Υποκριτικό και προσχηματικό είναι το ερώτημα των 11 βουλευτών της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση, για τα funds, τους services και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες.
Και αυτό γιατί αφού άφησαν την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την σημερινή της Ν.Δ. να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα κατά των δανειοληπτών, δείχνουν σήμερα ένα δήθεν ενδιαφέρον χρησιμοποιώντας την αγωνία των πολιτών, για εσωκομματικούς λόγους.
Ποια όμως είναι τα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις ;
Πρώτον άλλαξε ο νόμος του 2003 σύμφωνα με τον οποίο οι services δεν είχαν το δικαίωμα να βγάλουν διαταγή πληρωμής και με νόμο που ψηφίστηκε το 2015 είχαν δικαίωμα να βγάλουν και διαταγές πληρωμής
Δεύτερον η κυβέρνηση της ΝΔ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο κατά των δανειοληπτών και η απόφαση του Άρειου Πάγου, μέσα σε μια εβδομάδα, έβγαλε νόμιμο και το νόμο του 2003 και το νόμο του 2015, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κατά των δανειοληπτών όποιον νόμο τους βολεύει.
Τρίτον η κυβέρνηση δέχτηκε χωρίς κάποια νομοθετική ρύθμιση, οι services να μπορούν να βγάζουν διαταγή πληρωμής και την πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό πριν εκδικαστεί η ανακοπή, αφαιρώντας ουσιαστικά νομικές δυνατότητες αντίδρασης από τους δανειολήπτες.
Τέταρτον η κυβέρνηση δέχτηκε funds που στην Ιρλανδία έχουν έδρες που είναι αυτό που λένε οι οικονομολόγοι “φαντάσματα”. Σε συγκεκριμένη περιοχή που είναι φορολογικός παράδεισος τα funds δηλώνουν Κωδικούς ως γκαλερί, ή φιλανθρωπικό ίδρυμα και με οικονομικά κεφάλαια πολύ μικρά ακόμα και των 1000 ευρω. Και το εντυπωσιακό είναι ότι έχουν έδρα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ακόμα και στην ίδια πολυκατοικία.
Πέμπτο υπάρχουν δανειολήπτες που ζητούν να λάβουν τις συμβάσεις των δανείων που πουλήθηκαν, οι Τράπεζες λένε ότι δεν έχουν τις συμβάσεις και η κυβέρνηση το θεωρεί φυσιολογικό.
Έκτο και σημαντικότερο στα 4 χρόνια λειτουργίας τους δεν κατέθεσαν ισολογισμούς όπως θα έπρεπε για να φορολογηθούν. Αντίθετα υπάρχει το φαινόμενο να εμφανίζονται άλλα νέα fund που έχουν διπλοαγοράσει τα δάνεια και δεν έχουν φορολογηθεί τα κέρδη τους.
Και ενώ θα έπρεπε να έχει καταγραφεί στο ενεχυροφυλακείο ξεχωριστά κάθε δάνειο πόσο εξαγοράστηκε , αυτό δεν συμβαίνει με την ανοχή των τελευταίων κυβερνήσεων , ενώ δεν δίνουν στους δανειολήπτες την πλήρη καρτέλα με τους τόκους και τους ανατοκισμούς που έχουν βάλει.
Τέλος ταλαιπωρούν τους δανειολήπτες που έχουν κερδίσει δικαστήρια με βάση το “νόμο Κατσέλη”, που ενώ θέλουν οι πολίτες να καταβάλουν τη μηνιαία δόση τους, δεν τους δίνουν λογαριασμούς κατάθεσης, για να θεωρηθούν κακοπληρωτές.
Έτσι τους εξαναγκάζουν σε οικονομική αφαίμαξη με νέα δικαστήρια για να δεχθούν τα funds τις αποφάσεις του νόμου Κατσέλη.
Δεν μιλάμε πως δημιουργούν προβλήματα στο εξωδικαστικό συμβιβασμό διαφωνώντας με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που βγάζουν τα πραγματικά δεδομένα των δανειοληπτών,
Οι δανειολήπτες επίσης πληρώνουν την εισφορά του νόμου 128 του 1975 η, που είναι 0,60%, η οποία όμως έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2002, όταν η Ελλάδα, μπήκε στο ευρωνόμισμα.
Θα μου πείτε την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ειπωθεί στη Βουλή, ότι αυτά τα χρήματα πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος για να δίνονται αποζημιώσεις σε φυσικές καταστροφές;
Το είπαν αλλά δεν το κάνανε
Γιατί το κονδύλι αυτό δεν μπαίνει στον προϋπολογισμό αφού είναι σε άλλο λογαριασμό, και δεν υπόκειται σε έλεγχο και δεν έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία για την χρησιμοποίηση του, ενώ υπολογίζεται σε πάνω από 20 δις.
Όλα αυτά δεν ψηφίστηκαν από τους συγκεκριμένους βουλευτές!
Που σήμερα κάνουν τον … ανήξερο;
Χάρης Δούκας: Συνεργασία αποτελεί για μένα αυτό που λέω “ενώνουμε δυνάμεις”