Στον δήμο που κατατάσσεται πρώτος στην Ελλάδα ως προς τη μείωση του πληθυσμού του, η κυβέρνηση προωθεί, σε αντίθεση με τη βούληση της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ένα φαραωνικό συγκρότημα φωτοβολταϊκών σταθμών, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, το οποίο θα απειλήσει, με την αλλαγή στο μικροκλίμα και την ανατροπή της υδρολογικής ισορροπίας που θα επιφέρει, το μοναδικό στον κόσμο σπήλαιο της Αλιστράτης, ηλικίας 3 εκατομμυρίων χρόνων.

Αντί η περιοχή να ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη, όπως προτείνει η παράταξη ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, σχεδιάζεται η εκχώρηση 3.000 στρεμμάτων στο ενεργειακό καρτέλ, με σκοπό την εγκατάσταση συγκροτήματος φωτοβολταϊκών σταθμών που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη στην περιοχή και θα επιδεινώσει τη μείωση του πληθυσμού, διώχνοντας από την περιοχή και τους τελευταίους κατοίκους που έχουν απομείνει.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών έκτασης 3.000 στρεμμάτων θέτει σε κίνδυνο τα Σπήλαια της Αλιστράτης
Το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα έκτασης 3.000 στρεμμάτων και ισχύος 27 MW με συνοδά έργα – το υπόγειο δίκτυο διασύνδεσης με τον υπό αδειοδότηση Υ/Σ στη θέση Κορμίστα της Δ.Ε. Κορμίστας του Δ. Αμφίπολης ΠΕ Σερρών του ΦΣΠΗΕ στη θέση Πετρωτό 1, της εταιρείας «ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ» που προτείνεται να εγκατασταθεί στη θέση Πετρωτό 2, της Δ.Ε. Αλιστράτης του Δήμου Νέας Ζίχνης της ΠΕ Σερρών, είχε συναντήσει τις αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και καταψηφίστηκε τελικά τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης, όσο και από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (στη συνεδρίαση της 12.6.23).
Παρόλα αυτά και σε πείσμα της αντίδρασης αυτών στους οποίους αφορά και τους οποίους επηρεάζει, το έργο εξασφάλισε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, ο Δήμος Ν. Ζίχνης έχει προσφύγει εναντίον αυτής της απόφασης στο ΣτΕ και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή, είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες επαφές στο σπήλαιο της Αλιστράτης, από τις οποίες μας έγινε σαφέστερο γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο:
α) Θα υποβαθμιστεί η γεωλογική, υδρολογική και οικολογική ισορροπία της περιοχής, με αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη σπηλαίου της Αλιστράτης και των άλλων σπηλαίων, τα οποία βρίσκονται κάτω από την περιοχή εγκατάστασης του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού. Πιο συγκεκριμένα, θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής και μέσω αυτού και η διήθηση νερού στα σπήλαια, με κίνδυνο να σταματήσει η παραγωγή σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
β) Θα υποβαθμιστεί μια περιοχή μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικής σημασίας, ως έχουσα ηλικία 3 εκατομμυρίων χρόνων.
γ) Θα καταστραφεί η τοπική αγροτική οικονομία και η περιοχή θα εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα την ερημοποίησή της, εξ αιτίας της αλλαγής του μικροκλίματος και της αλλοίωσης της υδρολογικής ισορροπίας.
δ) Θα υπονομευθεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Είναι φανερό ότι η περιοχή πρέπει να χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη λόγω των σπηλαίων, τα οποία την καθιστούν περιοχή υψηλής ιστορικής, αρχαιολογικής, πολιτιστικής, γεωλογικής, φυσικής και συνεπώς τουριστικής αξίας, καθώς ήδη έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα θα πρέπει να γίνει η βάση μιας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, η οποία θα συγκρατήσει τον πληθυσμό και θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον.
Ζητούμε να απαντήσετε:
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η διοίκηση της ΠΚΜ προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή από ένα έργο που μόνο κινδύνους εγκυμονεί; Έχει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία; Έχει εκδηλώσει τις αντιρρήσεις της για το έργο και για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την περιοχή και την αναπτυξιακή προοπτική της;
- Με ποιες ενέργειες σκοπεύει η διοίκηση της ΠΚΜ να προστατέψει το σπήλαιο της Αλιστράτης και τα υπόλοιπα σπήλαια της περιοχής;
- Έχει διεκδικήσει η ΠΚΜ χρηματοδότηση για τον δρόμο από Λευκοθέα προς το σπήλαιο, προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα του σπηλαίου;
- Συμφωνεί η διοίκηση της ΠΚΜ στην έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο να επιβεβαιώνεται η αντίρρηση για το έργο και να ενισχύονται τα σχετικά επιχειρήματα, προκειμένου να υποστηριχθεί η προσφυγή του Δήμου Νέας Ζίχνης στο ΣτΕ;
Γιάννης Μυλόπουλος: Απειλείται ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και της ιστορίας, ηλικίας 3 εκατομμυρίων χρόνων.
