Μετά την καταβολή της βασικής ενίσχυσης, σειρά παίρνει το παλιό «πρασίνισμα», που από φέτος αντικατάσταθηκε με τα οικολογικά σχήματα.

Μόνο που τα οικολονικά σχήματα αποτελούν για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έναν δυσνόητο γρίφο, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η πληρωμή του τσεκ, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για το 2023.


Με το αγροτικό εισόδημα να έχει συρρικνωθεί από τις προβληματικές φετινές παραγωγές σε αρκετές καλλιέργειες, με το το κόστος παραγωγής αυξημένο και τις κουτσουρεμένες τις προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης, οι αγρότες, ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Στον αέρα οι επιδοτήσεις των αγροτών Γρίφος τα οικολογικά σχήματα

Μπερδεμένα και δυσνόητα τα οικολογικά σχήματα – Πληρώνουν για να μάθουν οι αγρότες

Οι παραγωγοί δεν ξέρουν ούτε τι χρήματα θα πάρουν, ούτε πότε θα γίνει η εξόφλησή τους, μιας και τα οικολογικά σχήματα, είναι μπερδεμένα και δυσνόητα.

Οι παραγωγοί ελπίζανε ότι με τα οικολογικά σχήματα ίσως κατάφερναν να καλύψουν ένα  μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους, μιας και με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων , είναι δυνατόν να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που λάμβαναν με το πρασίνισμα, πράγμα δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες

Μάμαλης Σφελινιώτης

Για τον κίνδυνο της απώλειας εισοδήματος και ενισχύσεων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ενημέρωσε πρόσφατα με επιστολή της και η ΕΘΕΑΣ, η οποία σε ότι αφορά τα οικολογικά σχήματα επισήμανε ότι εκκρεμεί ακόμη, η τελική διαδικασία αποτύπωσης της  εφαρμογής, για να  μπορεί να γίνει πλήρης αξιοποίηση τους από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών και την λήψη των ενισχύσεων.

Μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες, βρέθηκαν κάποια γραφεία ενημέρωσης και κάποιοι συνεταιρισμοί που κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ να ζητούν αμοιβή το 7 με 8% της ενίσχυσης, για κάθε οικολογικό σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για την συμπλήρωση της Δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος για τους αγρότες.

Τζελέπης Γάτσιος

Συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις τόσο για τη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων, όσο και για τα οικολογικά σχήματα που όλο αναγγέλονται και κανείς δεν τα γνωρίζει, αλλά και τους τρόπους πληρωμής, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η πληρωμή τους.

Κινδυνεύει να πάει τον Ιούνιο η πληρωμή της ενίσχυσης


Με μετάθεση της πληρωμής της ενίσχυσης των οικολογικών σχημάτων κινδυνεύουν οι αγρότες, καθώς η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση» που ήταν το 30% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι και το έτος 2022-2023, αντικαταστάθηκε από την ενίσχυση για τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα» που μπορούν να εφαρμόσουν από φέτος οι αγρότες για να μην χάσουν το 40% των χρημάτων που τους αναλογούν από την ενιαία ενίσχυση.

Λεονταρίδης Αβραμάκης


Καθημερινά το υπουργείο διατείνεται πως ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΣΔΕ για αλλαγές στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, όσον αφορά τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων, αλλά οι καθηστερήσεις των διασταυρωτικών ελέγχων για τα «οικολογικά σχήματα» οδηγούν σε μεγάλες καθηστερήσεις και συνεπώς δεν προβλέπετε να εξοφληθούν οι αγρότες, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.


Άπαντες ζητούν να ξανανοίξει το σύστημα, μιας και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε οι αγρότες/κτηνοτρόφοι να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να δηλώσουν ορθά τα οικολογικά σχήματα και φυσικά να καθυστερούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή τους.


Συνεπώς θα πρέπει ανοίξει το σύστημα, έστω για ένα διάστημα δύο εβδομάδων κι από την άλλη να γίνουν ταχύτατα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι έτσι ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν – χωρίς λάθη και περικοπές – τα χρήματά τους μέχρι τα Χριστούγεννα.

ΚΝΕ Σερρών: 1 χρόνο μετά τον θάνατο του 11χρονου Βασίλη, δεν ξεχνάμε! 

Νέα παρουσίαση βιβλίου τη Παρασκευή Από το Public Σερρών

Παγκόσμια πρωτοβουλία της ΕΕ στηνCOP28 για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τον διπλασιασμό των μέτρων ενεργειακής απόδοσης έως το 2030

Πέρασε ένας χρόνος, από το θάνατο του μικρού Βασίλη..