Τις πυρόπληκτες περιοχές της νότιας Ρόδου επισκέφθηκε το απόγευμα, σήμερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Τον ΥπΑΑΤ και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψή τους στις πυρόπληκτες περιοχές Ασκληπιό, Κιοτάρι, Λάερμα και Απόλλωνα της Ρόδου, συνόδευαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και εντεταλμένος στον Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Στα Απόλλωνα ο κ. Αυγενάκης προήδρευσε σύσκεψης των φορέων της περιοχής, με αντικείμενο την αποκατάσταση και θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί, εν όψει του χειμώνα και την ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, στην οποία μετείχε και Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Απολλώνων Στέργος Πλάτσης.

Ο κ. Αυγενάκης σε δηλώσεις του επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, ώστε η Ρόδος να ξαναβρεί σύντομα τον βηματισμό της και τόνισε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινείται στους εξής άξονες:

  1. Αποζημιώσεις στους πληγέντες, μέσω ΕΛΓΑ και Κρατικής Αρωγής.
  2. Δημιουργία έργων υποδομής ώστε εν όψει του χειμώνα να μη υποστεί περισσότερες ζημιές το έδαφος στις πληγείσες περιοχές.
  3. Εκπαίδευση μέσω του ΕΛΓΟ- Δήμητρα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής για το πώς θα διαχειριστούν τη γη.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν τη Ρόδο ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης είπε:

«H Ρόδος δοκιμάστηκε, αλλά δεν το βάζει κάτω. Έτσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, τα τοπικά στελέχη , τις υπηρεσίας μας, δουλεύουμε όλοι μαζί, συντονισμένα, ώστε πολύ γρήγορα να βρει το βηματισμό της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, έσκυψε πάνω στα προβλήματα, που δημιούργησε η πολυήμερη πυρκαγιά.

Όλο το νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο, του οποίου στελέχη από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ, κατέγραψαν τις ζημιές και ήδη με ταχύτατο ρυθμό, που δεν έχει προηγούμενο, ξεκινάμε τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, την ίδια στιγμή με τον κ. Τριαντόπουλο , μέσω της κρατικής αρωγής.

Στόχος μας, συντομότατα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζωϊκή, φυτική, παραγωγή να βρουν τον βηματισμό τους.

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί κοντά στους πληγέντες ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας για θέματα υποδομών κ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος θα συζητήσει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια έργα τα οποία πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε να κρατήσουμε τη λαβωμένη γη.

Σύντομα θα είναι εδώ και στελέχη του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους, ανθρώπους της παραγωγής, πώς πρέπει να διαχειριστούν τη γη , έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσει να παράγει ζωή και να δίνει χαρά στους κατοίκους της περιοχής και στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το όμορφο νησί της Ρόδους.

Στη σύσκεψη με τους φορείς, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εθελοντές για τον αγώνα που έκαναν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς και τόνισε:

«Είμαστε εδώ πρώτα απ΄ όλα, για να δηλώσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα και εμπράκτως εκφράσει τη στήριξή του στην περιοχή.

Ένα νησί που δεν έχει μόνο τουρισμό, έχει και πρωτογενή τομέα κι αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι το δάσος που έχει καεί «θα παραμείνει δάσος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση και δέσμευση της πολιτείας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει χρήση δάσος, το οποίο χάθηκε, αλλά με τη βοήθεια της πολιτείας και των τοπικών φορέων σύντομα θα λειτουργήσει ξανά ως πνεύμονας οξυγόνου, ζωής και χαράς».

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ και στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασε, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ενώ, όπως σημείωσε, θα αξιοποιηθούν τόσο η Κρατική Αρωγή, όσο και άλλα κρατικά προγράμματα ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ, το συνολικό κόστος των καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών φθάνει τα 2.500.000 €.

Έχουν υποβληθεί 25 δηλώσεις από ασφαλισμένους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Αναφέρθηκαν απώλειες περίπου 1.500 αιγοπροβάτων και περίπου 600 μελισσοσμηνών με πλαισοκυψέλες.

Το συνολικό κόστος των μη καλυπτόμενων ζημιών (Κρατική Αρωγή) εκτιμάται στο 1.800.000 €

Ο αριθμός των ζημιωθέντων δένδρων, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα του Copernicus (πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της ΕΕ), εκτιμάται 50.000 δένδρα & 2.000 δενδρώδεις καλλιέργειες ( πχ. πυρηνόκαρπα)

Οι ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο εκτιμώνται σε 500.000 €.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης, επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τη Ρόδο ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ώστε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να εξετασθεί ποιά αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν. «Θα γίνει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο που διαθέτουμε για να χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά, αρδευτικά αλλά και λοιπά έργα που χρειάζονται και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία του Υπουργείου ή από το Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Θα κινηθούμε ταχύτατα για να βοηθήσουμε και σε αυτόν τον τομέα με κάθε τρόπο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λευτέρης Αυγενάκης: Παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση στον γεωργικό τομέα!

Γιάννης Βρούτσης: Να αντιμετωπίσουμε τη βία και στο “γήπεδο του διαδικτύου”!