Την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη ζήτησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «είναι μόνο ένα μέρος της υπόσχεσης που δώσαμε όταν η χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα».

Φαρμάκης Πλιάκου
Φαρμάκης Πλιάκου

«Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν να αναδειχθούν οι αιτίες και τα αίτια, το χρωστάμε στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τέλος επισήμανε ότι στο επίκεντρο της πρότασης μπαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έγκλημα, πολιτική που υπηρέτησαν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μεθοδικά κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από την προηγούμενη, για τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση μεταφορικού έργου, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του μέρους που έμεινε στο Δημόσιο, με κριτήριο την κερδοφορία των ιδιωτών και του κράτους τους.

Επίσης, η πρόταση στέκεται στην απαράδεκτη καθυστέρηση εκτέλεσης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ, όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, θα εξεταστούν προβλήματα κακοδιαχείρισης και εγκληματικές ευθύνες των εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ, ενώ θα διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση χωρίς υπεκφυγές, καθώς η πρόταση του κόμματος έχει την δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος, ενώ μπορεί να προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Επισήμανε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δήλωσε ότι θα ψηφίσει μεν, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο, υπονομεύοντάς την εξαρχής.

Η κυβέρνηση, είπε, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα, γιατί ξέρει καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα, σχολίασε ότι γίνονται συνήγοροι της Ν.Δ., γιατί ταυτίζονται στη διαφωνία με το περιεχόμενο της πρότασης.

Κι αυτό γιατί έχουν «λερωμένη τη φωλιά» τους!

Γεωργούλας Γκότσης
Γεωργούλας Γκότσης

Μάκης Βορίδης: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τους τακτικισμούς και τη φτηνή πολιτική εκμετάλλευση

Μήνυμα πως η ΝΔ και η κυβέρνηση συνολικά δεν θα επιτρέψει τους τακτικισμούς και τη φτηνή πολιτική εκμετάλλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην τραγωδία των Τεμπών έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο Μάκης Βορίδης.

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη βάση της πρότασης του ΚΚΕ, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, επειδή δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες.

«Όταν ζητάμε προκαταρκτική ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών, να ασκήσει η βουλή καθήκοντα δικαστικού λειτουργού καθώς έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στον υπουργό.

Τέμπη Καραμανλής ασπίδα προστασίας
Τέμπη Καραμανλής ασπίδα προστασίας

Εσείς καταλήξατε ότι υπάρχουν χωρίς να έχουμε δει τη πρόταση.

Δηλαδή χωρίς να ξέρετε τις κατηγορίες εσείς τις έχετε αποδώσει στους υπουργούς.

Και αυτό δεν είναι πολιτικός τακτικισμός;

Τόσο σοβαρά παίρνετε το ρόλο σας για να αποδώσετε ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα, ότι εκτέλεσαν εγκλήματα;

Ποιος απαξιώνει τη κοινοβουλευτική διαδικασία;

Αυτός που σπεύδει να υπερψηφίσει για κατηγορητήρια που δεν έχει δει;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ:

«Θα απαντήσουμε αναλυτικά και σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Τσίπρας Σταμπουλή
Τσίπρας Σταμπουλή

Οι βουλευτές της ΝΔ. “Ασπίδα” προστασίας στον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Σαν “ασπίδα” προστασίας κάθισαν γύρω από τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο Σερραίος Βουλευτής και πρώην υπουργός, καιρό τώρα αποφεύγει τις επισκέψεις στην Βουλή και τις δημόσιες εμφανίσεις.

Χθες βέβαια ήμερα συζήτησης της πρότασης του ΚΚΕ για την εξεταστική που θα φωτίσει όλες τις πτυχές του δυστυχήματος των Τεμπών, πήγε στην Βουλή για να παρακολουθήσει, χωρίς φυσικά να μιλήσει.

Στο Εντευκτήριο της Βουλής οι συνάδελφοι του και μέλη της εξεταστικής που θα συσταθεί, οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θάνος Πλεύρης και Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και άλλοι βουλευτές τον αγκάλιασαν, με θέρμη δείχνοντας πως υπάρχει κλίμα ενότητας και στήριξης στο πρόσωπο του…

Στο τραπέζι μάλιστα που έπινε τον πρωινό καφέ του ο πρώην υπουργός, πολλοί γαλάζιοι βουλευτές πέρασαν, τον χαιρέτησαν εγκάρδια και του εξέφρασαν την στήριξη τους.

Μάλιστα στο πηγαδάκι συζήτησαν επί των διαδικασιών της συνεδρίασης…

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2024

Σωτηρία Πάνου: Oι Σέρρες 1 από τις 10 πόλεις στον κόσμο στο πρόγραμμα “Breaking Isolation”

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Τζιτζικώστα – Στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα στην Κεντρική Μακεδονία

Σέρνεστε κάθε πρωί; Αuτά είναι τα 9 μυστικά για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια