Ήταν τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση της επταετούς δικτατορίας υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.


Είναι η γνωστή σε όλους μας, Επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας την οποία τιμούμε κάθε χρόνο με την δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία ωστόσο φέτος και σωστά δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των πυρκαγιών.


Βέβαια προηγήθηκε η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μια επιστράτευση χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας.


Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις.


Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς.


Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.


Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας.


Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.


Και η δημοκρατία είχε πάρει και πάλι το δρόμο και την θέση στο τόπο που γεννήθηκε….


«Η Δημοκρατία μπορεί πλέον να μην κινδυνεύει από πολιτικούς εχθρούς, όμως απειλείται η ποιότητα και το βάθος της από ενέργειες και συμπεριφορές εναντίον των συμπολιτών μας και του κοινωνικού συνόλου. Κι αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί να είμαστε πολίτες ακόμα πιο ενεργοί, με περισσότερη αλληλεγγύη, σύμπνοια και αποφασιστικότητα για δράση.»


Τάδε έφη και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο δικός μας βουλευτής …
Άδικο έχει;

Κώστας Αχ. Καραμανλής:49 χρόνια από την ημέρα που η Δημοκρατία επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε!