Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (13/6/2023).

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς αναφορές στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι δεν επελέγη ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επειδή η όποια μειωμένη τιμή δεν θα έφτανε στον καταναλωτή.

Ουσιαστικά «φωτογραφίζουν» τον εμπορικό κόσμο ως υπεύθυνο για τη διατήρηση των υψηλών τιμών και την πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μία προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Οι μικρομεσαίοι είναι οι πρώτοι που επιθυμούν να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί γνωρίζουν καλά ότι μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και για αγορές άλλων προϊόντων.

Το να θέλουμε να παραμένουν ψηλά οι τιμές, είναι σαν να «πυροβολούμε» τα πόδια μας και αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση.

Επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαρτώνται απόλυτα από την κατανάλωση που κάνουν τα νοικοκυριά και μόνο όφελος θα είχαν αν τελικά υπήρχε μείωση των έμμεσων φόρων.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση θα προσπαθούσε να μη περάσει στα αγαθά που πουλάει τις μειωμένες τιμές, θα μπορούσε να εντοπιστεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας.

Για αυτό εξάλλου υπάρχουν αυτά τα «εργαλεία».

Για να τηρούνται κανόνες στην αγορά, κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων.

Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν με τόση ευκολία ότι δεν προχωρά η μείωση φόρων για να μην το εκμεταλλευθούν οι ενδιάμεσοι, δηλαδή οι έμποροι, πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να εξηγήσουν σε λίγο καιρό γιατί υπάρχουν τόσα «λουκέτα» στην αγορά.

Και αυτό γατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι προς τα εκεί οδεύουμε αν δεν ληφθούν άμεσα, από την όποια νέα κυβέρνηση, μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς είναι αυτές που βρίσκονται σε καθεστώς άμεσου κινδύνου.

Από τη μία τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και από την άλλη η πτώση της κατανάλωσης, έχουν ως συνέπεια την όλο και δυσκολότερη επιβίωση τους στην αγορά.

Και αυτή η κατάσταση εκτιμώ ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα μειωθεί και η κρατική βοήθεια προς τα νοικοκυριά, μετά από απαίτηση της Κομισιόν.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της μείωσης των έμμεσων φόρων, όπως και αυτό της ρύθμισης οφειλών, ώστε να δοθεί μία πραγματική προοπτική βιωσιμότητας προς τους μικρομεσαίους που σήμερα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ζητάμε δικαιοσύνη, ισονομία και κυρίως σεβασμό καθώς ακόμα και στις δυσκολότερες μέρες της ελληνικής οικονομίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν αυτές που έδωσαν καθοριστική βοήθεια, τόσο μέσω των θέσεων απασχόλησης, όσο και μέσω της αυξημένης συμμετοχής τους στα κρατικά έσοδα εξαιτίας των υψηλών φόρων που τους επιβλήθηκαν.

Γιώργος Καββαθάς: Οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού ο πιο κρίσιμος παράγοντας δυναμισμού

Θεμελιώνεται ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός Σερρών!