Πολλοί τις τελευταίες μέρες την «πέφτουν» στα όργανα της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν καταφέρνουν να σβήσουν τις φωτιές που έκαψαν φέτος τόσο τον Όρβηλο, όσο και το Μενοίκιο, σήμερα τον Λαιλιά και εδώ και μια βδομάδα το Παγγαίο!
Μπορεί να μην είμαι ειδικός, αλλά δεν γίνεται να φταίει μόνο η κλιματική κρίση!
Δεν γίνεται να ρίχνουν επί πέντε μέρες νερό τα αεροσκάφη και μόλις αποχωρούνε η φωτιά να αναζωπυρώνετε στο πι και φι.
Το πρόβλημα είναι η αειφορική διαχείριση των Δασών , που στο εξωτερικό είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο προληπτικής προστασίας.
Αποτελεί τη σοβαρότερη επένδυση για την ανάπτυξη του τόπου μας, για να διασφαλίσουμε την αειφορία στις καρπώσεις και στις έμμεσες ωφέλειες του δάσους και να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές ό,τι παραλάβαμε από τις προηγούμενες, δηλ. τα πολυτιμότερα Δασικά Μεσογειακά Οικοσυστήματα στον πλανήτη μας.
Και όμως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν εφαρμόζει και δεν πιστοποιεί την Αειφορική Διαχείριση των Δασών μας.
Τα δάση μας δεν διαχειρίζονται αειφορικά, ίσως γιατί η αειφορική διαχείριση κοστίζει, απαιτεί στελεχωμένη και χρηματοδοτούμενη Δασική Υπηρεσία.
Δεν γίνεται η υπέρκομματική επιτροπή που συστήθηκε για το θέμα οργάνωσης της δασοπυρόσβεσης το 2018, με συντονιστή τον Γερμανό Καθηγητή Goldammer και με τους πλέον ειδικούς και έμπειρους Έλληνες επιστήμονες στη δασοπυρόσβεση και διαχείριση των δασών μας, να καταλήγει σε πόρισμα το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον πλήρη έλεγχο πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία μετά από κατάλληλη οργάνωση, βοηθούμενη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς και μείς να μην κάνουμε τίποτα;
Γιατί το πόρισμα αυτό μπήκε στο συρτάρι;
Ένα άλλο πόρισμα του 1993 το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή προέβλεπε την κάθετη οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.
Και το πόρισμα αυτό σχεδόν αγνοήθηκε με λήψη ελάχιστων μέτρων.
Συνεπώς τουλάχιστον για μένα, τα δεδομένα μαρτυρούν την έλλειψη βούλησης για αλλαγή δασικής πολιτικής.
Γιατί σήμερα τα δάση που δεν διαχειρίζονται αειφορικά είναι μια διαρκής πυριτιδαποθήκη.
Όσο δεν γίνονται Νόμος του Κράτους, οι δασικοί χάρτες, το δασικό και εθνικό κτηματολόγιο, τα δάση μας θα καίγονται και θα γεμίζουν από ανεμογεννήτριες!
Και είναι δεδομένο πως θα καταπατούνται, θα πολεοδομούνται, θα ρυμοτομούνται και οικοπεδοποιούνται από τους καταπατητές.
Σώθηκε το δάσος στον Λαιλιά Σερρών
Όσο για την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι, στον Λαϊλιά και συγκεκριμένα στην κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου, (Αλή Μπαμπάς) ευτυχώς έγινε άμεσα αντιληπτή από πολίτες που μένουν τα καλοκαίρια στο βουνό για δροσιά.
Αυτοί οι πολίτες ήταν που ειδοποίησαν άμεσα την πυροσβεστική, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και η υπηρεσία της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σερρών.
Βέβαια η πυρκαγιά ήταν σε δύσβατο σημείο και άμεσα επικόπτερα αποφασίστηκε να φύγουν από το Παγγαίο και να επιχειρήσουν στο Λαιλιά!
Μαίνεται η φωτιά για έβδομη μέρα στο Παγγαίο όρος
ΣΥΡΙΖΑ: Μετρά τραύματα ο Κασσελάκης, σκιώδης πρόεδρος ο Παππάς – Απέναντι Πολάκης, Φάμελλος και «87»
Καιρός: Φθινόπωρο με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς από αύριο έως την Κυριακή