Μπορεί χθες να συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ήταν αυτή που ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο παράταση ενός χρόνου για τα έργα που εντάχθηκαν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», των οποίων είχε προαναγγελθεί η απένταξη εφόσον δημοπρατήθηκαν έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Αφορμή για την υποβολή του αιτήματος στάθηκε το γεγονός ότι σε κάποιες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν ήδη γνωστοποιηθεί απεντάξεις έργων τους και αυτό γιατί όλη η προηγούμενη χρονιά, ήταν προεκλογική, ενώ η υποστελέχωση των δήμων δεν επέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις την ταχύτατη κίνηση των διαδικασιών.

Επιπλέον η ίδια η πολιτεία δεν έδωσε την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, ιδιαίτερα προς τους μικρούς δήμους, παρά τις υποσχέσεις της.

Έκκληση για παράταση από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για την δημοπράτηση ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»

antonis tritsis pedkm paratasi dimarchoi

Ι. Καϊτεζίδης: «Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν στους δήμους που τα δικαιούνται, ιδιαίτερα στους μικρούς για να υλοποιήσουν τα έργα που τους αναλογούν»

Παράταση ενός χρόνου για τα έργα που εντάχθηκαν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», των οποίων είχε προαναγγελθεί η απένταξη εφόσον δημοπρατήθηκαν έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Αφορμή για την υποβολή του αιτήματος στάθηκε το γεγονός ότι σε κάποιες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δήμων της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη γνωστοποιηθεί απεντάξεις έργων τους.

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ εκτιμώντας το γεγονός ότι όλη η προηγούμενη χρονιά, ουσιαστικά, ήταν προεκλογική, ότι η υποστελέχωση των δήμων δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις τη ταχύτατη κίνηση των διαδικασιών και ότι από πλευράς πολιτείας δεν παρασχέθηκε η αρχικά υποσχεθείσα τεχνική υποστήριξη, ιδιαίτερα προς τους μικρούς δήμους, με την ομόφωνη απόφασή της συντασσόμενη και με τα αιτήματα των ενδιαφερομένων δήμων, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να χορηγήσει παράταση ενός έτους για την πλήρη ανταπόκριση των δήμων και των ΔΕΥΑ στις απαιτήσεις του προγράμματος.

Η ΠΕΔΚΜ αντίθετη στη μεταφορά του καθαρισμού των περιφερειακών δρόμων στους δήμους.

Τάσος Παναγιώτου Παναγιώτης Σαββίδης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της η ΠΕΔΚΜ επαναβεβαίωσε την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ και με επίσης ομόφωνη απόφαση της εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στη μεταφορά της αρμοδιότητας του καθαρισμού των περιφερειακών δρόμων στους δήμους, η οποία διενεργήθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας συνιστά δυσβάσταχτο λειτουργικό και οικονομικό βάρος για τους δήμους, έναντι του οποίου το κράτος τους «επιχορηγεί» με μόλις 365 ευρώ ανά χιλιόμετρο ετησίως.

«Εμείς δεν αρνούμαστε να ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που μας αναλογούν. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αρμοδιότητες οι οποίες από το νόμο ανήκουν στις περιφέρειες, γιατί οι δρόμοι είναι περιφερειακοί, να μεταφέρονται στους δήμους» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης.

«Εκείνος που έχει την αρμοδιότητα κατά τον νόμο έχει και την ευθύνη. Ή θα πρέπει οι δρόμοι να χαρακτηριστούν σε δημοτικοί για να έχουμε την αρμοδιότητα και να τους καθαρίζουμε ή αν είναι περιφερειακοί την αρμοδιότητα την έχει η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολικές επιτροπές

Δήμητρα Παναγιωτάκη Δημήτρης Καριπίδης

Σε άλλο θέμα το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να ζητήσει τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών και μετά την 30η Ιουνίου 2024, ημέρα κατά την οποία ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών και η σχετική νομοθεσία προβλέπει την κατάργηση τους.

Με πρόταση του προέδρου κ. Καϊτεζίδη το Δ.Σ ζητά να παραμείνουν ως έχουν οι σχολικές επιτροπές σε όλους τους δήμους της χώρας, διότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των σχολικών μονάδων. Σε περίπτωση δε που για οποιοδήποτε λόγο το αίτημα δεν γίνει δεκτό από το ΥΠ.ΕΣ, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ζητά να διατηρηθούν οι σχολικές επιτροπές στους δήμους, στους οποίους λειτουργούν περισσότερα από 100 σχολεία, όπως ορίζεται σήμερα και όχι εκπαιδευτικές μονάδες.

Τζελέπης Τρέντσιος


«Το βασικό αίτημά μας είναι διατήρηση των σχολικών επιτροπών με τη μορφή που έχουν σήμερα.

Αν σε κάθε περίπτωση το υπουργείο εμφανίζεται αμετακίνητο και αμετάπειστο, ας ρυθμίσει τουλάχιστον το θέμα για τους δήμους που βρίσκονται στο όριο» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης, σημειώνοντας ότι θέση της αυτοδιοίκησης είναι ότι οι σχολικές επιτροπές έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο και πρέπει να το διατηρούν.


Ακόμη, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συντάχθηκε ομόφωνα με το αίτημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα για μόνιμη παραμονή του ιστορικού πλοίου «ΒΕΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται ο ασφαλής, μόνιμος ελλιμενισμός του.

Συναντήσεις Γκολιδάκη για την αστυνόμευση και τη δημόσια ασφάλεια

Ο ΜΓΣ Πανσερραϊκός Κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ελληνικής Περιφέρειας!

Οι θέσεις και προτεραιότητες του ΚΚΕ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

30 χρόνια ΑΝΕΣΕΡ και συνεχίζουμε…