Στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ζητούμενο το ξεκαθάρισμα των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων
Ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στα Ιωάννινα.
Με κεντρικό μήνυμα, “Περιφερειακή Διακυβέρνηση-Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή”, έχουμε αναλυτικές τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα που άπτονται των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας- Αυτοδιοίκησης.
Έχω την αίσθηση πως καλώς το συνέδριο ξεκινά με το μείζον θέμα των επικαλύψεων και της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων που πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.
Και αυτό γιατί μπορεί η κυβέρνηση να λέει πως το θέμα βαίνει προς επίλυση, αλλά αν πάμε πίσω στο 2018 θα δούμε για παράδειγμα πως στις Περιφέρειες ανατέθηκε η ευθύνη καθαρισμού των ποταμών κ.α.
Όμως για να γίνουν οι εργασίες κατά περίπτωση εμπλέκονται και οι Δήμοι και οι Διευθύνσεις Υδάτων, και η Κτηματική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία και χίλιοι άλλοι φορείς.
Για να πάμε στο κυριότερο που είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, χωρίς καμία μεταφορά πόρων.
Δηλαδή έγινε στα … λόγια!
Βέβαια το πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων είναι γενικότερο
Οι Κ.Α.Π. εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούνται και σήμερα μειώθηκαν κατά 67% σε σχέση με το παρελθόν.
Όσο για την δέσμευση που είχε αναληφθεί για χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ δεν τηρείται.
Αντίθετα, οι πόροι που διατίθενται δεν είναι ούτε οι μισοί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Σαφώς και πρέπει όμως να γίνει και ένας διαχωρισμός των χρηματοδοτήσεων που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών από το υπόλοιπο Π.Δ.Ε. όπως επίσης και να τελειώσει η υποστελέχωση των Περιφερειών που καθημερινά συνεχίζεται και υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν οριακά, καθώς πουθενά δεν υπάρχουν προσλήψεις στο ..ορίζοντα!
Μια μικρή ανάσα πήραν όλοι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55-67 χρόνων, το οποίο πρέπει να διευρυνθεί και να καλύπτει και άλλες ειδικότητες, αλλά φαίνεται πως η αυτοδιοίκηση γενικότερα δεν βρίσκει την ανταπόκριση που θέλει από τα Υπουργεία.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η ευθύνη για την επίβλεψη των ΤΟΕΒ.
Δεν έχει υπάρξει καμία μέχρι τώρα χρηματοδότηση για τις ανάγκες που υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα και επί πέντε χρόνια προσπαθούν οι Περιφέρειες να πείσουν τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» με τις παλιές οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.
Χωρίς να έχει συντελεστεί φυσικά καμία πρόοδος…
Άλλο παράδειγμα:
Στις Περιφέρειες είχε εκχωρηθεί η διαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έργων μέχρι ενός ποσού.
Σταδιακά πλέον όλες οι αιτήσεις προωθούνται από το …Υπουργείο!
Τα ίδια έχουμε στη εφαρμογή του νόμου, για τους δασικούς χάρτες, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις βοσκήσιμες γαίες, την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων για αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, όπως τα κτηνοτροφικά, το μέλι κ.α.
Συνεπώς η νέα αυτοδιοικητική περίοδος που αρχίζει θα πρέπει να συνοδεύεται και με βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από την Πολιτεία.
Υπάρχουν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που δίνονται μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.
Σκεφτείτε πως οι περιφέρειες από την μία λένε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και από την άλλη η ΡΑΕ και οι εταιρείες και αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες, και τις Περιφέρειες και επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την ύπαιθρο σε πάρκα…
Είτε φωτοβολταϊκά, είτε …αιολικά!
Γίνεται τέτοια συμπεριφορά;
Και όμως γίνεται!
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες των Σερρών “Καυτηρίασαν” το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες – Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου παραδίδοντας επιστολή με αιχμές
Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%!