Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Βουκουρέστι, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, που όπως είπε σε εποχές αλλεπάλληλων κρίσεων βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, με σπουδαίο έργο στην προστασία των πολιτών, στην παροχή ζωτικών υπηρεσιών σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη, αλλά και ταυτόχρονα στην προώθηση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης στην πράξη.

«Κλειδί για όλους μας είναι η εμπιστοσύνη. Μια λέξη, η οποία αποτέλεσε και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξής μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Και επιλέξαμε αυτή τη λέξη, επειδή η πολιτική δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με τον άνθρωπο.

Με την εμπιστοσύνη που επενδύουν σε όλους εμάς οι συμπολίτες μας, μέσω της ψήφου τους. Και φυσικά η εμπιστοσύνη δεν βασίζεται στα λόγια, βασίζεται στις πράξεις μας.

Βασίστηκε στα απτά αποτελέσματα που παρουσιάσαμε στους συμπολίτες μας όλα αυτά τα χρόνια που διοικούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, εστιάζοντας πάντα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Έτσι χτίσαμε 20 νέα σχολεία, εξοπλίσαμε 16 νοσοκομεία και 22 κέντρα υγείας με νέα σύγχρονα μηχανήματα, καθιερώσαμε την ψηφιακή Περιφέρεια, παρέχοντας πλέον 600 από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ηλεκτρονικά, δημιουργήσαμε 190 νέα πάρκα και χώρους πρασίνου στις γειτονιές, χρηματοδοτήσαμε περισσότερα από 10.000 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περισσότερα από 3.000 σχέδια για την καινοτομία.

Επίσης, έτσι δημιουργήσαμε περισσότερες από 150 κοινωνικές δομές που υποστηρίζουν άτομα που έχουν ανάγκη ή διατρέχουν κινδύνους, επενδύσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καταφέραμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας κατά 9%,

να δημιουργήσουμε 70.000 νέες θέσεις εργασίας και κυρίως καταφέραμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενων Περιφερειών της Ευρώπης όσον αφορά στην καινοτομία.

Είμαστε η ταχύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα όσον αφορά στην εφαρμογή των πράσινων πολιτικών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής, στην οποία όπως τόνισε πρέπει να επιμείνει το ΕΛΚ, διότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ξεχωριστά, αλλά και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά.

«Η συνοχή είναι το μόνο πολυετές επενδυτικό εργαλείο, που σχεδιάζεται και υλοποιείται από τη βάση προς την κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αειφόρο ανάπτυξη. Και στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό οικονομικό μέσο.

Είναι το μέσο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Έτσι μόνο μπορούμε να κάνουμε τους Ευρωπαίους πολίτες να αισθάνονται ότι η Ευρώπη αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, νοιάζεται για τα προβλήματά τους και παρέχει ουσιαστικές λύσεις στον τόπο τους.

Με απλά λόγια, η συνοχή φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Ο δρόμος προς τα μπροστά είναι να ακούμε και να εστιάζουμε στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και στο δρόμο προς την ανάπτυξη δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω.

Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τολμηρές πολιτικές, τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να επενδύσουμε στους νέους, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να διαδώσουμε την καινοτομία, τη συνδεσιμότητα και τις νέες τεχνολογίες σε κάθε γωνιά της ΕΕ, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, τερματίζοντας τη διαίρεση μεταξύ πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, όπως δηλώνουμε με έμφαση στο Μανιφέστο του ΕΛΚ.

Αυτή είναι η αλλαγή που θέλουν να δουν οι συμπολίτες μας. Και για να συμβεί αυτή η αλλαγή πρέπει να επενδύσουμε στη συνεργασία, στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, σε μια τοποκεντρική προσέγγιση και στη συμμετοχή των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών μας. Μόνο με μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω θα οικοδομήσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος ως το ασφαλές σπίτι όλων μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ συνομίλησε με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, αλλά και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.

Ενωτική Τοπική Συμφωνία: Η δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται

Καρναβαλικό πάρτι, με φιλανθρωπικό σκοπό! Την Κυριακή 3 Μαρτίου από την Siris Basketball Academy

Το Σωματείο επεξεργασίας απορριμμάτων Π.Ε. Σερρών στον Σπυρόπουλο