Η είδηση της υπουργοποίησης του Δημήτρη Παπαστεργίου όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε συναγερμό στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ και δη στην παράταξη του κ. Παπαστεργίου, με αποτέλεσμα να αρχίσουν ήδη οι διεργασίες και οι ζυμώσεις μεταξύ των αιρετών, κυρίως αυτών που έχουν αποφασίσει να θέσουν υποψηφιότητα προέδρου.

mpolaris-malliaras

Μα βάση όσα προβλέπει το καταστατικό της ΚΕΔΕ, «πρώτο βιολί» στο Δ.Σ του οργάνου είναι πλέον ο Α΄ αντιπρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος, μετά την παραίτηση που ήδη έχει υποβάλει μετά την ορκωμοσία του ο Δ. Παπαστεργίου, θα κληθεί να αναλάβει χρέη αναπληρωτή προέδρου.

Στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών θα συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή νέου προέδρου.

Για τη θέση αυτή ωστόσο αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη, κυρίως μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφούσας παράταξης!

Advertisement

Και αυτό γιατί υποψηφιότητα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν και τα 30 εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως παράταξης και όχι μόνο εκείνα της διοίκησης.

Όπως για παράδειγμα ο δικός μας Αλέξανδρος Χρυσάφης!

Πάντως και μέχρι στιγμής υποψήφιοι για την εκλογή στη θέση του νέου προέδρου φέρονται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ενώ ακούγεται ήδη και το όνομα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη!

Η τελευταία προσθήκη στη λίστα των υποψηφίων, αναμένεται να προκαλέσει αλλαγή στους συσχετισμούς μεταξύ των αιρετών, καθώς πρόκειται για τον πρώτο δήμαρχο της χώρας με «βαρύ» όνομα, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες.

Στις νέες εκλογές της ΚΕΔΕ Φαβορί ο Κυρίζογλου

karipoglou-karteros

Φαβορί πάντως φέρεται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, ο οποίος στις εκλογές του 2019 στην ΚΕΔΕ ήρθε δεύτερος μετά τον κ. Παπαστεργίου συγκεντρώνοντας 160 ψήφους, έναντι 202 που έλαβε ο τελευταίος.

Ο κ. Κυρίζογλου εκτός από έμπειρος και ισχυρός αυτοδιοικητικός, καθώς εκλέγεται δήμαρχος από το 2002, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), έχει ευρεία αποδοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο από τη ΝΔ όπου πρόσκειται.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την υποψηφιότητά του στις εκλογές της ΚΕΔΕ στήριξαν αιρετοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αντίπαλων κομμάτων, εστιάζοντας κυρίως στο πρόσωπο και στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του.

Πλην του κ. Μπακογιάννη που αν είναι τελικά υποψήφιος θα μετρήσουν άλλες προϋποθέσεις, σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει για την εκλογή στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος, Βάρης – Βούλας Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλος που εξελέγη μέλος του Δ.Σ του οργάνου, λαμβάνοντας 137 ψήφους, και ο έτερος «μνηστήρας» δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος που εκλέχθηκε με 146 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της ΚΕΔΕ το 2019 για την ανάδειξη νέου Δ.Σ συμμετείχαν έξι παρατάξεις, ενώ εκπροσώπους για την τρέχουσα δημοτική περίοδο 2019-2023 εξέλεξαν τέσσερις.

Τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ διεκδίκησαν ο δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, ενώ είχε συμφωνηθεί ενδοπαραταξιακά ότι όποιος από τους δύο συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα είναι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που στελεχώθηκε από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το δήμαρχο Ίλιδας Γιάννη Λυμπέρη

Η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και η «Νέα Αυτοδιοίκηση», που προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας -Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη.

Δεν εξέλεξαν εκπροσώπους στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής το δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και ο «Συντονισμός Αιρετών» παράταξη που πρόσκειται στη ΛΑΕ.

Οι Υπουργοί και Υφυπουργοί της Βόρειας Ελλάδας!

Το Smart Trikala έκανε Υπουργό τον Δημήτρη Παπαστεργίου!