Σταθμός στην πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, που συνέρχεται σήμερα, μια ακριβώς εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.


Στο Διαρκές Συνέδριο, ενώπιον χιλιάδων στελεχών της Κουμουνδούρου θα μιλήσουν οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί, με το ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο στον τελευταίο υποψήφιο.


Τον Στέφανο Κασσελάκη, που με την κίνησή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα νερά και έφερε αναστάτωση και προβληματισμό στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Ξεκινάει σήμερα το Συνέδριο στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

diarkes sinedrio siriza kaselakis axtsioglou papas tsakalotos2 11zon
diarkes sinedrio siriza kaselakis axtsioglou papas tsakalotos2 11zon

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με την επίσημη ανακήρυξή τους να πραγματοποιείται στο διαρκές συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στο συνέδριο θα παρουσιάσουν τις πλατφόρμες τους οι πέντε υποψήφιοι, με τους συνέδρους να λαμβάνουν το λόγο μόνο για να τοποθετηθούν επί των υποψηφιοτήτων κι όχι για να αναλύσουν τα αίτια της εκλογικής συντριβής.

Το συνέδριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δεν θα είναι απαραίτητη δηλαδή η διά ζώσης συμμετοχή αφού όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.


Έτσι κι αλλιώς οι καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα ληφθούν από το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου για το οποίο θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι και στο οποίο θα διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί στη μετά Τσίπρα εποχή.

mpakalis strikos 11zon
mpakalis strikos 11zon


Όσον αφορά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να επιμένει στην απόφασή του να μην παραστεί στο συνέδριο, μολονότι δέχεται και δημόσια πίεση από υψηλόβαθμα στελέχη για το πράξει, καθώς φαίνεται να προτιμά το ρόλο του εγγυητή της συνέχειας της παράταξης.

Το φαινόμενο Κασσελάκης


Με τους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα να έχουν λάβει το «πράσινο φως» για την είσοδό τους στην προεκλογική κούρσα κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, απομένει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μπήκε τελευταίος στο χορό των «δελφίνων» να προσκομίσει 30 τουλάχιστον υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, για να «κλειδώσει» στην πράξη την υποψηφιότητά του.

karipidis papafotiou 11zon
karipidis papafotiou 11zon

Πάντως, ακόμη και αν κ. Κασσελάκης δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ακριβώς τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών, δεν φαίνεται το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να τείνει προς την αποβολή του από την κούρσα, υπό το φόβο «τυχόν ηρωοποίησής» του
Όλοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία και την ατζέντα τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, ενώ «πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία -αυτό λέει το καταστατικό μας και αυτό έχουμε αποφασίσει- και όταν λέμε ανοιχτή το εννοούμε.


Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος φέρει τα χαρακτηριστικά του και την πρότασή του -την πολιτική και τη λειτουργική- να κατέλθει και να τη θέσει στην κρίση των μελών, των φίλων και των ανθρώπων που θα έρθουν να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να ψηφίσουν» απάντησε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, η Έφη Αχτσιόγλου

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης

katirtzoglou papafotiou 11zon
katirtzoglou papafotiou 11zon


Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εσωτερικής έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν αγνοεί την ατμόσφαιρα που πλανάται τις τελευταίες ώρες πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, η προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να προβάλλει κατά ορισμένους, ως «αντισυστημική υποψηφιότητα» για ειωθότα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξηγώντας εκ νέου πως ο ίδιος «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός» και πως προέρχεται «από την εργασία και την κοινωνική ζωή» έναντι των συνυποψηφίων του, αλλά και του απερχόμενου Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, που αποτέλεσαν κομματικά στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς επί σειρά ετών, φαίνεται να αγγίζει μια μερίδα ψηφοφόρων και φίλων του κόμματος, που εκλαμβάνουν την καμπάνια του κ. Κασσελάκη ως ευθεία αντίδραση στην διαδικασία ανάδειξης και αναπαραγωγής κορυφαίων στελεχών στην ιεραρχία της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, η επικέντρωση της καμπάνιας του κ. Κασσελάκη γύρω από την προσωπική του διαδρομή και την πολιτική του δράση, απαντώντας χθες διαδοχικά σε αρνητικά σχόλια χρηστών των κοινωνικών δικτύων αναφορικά με το βιογραφικό του, αυξάνει την εντύπωση μιας «προσωποκεντρικής καμπάνιας» με τον κ. Κασσελάκη να επιθυμεί να απαντά «αδιαμεσολάβητα» με το κοινό του. Ευνοώντας, δηλαδή την εξέλιξη της αναμέτρησης περισσότερο σε «στοίχημα προσωπικής προβολής», παρά σε «επιλογή συνολικής πολιτικής πρότασης» για το αύριο του κόμματος, όπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος.

«Θα βάζαμε επικεφαλής καθηγητή αγγλικής, αν ήταν έτσι»


Δε αρκεί να ξέρεις καλύτερα αγγλικά από τον κ. Μητσοτάκη για να τον κερδίσεις.

Θα βάζαμε επικεφαλής καθηγητή αγγλικής, αν ήταν έτσι» επισήμανε ακόμη ο κ. Κούλογλου, καταλήγοντας πως «ο κ. Κασσελάκης είναι ένα συμπαθητικό πρόσωπο, όμως έχει τοποθετηθεί γραπτώς υπέρ του κ. Μητσοτάκη, και μάλιστα στο τέλος της θητείας του τελευταίου.

Τον εκτιμά έγραψε, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια προοδευτική υποψηφιότητα εντός της ΝΔ! Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ο κατάλληλος πρόεδρος».

«Πρέπει να είναι στη Βουλή»


Από πλευράς του ο Βουλευτής του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου για την προεδρία, σημειώνοντας παράλληλα πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στη Βουλή».


Την ίδια ώρα, «κάθε υποψήφιος που προτάσσει ένα αξιόλογο και φρέσκο πρόγραμμα που απηχεί την κοινωνία και τις ανάγκες της μπορεί να αποτελέσει δυναμικό κεφάλαιο για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος» ανέφερε ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

“Εμπιστοσύνη” το σύνθημα Τζιτζικώστα – Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης»

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πάει για την δεύτερη θέση ο Ρόκος;

Σέρρες: Μόλις μια 11άδα υποψηφίων περιφερειακών Συμβούλων για τον Χρήστο Παπαστεργίου!