«Η Τουρκία αναζητά μία ιστορική επανεκκίνηση με τη Δύση.

Μένει να αποδειχθεί αν η στροφή της είναι στρατηγική επιλογή ή τακτικισμός», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Για τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι ο τίτλος της θα μπορούσε να είναι «όραμα και ρεαλισμός για επανεκκίνηση».

Ο Σερραίος βουλευτής υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να επικοινωνούν.

«Μπορεί να διαφωνούμε αλλά πρέπει να συνομιλούμε», επεσήμανε.

«Τέθηκαν οι βάσεις για να χτιστεί αυτό που λείπει: η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Πλέον, μέσω πολιτικού διαλόγου θα περπατήσουμε βήμα-βήμα στο δρόμο της συνεννόησης», πρόσθεσε.
 
Για τη στροφή από το «Μητσοτάκης γιοκ» στα «νέα θεμέλια», ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «η Τουρκία προφανώς αναζητά μια ιστορική επανεκκίνηση με τη Δύση, κάτι το οποίο εμείς χαιρετίζουμε διότι πάντοτε θέλαμε μία Τουρκία δυτικόστροφη».

«Η Τουρκία είδε ότι η ημιαυτόνομη πορεία που είχε ακολουθήσει ως προς τη Δύση το προηγούμενο διάστημα, δεν της απέδωσε τα οφέλη που η ίδια προσδοκούσε και έτσι κάνει μια μεταστροφή προς τη Δύση», πρόσθεσε με έμφαση.
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή των Υπουργών Εξωτερικών στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας αποτελεί θετική εξέλιξη. «Η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία δεν μπορεί να λυθεί ούτε με μαγικό ραβδί ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού.

Χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια.

Το γεγονός ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναλαμβάνουν την εποπτεία σε αυτήν τη διαδικασία είναι θετική εξέλιξη.

Πηγαίνουμε πλέον τη κουβέντα σε υψηλό επίπεδο, δίνοντας πολιτική χροιά σε αυτή τη νέα προσπάθεια συνεννόησης.

Πρέπει να βρεθεί λύση για το καλό της ευρύτερης περιοχής.

Όμως, για να γίνει αυτό, η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι η διαφορά μας είναι μία και βάση συζήτησης μόνο το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.
 
Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

«Για να γίνει πραγματικότητα η ευρωπαϊκή προοπτική που δόθηκε ως υπόσχεση στην Τουρκία, θα πρέπει να το θέλει και η ίδια.

Αν αυτή η διαδικασία προχωρήσει, η Ελλάδα θα είναι το βαρόμετρο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Είμαστε στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν έρθει η ώρα να συζητήσουμε για άρση του καθεστώτος βίζας ή για νέα τελωνειακή σύνδεση, η Αθήνα θα συνδιαμορφώσει μαζί με τη Λευκωσία τις πολιτικές αυτές», τόνισε.

Για την πιθανότητα η Τουρκία να αποκτήσει νέα  F-16, τόνισε ότι το Κογκρέσο υψώνει τείχος και δύσκολα θα αφήσει την Τουρκία να πάρει αμερικανικό αμυντικό υλικό χωρίς αυστηρούς όρους σχετικά με τη συμπεριφορά της απέναντι σε γείτονες, εταίρους και συμμάχους.

Τάσος Χατζηβασιλείου για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Διαφωνούμε, αλλά πρέπει να συζητάμε!

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη Λετονία με τον Πρωθυπουργό!