Τον Απρίλιο αναμένετε να πιστωθεί στους αγρότες η πρώτη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο για την φετινή χρονιά και μάλιστα προκαταβολικά από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το ποσό της πληρωμής προβλέπετε να ανέλθει στα 41 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό του συνολικού κονδυλίου, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο το τελικό κονδύλι να αυξηθεί, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 120 εκατ. ευρώ

Θα χρειαστούν βέβαια τα τιμολόγια αγοράς και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για να διαπιστωθεί η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου ανά καλλιέργεια, που θα διαμορφώσουν και το τελικό ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, ενώ από το 2025 και μετά η επιδότηση θα γίνεται σε δυο δόσεις, αλλά με τον καθιερωμένο τρόπο των τελευταίων δύο ετών.

Πληρωμή τον Απρίλιο για αγροτικό πετρέλαιο στους αγρότες

Η πρώτη δόση από το αγροτικό πετρέλαιο στα 3 ευρώ το στρέμμα

Σε τέσσερις περίπου εβδομάδες, αναμένεται να πιστωθεί η πρώτη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο έτους 2024, και δη προκαταβολικά, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτικών κινητοποιήσεων που απασχόλησαν καθ’ όλην τη διάρκεια του Φεβρουαρίου το Μαξίμου

Το ποσό της πληρωμής θα ανέλθει στα 41 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό του συνολικού κονδυλίου που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα χρονιά, αν και ακούγεται το ενδεχόμενο το τελικό κονδύλι να αυξηθεί, προσεγγίζοντας τα 120 εκατ. ευρώ, «σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν» όπως φέρεται να είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε γίνει πριν από μισό περίπου μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους τότε των αγροτικών μπλόκων.

Το μόνο δεδομένο μέχρι αυτήν τη στιγμή πάντως, είναι τα 82 εκατ. τα οποία θα κατανεμειθούν σε δύο δόσεις με βάση την λίστα ετήσιας κατανάλωσης η οποία ίσχυσε και την προηγούμενη χρονιά και πλαφόν θα είναι για φέτος στο 50% της μέγιστης κατανάλωσης που αποτυπώνουν τα τιμολόγια αγοράς και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Μπαλαξής Παπανίκος

Με βάση αυτήν, τα ποσά που έχουν να αναμένουν οι αγρότες, θα αφορούν τα 3 ευρώ το στρέμμα στην καλλιέργεια βάμβακος, λίγο πάνω από το 1 ευρώ για τις ελιές και περίπου 1,5 ευρώ στο σκληρό σιτάρι.

Τα ποσά αυτά, προκύπτουν από τις ενδεικτικές τιμές επιστροφής διαιρεμένες με το δύο, αφού η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις.

Η ίδια λίστα ετήσιας κατανάλωσης, θα διατηρηθεί και στο νέο πλαίσιο το οποίο είναι υπό διαμόρφωση και λογικά θα είναι έτοιμο εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024.

Άλλωστε, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν θα ανοίξει πριν από τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει προσδιοριστεί το κονδύλι που απαιτείται για το αγροτικό πετρέλαιο.

Πάντως η λίστα της ετήσιας κατανάλωσης θα διατηρηθεί αυτούσια, αλλά θα φύγει το πλαφόν του 50% που θα εφαρμοστεί το 2024.

Καρίπογλου Φώτογλου

Δηλαδή από το 2025 και μετά, οι αγρότες θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, με βάση τιμολόγια αγοράς.

Η εξίσωση γίνεται πιο σύνθετη, αλλά το σκεπτικό θέλει την κατανομή δικαιότερη σε σχέση με ό,τι ισχύει τώρα.

Επιτρέπει δε σε ορισμένες περιπτώσεις να εξασφαλίσουν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ακόμα και για το σύνολο της κατανάλωσης, κάτι το οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών χαρακτηριστικών της νέας ρύθμισης.

Βέβαια, η λογική λέει πως αν δεν αυξηθεί το τελικό κονδύλι, τότε ίσως μπει κάποιο πλαφόν, το οποίο αν δεν είναι στην κατανάλωση, θα είναι στο μέγιστο ποσό της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κανείς.

Έτοιμος ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης για τις αποκριές


Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας & Διακοπές Πάσχα με Voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Στις Σέρρες τη Κυριακή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηράκλειας – ΣΟΦΨΥ Σερρών