«Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», είπε ο  Κώστας Καραμανλής , από το βήμα της  Βουλής , στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την  τραγωδία των Τεμπών .

Με αυτή τη φράση, ο Κώστας Καραμανλής  θέλησε με την ομιλία του να απαντήσει στις βολές από την αντιπολίτευση αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των  Τεμπών  για ενδεχόμενες δυνητικές ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως είτε έχει, είτε δεν έχει βουλευτική  ασυλία , αυτό είναι αδιάφορο για τη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που θα ήθελε να διερευνήσει ποινικές του ευθύνες, καθώς τα δυνητικά αδικήματα εμπίπτουν ούτως ή άλλως στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω την βουλευτική ασυλία

καραμανλής βουλευτική ασυλία

“Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία”, τόνισε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

Ο κ. Καραμανλής απέρριψε τον ισχυρισμό της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία. “Ξέρετε πολύ καλά κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης ότι αυτό καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει”, δήλωσε. 

“Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη”, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής. “Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα”, τόνισε επίσης. 

“Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ”, δήλωσε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. 

karamanlis bolaris

Υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος, που από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει απ’ όσους τον κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. 

“Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ, να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ, στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media”, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. 

“Έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα” 

Κατήγγειλε επίσης τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κατά των πολιτών των Σερρών. “Οι ίδιοι που παριστάνουν τους δημοκράτες, πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες,  μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες”, σημείωσε ο κ. Καραμανλής. 

“Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας” 

palazi tsoukalos

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για «κάστρα», σήμερα για «τζάκια». Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στην νομή της εξουσίας. Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.” 

Υπογράμμισε επιπλέον: “50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας, που ισχυροποίησε την Δημοκρατία, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δεν θα παραδώσουμε την χώρα μας στους θυρωρούς των συμφερόντων.” 

Ο κ. Καραμανλής, πριν ξεκινήσει την ομιλία του έσκυψε με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως και σε όλες και όλους που βρίσκονταν στα μοιραία βαγόνια, και στις οικογένειές τους. “Κανείς δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο τους και το κενό της απώλειάς τους”, τόνισε. 

Κατήγγειλε όμως την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Ενώ επισήμανε ότι με την πρόταση δυσπιστίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης “έφτασαν στο απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού, της πολιτικής εργαλειοποίησης… Οι μάσκες έπεσαν.” 

Απαντήσεις για τη σύμβαση 717 

Τζιτζικώστας Μπαλαξής

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα δύο πιο κεντρικά ζητήματα που έχουν συζητηθεί για τα αίτια του δυστυχήματος, με πρώτο τη σύμβαση 717. 

Επισήμανε ότι: “Η Αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η Αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε, όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε το Φεβρουάριο του 23, ούτε τον Σεπτέμβριο του 23.” 

Ο κ. Καραμανλής διερωτήθηκε επομένως: “Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω;  Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω.” 

Υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο. 

“Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Όμως ούτε την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν. Κι επιπλέον, ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο”, τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “Κι έτσι αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους.” 

Συνοψίζοντας, ο κ. Καραμανλής εξήγησε πως όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση όφειλε να την ολοκληρώσει και να δώσει την παράταση, διαφορετικά το Δημόσιοι θα έχανε εκατομμύρια και – το κυριότερο – κανένα έργο δεν θα υπήρχε σήμερα. 

“Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας”

Ο κ. Καραμανλής απάντησε όμως και στην κατηγορία της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν η Κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους.

“Πρώτα απ’ όλα ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί  χαρακτηρίζουν ως το «Ευαγγέλιο» για το σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία”, τόνισε. 

Επισήμανε ότι αυτό θα πει αιτιώδης συνάφεια, κάτι που δεν υπάρχει στην περίπτωση της 717, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης, δηλώνει κατηγορηματικά. 

“Νομίζετε ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;” 

karamanlis vouleftiki asilia tempi

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στις χωρίς μέτρο, γεμάτες υποκρισία και μίσος, επιθέσεις που δέχεται από την Αντιπολίτευση.  “Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως κι ένας λόγος ήταν να μην μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ’ ορισμού αντικειμενική”, είπε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. 

“Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώσεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκίστικες κορώνες. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο. Να υποσκάπτεις θεσμούς, όπως είναι η Δικαιοσύνη”, συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: 

“Ακούω τόσες προσωπικές αναφορές που γίνονται σε εμένα. Όμως αναρωτιέμαι. Νομίζετε δεν πονάω κι εγώ όπως κάθε Έλληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που περνούν τόσες οικογένειες;  Ότι έχει περάσει έστω και μία μέρα, που να μην έχω σκεφτεί αυτή την τραγωδία; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι; Μιλάω μέσα από την ψυχή μου ως άνθρωπος και ως πατέρας.” 

“Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι”

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ίδιος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας.  “Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι”, υπογράμμισε. 

Kώστας Aχ. Καραμανλής: «Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία»

«Όχι, ο Καραμανλής δεν έχει ποινικές ευθύνες για τα Τέμπη -Προκαλεί αηδία η πολιτική εκμετάλλευση»: Ανάρτηση-ποταμός του Α. Γεωργιάδη

Συνάντηση γνωριμίας της Procredit Bank με τον επιχειρηματικό κόσμο των Σερρών

Βίκυ Πανταζή: Το αποτέλεσμα που θα δείτε στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών θα είναι εξαιρετικό!

Ο Στέργιος Γαλάνης ειδικός Συνεργάτης της κ. Μητλιάγκα

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας

Απορρίφθηκε η ένσταση των Φάκκα, Αντωνίου, Καριπίδη και Μαλλιαρά


Στο Δήμο Σερρών ξαναγυρίζει το θέμα των φωτιστικών LED

Ερωτήματα της Ευαγγελίδου για την ακύρωση της Πανεπιστημιάδας από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Δημήτριος Βαρτζόπουλος: Οι γιατροί θα έχουν και ιατρεία και θα μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ

Χωρίς μπάντα ο Δήμος Σερρών για ακόμα μια επέτειο..