιατί έρχονται αυτά τα οικολογικά προγράμματα,
αλλά όταν απαγορεύεις στον αγρότη να οργώνει το χωράφι του από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, πείτε μου λοιπόν εσείς πώς θα το οργώσει, παλιά είχαμε κάτι προγράμματα απονιτροποίησης, αυτά δεν υπάρχουν πλέον, με αυτό που λέγεται αγρανάπαυση, αλλά και το άλλο σε ό,τι αφορά την αμειψισπορά, αυτές τις διαδοχικές καλλιέργειες.
Αν διαβάσει κάποιος αυτά που και η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει στη νέα ΚΑΠ για τα 10 εκτάρια, δηλαδή τα 100 στρέμματα, εξαιρεί τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων από ελέγχους και κυρώσεις, που σχετίζονται με τη συμμόρφωση και τις απαιτήσεις όρων της ΚΑΠ.
Αφορούν την κατάργηση της αιρεσιμότητας, δεδομένου ότι αυτό αφορά το 65% περίπου των δικαιούχων της ΚΑΠ, αλλά και αντιπροσωπεύει μόνο το 10% της γεωργικής γης. Αυτό, όμως, γίνεται, διότι δεν υπάρχει προσωπικό.
Έχουν γίνει προσλήψεις αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά και τον ΕΛΓΑ σε γεωπόνους και κτηνιάτρους; Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, προσπαθούμε με εποχικούς να δώσουμε την πανάκεια στο ζήτημα, που δεν γίνεται.
Να φανταστείτε έρχονται από την πατρίδα σας, κύριε Αυγενάκη, την Κρήτη, γεωπόνοι εποχικοί στις Σέρρες, παίρνουν και τους τοπικούς, γιατί δεν ξέρουν τα τοπωνύμια και τις περιοχές, άρα οι εργατοώρες μπορεί να είναι και περισσότερες.
Άρα, εδώ δεν γίνεται χάρη, εδώ μου θυμίζει κάποτε το 2019 που περνούσε η Κυβέρνηση σας το νόμο για το επιτελικό κράτος που έλεγε ότι από τη στιγμή που δεν επαρκεί ο έλεγχος να ξαναπεράσουν και να δώσουν δίπλωμα οι 70 ετών και άνω, άστους να οδηγούν να περάσουν μόνο γιατρούς, αυτό μου θυμίζει.
Για την ταμπακιέρα πρέπει να μιλήσουμε, είπατε για τα νούμερα. Υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης αυτή την ώρα απλήρωτα 80 εκατομμύρια ευρώ. Πότε; Πώς θα διανεμηθούν αυτά; Με ποια κριτήρια; Συνδεδεμένη ενίσχυση, απλήρωτη 245 εκατομμύρια ευρώ, αυτή είναι η ταμπακιέρα, διότι καίει τους αγρότες αυτή τη στιγμή το οικονομικό σκέλος.
Καλά να τους λέμε ότι θα μπορούν να καλλιεργήσουν και άλλη γη, το θέμα είναι με τι λεφτά, χρωστάνε τα «μαλλιοκέφαλά» τους από λιπάσματα, από γεωργικά φάρμακα, από τους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, από τους ΤΟΕΒ.
Οικολογικά σχήματα, απλήρωτα 425 εκατομμύρια ευρώ. Πληρώθηκε η δόση για το πετρέλαιο του 2023, η επόμενη δόση δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθεί. Είμαστε στον Απρίλιο και ουσιαστικά ενώ το είπατε την πρωταπριλιά, ελπίζουμε να μην ήταν πρωταπριλιάτικο, η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ άνοιξε μόνο για μεμονωμένους αγρότες.
Οι μελετητές, χθες είχαν κουβέντα μαζί τους, δεν μπορούν να μπουν. Ξέρετε εσείς κανέναν αγρότη να μπορεί να μπει, έχει ανοίξει πλατφόρμα η ΟΣΔΕ, μπορεί και για τους μελετητές, την έχετε ελέγξει, δεν έχει κανένα πρόβλημα;
Χαίρομαι που το ακούω, γιατί χθες ήταν ανάστατοι λίγο οι μελετητές εκεί που δεν μπορούσαν να μπουν.
Για τη συνολική μείωση τώρα που φτάνει στο 40% των ενισχύσεων, θα έχουμε καμία αλλαγή κύριε Αυγενάκη; Θα παραμείνει αυτό το 40%;
Το 40% είναι συνολική μείωση. θα το διαπραγματευτούμε καθόλου αυτό; Η συνολική μείωση των ενισχύσεων είναι στο 40 % αυτή τη στιγμή. 40% έχουν χάσει οι αγρότες.
Έχουμε την αναδιανεμητική. Σωστά; Οι αγρότες είδαν στα βιβλιάριά τους λιγότερα χρήματα ναι ή όχι;
Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε, ότι δεν θα έχουν μείωση. Πάμε σε ένα άλλο θέμα για να ολοκληρώσω.
Καταρχάς, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι σπάνιες ράτσες. Από πέρυσι είναι να πληρωθούν τα βουβάλια στη λίμνη της Κερκίνης. Δεν έχουν πάρει λεφτά ακόμα. Τα περιμένουν από το φθινόπωρο. Αυτοί χρωστάνε παντού τώρα. Για δείτε το λίγο. Προχθές είχα συνάντηση με τους βουβαλοτρόφους, ακόμη να πληρωθούν για τις σπάνιες φυλές. Θέλετε να το δείτε; Μήνες περιμένουν να πάρουν τα λεφτά.
Ένα άλλο καυτό ζήτημα όπου μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει πρόστιμα που έχουν υπερκεράσει τα 400 εκατομμύρια, είναι τα περιβόητα σχέδια βελτίωσης, σε ό τι αφορά την κτηνοτροφία.
Τα πρόστιμα καραδοκούν. Το ξέρετε πολύ καλά, γιατί ούτε η νομαδική κτηνοτροφία μπορεί να προστατευθεί καθ’ αυτόν τον τρόπο αν δεν γίνουν επιτέλους αυτά τα ολοκληρωμένα σχέδια βελτίωσης, ούτε μπορεί να υπάρχει μία εθνική στρατηγική και στο κτηνοτροφικό ζωικό κεφάλαιο.
Είναι ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή καίει την Ελλάδα. Εμείς πριν από ένα μήνα βάλαμε να γίνει μια συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τους αγρότες που ήταν στους δρόμους, ενώ ο κοινοβουλευτισμός ορίζει εκ του κανονισμού και έπρεπε να γίνει. Δυο φορές τον χρόνο το δικαιούμαστε ως κόμμα.
Ο κ. Τασούλας δεν το έφερε. Το έχουμε πει και ως κόμμα, ως Ελληνική Λύση, πρέπει να γίνει μία συζήτηση εδώ στο Κοινοβούλιο που να αφορά μόνο αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς και να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα εμπεριστατωμένα με αναλυτικές προτάσεις. Να υπάρξει ένας πονοκέφαλος αν θέλετε από όλους, για να δούμε επιτέλους να γίνονται ουσιαστικές, εποικοδομητικές, εμπεριστατωμένες προτάσεις γι’ αυτό που θέλουμε να το στηρίξουμε όλοι.
Αυτό που λέμε ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας που είναι πρωτογενής τομέας. Η νέα ΚΑΠ είναι μια παλιά αμαρτία που δεν την διαπραγματευτήκαμε σωστά, ούτε τη διαπραγματευόμαστε σωστά, με αποτέλεσμα να συρρικνώνετε το εισόδημα των αγροτών και να μην έχουν μία προοπτική μελλοντική σε καλλιέργειες που θα μπορούσαν να είναι αποδοτικές με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά απέναντι στο τι ζητάει η αγορά.
Και κλείνω. Μόνο που έχουμε τη γεωθερμία και δεν έχουμε αλλάξει τον νόμο της γεωθερμίας και η γεωθερμία σήμερα ακόμη θεωρείται μεταλλευτική δραστηριότητα και αυτό το λέω κύριοι του υπουργείου, γιατί θέλετε να φέρετε μια διαχειριστική πολιτική για το νερό. Αν είναι δυνατόν κάποιος για να κάνει γεώτρηση να βγάλει ζεστό νερό, πρέπει να πάρει άδεια από Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Είναι τρελό, αλλά έτσι είναι. Ένα παλιό βασιλικό διάταγμα είναι αυτό. Ο κ. Βορίδης κάποτε είχε πει ότι θα το δει. Στην περιοχή από πού είσαι κ. Λαζαρίδη, έκανε εκεί κάτι ο κ. Μιχαηλίδης στο δήμο Νέστου με θερμοκήπια, το ίδιο έχουμε εμείς σε Σιδηρόκαστρο, Ηράκλεια, Νιγρίτα, το ίδιο και άλλα μέρη της Ελλάδας. Να γίνουν επιτέλους διαλογητήρια και δημοπρατήρια.
Επειδή κύριε Αυγενάκη στην έκθεση είπατε το τι προστάζει αγορά, σας προτρέπω να επισκεφτείτε κάτι που επισκέφθηκα και εγώ ως δημοσιογράφος το 2009, το δημοπρατήριο του Mechelenστο Βέλγιο.
Θα δείτε οι άνθρωποι πραγματικά πώς δουλεύουν μέσα από μικρούς ευέλικτους συνεταιρισμούς και μπαίνουμε στο άλλο νομικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξουν και οι συνεταιρισμοί για να είναι εύρωστοι και παραγωγικοί.
Παύλος Χρηστίδης: Οδηγείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μπλακ άουτ
Εκδήλωση για τη παγκόσμια ημέρα Τέχνης την Κυριακή από τη Τ.Ο. Σερρών της ΚΝΕ