Κύριε Υπουργέ, αν και σήμερα αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο το δικό σας Υπουργείο, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Τσιάρα που θα έπρεπε να είναι εδώ όχι για τη διαφθορά και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ -θα τα ακούσει και αυτά και θα τα ακούτε, όπως τα ακούτε από το 2020 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ελληνική Λύση-, αλλά γιατί αυτό το Υπουργείο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κατ’ αρχάς άμεση σχέση με το σημερινό νομοσχέδιο, κάτι που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκινήσω με την τροπολογία. Προσπαθείτε να εξωραΐσετε για μία ακόμη φορά όλα τα λάθη που έγιναν με το Προεδρικό Διάταγμα, 11/15-4-2025, λόγω του σάλου που προκλήθηκε στις τοπικές κοινωνίες με αυτό που ψηφίσατε τελευταία και με το οποίο καταφέρατε να κάνετε χωράφια τα οικόπεδα σε οικισμούς μέχρι δύο χιλιάδες κατοίκους.

Ας δούμε, λοιπόν, τι κάνετε τώρα. Η τροπολογία αυτή αναφέρει όλες τις χρήσεις γης στο προεδρικό διάταγμα. Όμως, δίδεται η δυνατότητα σε αυτούς τους οικισμούς να δημιουργήσετε και κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών μέχρι εκατό στον αριθμό, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να είναι πάλι ανάστατες, γιατί στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Άλλωστε, το είπε και η κ. Μπακογιάννη: Φέρτε λαθρομετανάστες για να συνδράμουν, λέει, στην τοπική οικονομία.

Advertisement

Το κάνετε, λοιπόν, πράξη. Έχουμε έκδηλη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών αυτών για τα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών τα οποία θα γίνουν μόνιμα. Είπαμε, αυτό που δεσπόζει στην Ελλάδα είναι το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Αυτά κάνατε με το άρθρο 1 της τροπολογίας την οποία φέρνετε και την εντάσσετε στο προεδρικό διάταγμα.

Εδώ υπάρχει ύποπτη διάταξη.
Και έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Όσον αφορά τα άρθρα, σας εξηγήσαμε ως Ελληνική Λύση άρθρο, άρθρο πού έχουμε τις αντιρρήσεις. Λέμε σήμερα ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να είναι εδώ, γιατί, όπως διαβάζω εδώ, στην αναερόβια χώνευση που γίνεται προκειμένου να έχουμε με μικρό αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα μία ενεργειακή μετάβαση από το βιοαέριο στο βιομεθάνιο, αυτό συνδράμει τα μάλα στην αγροτική οικονομία

Θυμίζω, λοιπόν, ότι πέρυσι στο Μαρούσι έγινε μια ημερίδα για το βιοαέριο, την οποία προκάλεσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Βιοαερίου. Εκεί, λοιπόν, ήταν ο κ. Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί το βιοαέριο σχετίζεται με την αγροτική οικονομία. Γιατί, λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σήμερα εδώ, ώστε να μας πει πόσο συνδράμει και συμβάλλει το βιοαέριο στην αγροτική οικονομία; Όμως, πού να τολμήσει να είναι εδώ ο κ. Τσιάρας με όλα αυτά που ακούγονται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Αυτό προκύπτει.

Είναι ξεκάθαρο ότι το βιοαέριο παράγεται από αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, από βουστάσια. Μάλιστα, τουλάχιστον με βάση αυτό που λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κύριε Υπουργέ, τέσσερα εκατομμύρια τόνοι αγροτικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων φέρνουν σε λειτουργία ογδόντα εννέα μονάδες βιοαερίου που έχουμε αναλάβει. Τι γίνεται όμως με αυτές; Είναι λάθος δομημένες. Κατ’ αρχάς δεν ενισχύονται σωστά από το κράτος. Είναι κατακερματισμένες σε όλη την επικράτεια, σε όλο τον ελλαδικό χώρο και δεν είναι κοντά στην πρώτη ύλη. Άρα, λοιπόν, τις μονάδες βιοαερίου δεν τις έχουμε ενισχύσει σωστά.
Πώς, λοιπόν, θα έχουμε εμπιστοσύνη τώρα ότι το βιομεθάνιο, το οποίο θα μετατρέπεται από το βιοαέριο και θα διυλίζεται, θα καθαρίζεται για να συνδράμει ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας -γιατί είναι το μόνο που μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο- θα συμβάλλει και θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις παραγωγής βιομεθανίου; Δεν θα γίνει, γιατί ο πρότερος βίος που έχετε ως Νέα Δημοκρατία δεν είναι ο σωστά δομημένος γι’ αυτές τις ογδόντα εννέα εταιρείες παραγωγής, οι οποίες ξεκίνησαν δειλά δειλά από το 2018.

Όμως, υπάρχουν λάθη, γιατί ούτε ενισχύονται ούτε πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη, όπως θα έπρεπε για να ορθοποδήσουν. Άρα, τελικά δεν είναι βιώσιμες.
Πώς, λοιπόν, να εμπιστευθεί σήμερα ο μικρός επιχειρηματίας -όχι ο μεγάλος, αφήστε το αυτό, αφού όλα για τους μεγάλους γίνονται- ότι η παραγωγή βιομεθανίου θα του φέρει εποικοδομητικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει τη δική του ευμάρεια;

Ο όμιλος Motor Oil έχει μπει -και καλά κάνει- για τα καλά μέσα στο παιχνίδι. Έχει και ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας, στον Βόλο, για παραγωγή καταλοίπων ελαιολάδου. Όμως, εδώ βλέπουμε ότι πάλι θα είναι για τους μεγάλους και οι μικροί θα μείνουν απ’ έξω, αφού η γραφειοκρατία που θα έχουν να υπερκεράσουν θα είναι πάρα πολύ επίπονη, με βάση το νομοσχέδιο και με βάση τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες βιοαερίου.

Αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, σήμερα δεν αφορά μόνο το δικό σας Υπουργείο, το οποίο είναι νευραλγικό Υπουργείο για τη μετάβαση σε έναν νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας, αλλά αφορά και τον κ. Τσιάρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που οποίο είναι απόν από αυτό το νομοσχέδιο. Διότι πρωτίστως το βιομεθάνιο, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, βοηθάει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Αντί, λοιπόν, να πετάμε τα απόβλητα, τα χρησιμοποιούμε για να παράξουμε ενέργεια. Μάλιστα, στην Ευρώπη έχουν κάνει βήματα προ εικοσιπενταετίας για το βιομεθάνιο. Εμείς μια ζωή είμαστε η καθυστέρηση της καθυστέρησης.

Μας έπιασε μια πρεμούρα να γεμίσουμε τη χώρα με φουρφούρια και φωτοβολταϊκά και αφήσαμε έξω ένα βιομεθάνιο, το οποίο σήμερα σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 17% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες. Άρα, έχουμε αυτή τη διάσπαση οργανικής ύλης, η οποία χαρακτηρίζεται ως αναερόβια χώνεψη -και ξέρετε είναι μια βιολογική κατάσταση που συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό ή στα ζώα, δεν είναι κάτι που το ανακάλυψε τώρα η επιστήμη, απλά τώρα το εκμεταλλεύεται- το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη και σε έλη λένε οι επιστήμονες.

Ωραία, λοιπόν, το φέρνουμε, αλλά θέλουμε απλοποίηση γραφειοκρατίας και όχι αυτά τα εμπόδια που βάζετε για τους μικρούς, τα οποία τα εξηγήσαμε, βεβαίως, και σε άρθρο. Για παράδειγμα, όταν η άδεια λειτουργίας για τις μονάδες βιομεθανίου θα ισχύσει για είκοσι χρόνια, από την έκδοσή της θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης για άλλα είκοσι. Θα πάμε, δηλαδή, για σαράντα χρόνια, θα πάμε για μισό αιώνα περίπου. Δεν πρέπει να υπάρχει επανεξέταση γι’ αυτό; Τι θα δίνουμε λευκή επιταγή για την επαναλειτουργία;

Τώρα, το κατά πόσο θα περάσουμε και στο υδρογόνο, το λεγόμενο οικολογικό υδρογόνο, το οποίο θα είναι πράσινο και η παραγωγή θα στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ενέργεια, είναι αμφίβολο, όπως αποδεικνύεται και στο άρθρο 37 που λέει: «για το χαρακτηρισμό του παραγόμενου υδρογόνου ως πράσινο, αρκεί και μόνο έστω κατ’ ελάχιστο η παραγωγική του διαδικασία να έχει χρησιμοποιήσει ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό στην προέλευση της παραγωγικής ενέργειας».

Εν προκειμένω, τώρα και με τις προτεινόμενες διατάξεις, αυτό που επισημαίνουμε, είναι το εξής: Θα παίρνει ένας παραγωγός την άδεια πεδίου, θα κατασκευάζει και ένα εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου, θα λαμβάνει και τις επιδοτήσεις, εν συνεχεία θα παράγει υδρογόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου, όπως είπαμε μέσω ΑΠΕ από παράγωγα άνθρακα και λιγνίτη και θα μπορεί να δώσει υδρογόνο στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλό ακούγεται, αλλά με άλλα λόγια αυτό ποιος μπορεί να το πετύχει; Μόνο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Η Motor Oil για παράδειγμα, αλλά και ξένες εταιρείες. Ανοίγει η πόρτα να έρθουν ξένες εταιρείες. Και αυτό, ξέρετε, υπάρχει ως πρότερος μη έντιμος βίος στα φωτοβολταϊκά.
Το 2005 πάρα πολλοί αγρότες πήραν δάνεια 5.000 ευρώ, για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά. Ξαφνικά έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ και λέει έχουμε μεγάλες εταιρείες που γέμισε το δίκτυο με ηλεκτρικό ρεύμα και έμειναν οι αγρότες με το δάνειο στο χέρι.

Πώς έμειναν τώρα με τις επιδοτήσεις στο χέρι; Έτσι. Άρα, θέλω να πω ότι οι αγρότες έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα για τα δάνεια που θα έπαιρναν τότε να κάνουν μικρά φωτοβολταϊκά. Αν είναι τώρα να μπουν πάλι οι μεγάλες εταιρείες, όπως έχει γίνει με τα φωτοβολταϊκά, και στο βιομεθάνιο, δεν είναι αυτό ανάπτυξη της υπαίθρου και δη, για να βοηθήσουμε νέους αγρότες να επενδύσουν στην ύπαιθρο.

Σήμερα, με όλα αυτά που βλέπουμε στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά δεν είναι μόνο που μειώνεται η καλλιεργήσιμη γη. Να φανταστείτε ότι οι Ισπανοί τα έκαναν υπερυψωμένα και πάλι έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο μικροκλίμα της περιοχής, για να μπορεί να μπαίνει ο γεωργικός ελκυστήρας -το τρακτέρ- από κάτω και εκεί αποτύχανε. Χώρια το ότι αλλάζουμε όλο το αρχιτεκτονικό τοπίο. Σε λίγο στη Μύκονο ο τουρίστας θα φωτογραφίζει φουρφούρια όχι τον παραδοσιακό ανεμόμυλο της Μυκόνου. Αυτό δεν το λάβαμε υπόψη κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον τουρισμό; Τέλος πάντων, όμως, είναι άλλο θέμα.

Σήμερα είπαμε ότι το νομοσχέδιο αφορά άμεσα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το βιομεθάνιο γίνεται, για να υποστηρίξει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και αν ευαγγελίζεστε το επιτελικό κράτος, αυτό που είπε από το 2019 ο κ. Μητσοτάκης, αυτό μόνο επιτελικό κράτος δεν μπορεί να είναι. Είναι μια συγκέντρωση σε μεγάλες εταιρείες, σε συγκεκριμένη κάστα. Ολιγαρχικό, αλλά θα μπορεί να έρθουν και πάρα πολλές εταιρείες, όπως έχει γίνει στα φωτοβολταϊκά.

Αγροτικός συνεταιρισμός Λειβαδιάς. Μας αρέσουν τα αγροτικά στην Ελληνική Λύση και το ψάχνουμε όλοι οι ομοϊδεάτες μου Βουλευτές και ο επικεφαλής μας ο Κυριάκος ο Βελόπουλος. Μα, ο αγροτικός συνεταιρισμός Λιβαδειάς έχει κατηγορήσει ότι πάνω από τρεις χιλιάδες αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά είναι έκνομες. Γιατί είναι έκνομες; Δεν έχουν προσκομίσει τίτλο κυριότητας. Αφού τοποθετήθηκαν, λοιπόν, τα φωτοβολταϊκά, μετά οι εταιρείες πιέζουν τους αγρότες για να τους παραχωρήσουν τα χωράφια. Τι ωραία, τι καλά!

Θέλω να πάμε λίγο στο νερό, είναι το άρθρο 52 που αφορά και τους δασικούς χάρτες με τις Επιτροπές, αλλά πάλι οι Επιτροπές δεν έχουν τα απαιτούμενα μέλη, χώρια το ότι εδώ διαβάζοντας προσβάλλεται ακόμη και η έννοια, ξέρετε, κατά κάποιον τρόπο της ιδιοκτησίας, αλλά όταν εδώ ο αριθμός των Επιτροπών και δη σε περιφέρειες με σημαντικό αριθμό δασικών εκτάσεων δεν είναι επαρκής, σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα ορισμού -λέτε- ως μέλους των Επιτροπών δασολόγου υπαλλήλου του Δημοσίου, ο οποίος υπηρετεί σε δασική υπηρεσία υπαγόμενη σε άλλη ενότητα, πάλι δεν επιλύει το πρόβλημα. Έχουμε ελλείψεις στις Επιτροπές, Στην Αιτιολογική Έκθεση, όπως αναφέρει ο νομοθέτης σε πολλές περιφέρειες, οι υφιστάμενες Επιτροπές δεν επαρκούν για την έγκαιρη εξέταση των αντιρρήσεων.

Μπαίνουμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που σχετίζεται, ξέρετε, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τη στιγμή που δεν έχουμε εκπονήσει δασικούς χάρτες, δεν ξέρουμε τι είναι δάσος και τι δεν είναι δάσος. Γιατί έχει ξεκινήσει η απατεωνιά του ΟΠΕΚΕΠΕ, από πού έχει ξεκινήσει; Από την μη εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι είναι βοσκότοπος και τι δεν είναι -γιατί βολεύει κάποιους- είναι πολύ εύκολο να δηλώνει ο καθένας ό,τι βοσκότοπο γουστάρει, για να το πω απλά στην καθομιλουμένη.

Άρα, λοιπόν, γιατί δεν εκπονούνται τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης; Γιατί δεν εκπονούνται οι δασικοί χάρτες; Ποιους εξυπηρετούν; Ξέρετε τι πρόστιμα έχουμε πληρώσει; Δεν είναι το πρόστιμο που αφορά τώρα, όλα αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι παλιό το προστιματάκι αυτό. Πρόστιμο 450 εκατομμυρίων ευρώ έχουμε υποστεί αυτή τη στιγμή, αλλά είναι άλλα αυτά που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης για τη μη εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Έχουμε «φάει» ένα πρόστιμο. Και τι κάνατε; Θα σας τα πει και ο Πρόεδρός μας, σιγά-σιγά. Θα σας τα πει ένα-ένα, γιατί δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και πού να καταλήξουμε.

Εδώ δώσατε 25 εκατομμύρια ευρώ, κύριε Παππά -μια και περάσατε από την Αυτοδιοίκηση- το 2023 για να εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στις Περιφέρειες. Η Κεντρική Μακεδονία άργησε να μπει. Άλλες τις ξεκίνησαν, άλλες δεν τις ξεκίνησαν. Και έρχεστε πέρσι, τον Ιούνιο του 2024 ως Νέα Δημοκρατία και τα σταματάτε από τις περιφέρειες. Πού πήγαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να μας πει κάποιος; Και τι κάνετε;

Πριν από ένα μήνα, δυστυχώς, βλέπουμε στην Ελληνική Λύση ότι τα έχετε δώσει σε μία μονοπρόσωπη ιδιωτική εταιρεία ΑΕ! Τώρα, μονοπρόσωπη και ΑΕ, δεν το ξέρω, αλλά και την επωνυμία της επιχείρησης, τα ξέρει και ο Πρόεδρός, μας. Διασαφηνίστε τα ένα-ένα, γιατί δεν ξέρουμε πραγματικά τι σκάνδαλο να βγάλουμε με αυτό που λέγεται αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας. Ειλικρινά λερναία Ύδρα. Πραγματικά! Τα έλεγε και ο Κυριάκος ο Βελόπουλος προχθές, είναι δυνατόν να καθυστερούμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Πέρσι ήταν να ξεκινήσουν Μάρτιο και ξεκίνησαν κατά τα μέσα Ιουλίου. Όχι ότι φέτος πάνε καλύτερα, με πεπαλαιωμένους χάρτες.

Δεν είναι στην ώρα τους οι δηλώσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά. Τι κάνουμε; Πρέπει να δώσουμε τώρα εμείς προκαταβολές στους αγρότες. Και τι κάνουμε; Πάμε στον Όμιλο Πειραιώς και δανειζόμαστε κάθε χρόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και υπάρχει ο Ειδικός Λογαριασμός Εγγυήσεων Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΕΓΕΠ -έτσι τον λένε- και πληρώνουμε κάθε χρόνο 180 εκατομμύρια ευρώ τόκους για τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπαίνει, λοιπόν, το ερώτημα: Εντάξει, από τα ταμειακά αποθέματα να μην τα πάρουμε, είναι εν ώρα ανάγκης. Από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορείτε να πάρετε; Ξέρετε τι κάνει τώρα η συγκεκριμένη τράπεζα; Γι’ αυτό λέμε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν που καταργήθηκε η Αγροτική και πουλήθηκε 95 εκατομμύρια στον Σάλα το 2012.

Πάει η Τράπεζα Πειραιώς με ένα επιτόκιο που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση 4,5% και μπαίνει άλλο 3% επάνω, κύριε Βιλιάρδο, που είστε και οικονομολόγος και πάει 7%. Διφυές το έργο της. Και τι κάνει; Δίνει δάνεια στους αγρότες με εγγύηση τις αγροτικές επιδοτήσεις. Μια χαρά, όλα καλά. Και τα παίρνουμε 180 εκατομμύρια ευρώ τόκους από τον ΕΛΕΓΕΠ κάθε χρόνο και τα παίρνουμε και από τα δάνεια που δίνουμε στους αγρότες με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Να μην εξοργίζεται ο κόσμος; Φταίει η Ελληνική Λύση που τα αποκαλύπτει όλα αυτά; Πείτε μου, τώρα. Εμάς ο ρόλος μας ποιος είναι εδώ; Ότι εμείς χαιρόμαστε όταν βλέπουμε αυτά, αυτό μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά ηθικό είναι; Πείτε μου, είναι ηθικό;

Μπήκαμε πραγματικά και ο Πρόεδρος και εγώ και άλλοι Βουλευτές να δούμε αν ισχύει αυτό σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ε, αυτό δεν ισχύει. Οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί, οι χώρες Benelux, η Γαλλία, η Ιταλία δίνουν απευθείας χαμηλότοκα δάνεια. Πού είναι η υπόσχεση που ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, κάποτε επί Καραμανλή, να λέει θα δίνουμε χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες; Πείτε μου. Είναι χαμηλότοκο δάνειο αυτό για να ξεκινήσει ένας αγρότης δραστηριότητα στην ύπαιθρο; Είναι πολιτική αγροτική αυτό; Είναι στρατηγική αυτό να τα παίρνει συγκεκριμένος όμιλος;

Η Γαλλία αυτή τη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη τράπεζα που είναι συνεταιριστική. Η Ziraat της Τουρκίας που δίνει άτοκα δάνεια στον Έβρο και έχει μπει και στα Δωδεκάνησα τώρα, ξέρετε τι τράπεζα είναι; Είναι αγροτική τράπεζα. Στην Τουρκία η Ziraat είναι αγροτική και εμείς ένα εργαλείο είχαμε και τι κάνατε; Πουλήσατε 95 εκατομμύρια το «καλό κομμάτι». Το «κακό κομμάτι» δεν μπορούν να το δουλέψουν οι αγρότες, είναι εγκαταλελειμμένα κτίρια αγροτοενώσεων που είναι υποθηκευμένα στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ)

Στην εκλογική μου περιφέρεια στις Σέρρες, ομάδες παραγωγών θέλουν να δουλέψουν τον ορυζόμυλο, θέλουν να δουλέψουν τα εκκοκκιστήρια. Δεν μπορούν, τα κτίρια είναι δεσμευμένα, έχουμε και εκεί πρόβλημα.

Αυτό κάνατε με τη διάλυση της Αγροτικής, όπως κάποτε διαλύθηκε η ΕΤΒΑ και δεν έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δική τους Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων. Η Αγροτική Τράπεζα είναι το έγκλημα, την οποία την ξεπουλήσατε εν μία νυκτί.

Τώρα για το νερό, εκεί έχουμε άλλα. Κατ’ αρχάς πήγατε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τις Υπηρεσίες Ύδατος αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Υπερταμείου των Δανειστών. Έτσι χάλασαν τα σχέδια από το ΣτΕ. Το είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς πήγε να το συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία.

Τώρα, πού τα λέτε αυτά ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσετε το νερό; Σας σταμάτησε το ΣτΕ με αυτό, υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας για το Υπερταμείο. Και με το άρθρο 55 λέτε -είναι η ουσία του άρθρου 55- ότι θα χαρακτηρίζονται περιοχές με λειψυδρία σε περιοχές εκτάκτου ανάγκης. Καλό ακούγεται, αλλά εδώ είναι το θέμα, ότι το προλαμβάνειν είναι πάντα καλύτερο του θεραπεύειν, πριν φτάσουν αυτές οι περιοχές στη λειψυδρία.

Συμφωνήσατε, κύριε Υπουργέ, σε αυτό που σας είπα χθες, ότι είμαστε στη δέκατη ένατη θέση παγκοσμίως που κινδυνεύουμε με λειψυδρία. Είναι έτσι; Το 6% του νερού παγκοσμίως είναι μόνο πόσιμο νερό. Μόνο το 6% είναι πόσιμο. Παλεύουμε για το 6%. Το υπόλοιπο δεν πίνεται και ούτε μπορούμε ποτέ να το κάνουμε πόσιμο. Καταλαβαίνετε για τι ποσοστό μιλάμε; Και έχουμε στον αγροτικό τομέα να ποτίζουμε με τα παραδοσιακά καρούλια. Θυμάστε ότι σας λέγαμε ως Ελληνική Λύση να συνεργαστείτε με το Ισραήλ; Σε αυτό θυμάμαι ότι ο Πρόεδρός μας φώναζε πριν από δέκα, δεκαπέντε χρόνια για τη στάγδην άρδευση κατά τα υψώματα στο Ισραήλ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Του Γκολάν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Του Γκολάν, μπράβο. Για να πάει το νερό στη ρίζα του.
Και εμείς εδώ χρησιμοποιούμε καρούλια παραδοσιακά που φεύγει το νερό από 40 μέτρα.
Καταλαβαίνετε κύριε Φωτόπουλε, κύριε Βιλιάρδο, κυρία Αθανασίου, κυρία Ασημακοπούλου και κύριε Κοτίδη, πού πάει το νερό; Πάει, χάνεται το νερό! Άρα λοιπόν, λελογισμένη διαχείριση ύδατος δεν έχουμε. Πάμε για το νερό χωρίς να γίνεται έλεγχος ποιότητας νερού. Όταν ήρθαν τα λεφτά για τον έλεγχο ποιότητας νερού στους δήμους, άλλαξαν κωδικούς εν μια νυκτί, πήγαν αλλού.

Τώρα στην εκλογική μου περιφέρεια με την Οδηγία της Κομισιόν που έγινε αναλυτική ποιότητα νερού, βρέθηκαν συστατικά ουρανίου και τρέχουμε και δεν φτάνουμε, οι δε σωληνώσεις αμιάντου στη χώρα που είναι καρκινογόνες ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί. Και μιλάει τώρα η Κυβέρνηση για λελογισμένη διαχειριστική πολιτική νερού και στα ερημονήσια υπάρχει πρόγραμμα, το «Horizon Europe» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κατασκευαστούν ταμιευτήρες αποθήκευσης βρόχινου νερού.

Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να δείτε το θέμα αυτό με τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού, που είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα, επιδοτούνται. Έχει γίνει κάτι για τα νησιά μας πάνω σε αυτό, για να εξοικονομούν βρόχινο νερό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μπαίνουν στο πρόγραμμα για την απανθρακοποίηση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Μάλιστα. Πάντως καθυστερήσαμε, γιατί αυτό το πρόγραμμα «τρέχει» εδώ και πολύ καιρό, όπως και για το Πρόγραμμα Αγροδιατροφή που «τρέχει», εγώ δεν άκουσα να μιλάει κανείς γι’ αυτό το πρόγραμμα. Εδώ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται το έλα να δεις, η αμαρτία της αμαρτίας, με τον ΕΛΕΓΕΠ και την Πειραιώς, με τα διαχειριστικά σχέδια, και «τρέχει» Πρόγραμμα Αγροδιατροφής, το οποίο επιδοτεί από το αγρόκτημα στο πιάτο και του οποίου η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2027.

Τι έχουμε κάνει στον αγροτικό τομέα για την αγροδιατροφή; Πείτε μου, τι έχουμε κάνει; Μιλάει κανείς για το Πρόγραμμα Αγροδιατροφή; Κανένας, τίποτα, και «τρέχει» το Πρόγραμμα και θα τελειώσει το Πρόγραμμα. Κι αν μας πουν ότι θα πάρουν χρήματα για οδοποιία, αυτά είναι ό,τι περίσσεψαν από το προηγούμενο πακέτο. Αυτό το πακέτο «τρέχει» για να ενισχύσει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα και δεν έχει γίνει τίποτα.

Αλλά εκεί που φτάσαμε, μιας και φώναζε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης «χαράξτε αλιευτικές ζώνες», μη σας φανεί παράξενο να δηλώσουμε ακόμη και υγρούς βοσκότοπους. Αν μπορούσαμε θα το κάναμε κι αυτό!

Παιδιά, ξέρετε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μιλούσε όλη η Ευρώπη. Εγώ δεχόμουν τηλεφωνήματα και από ανθρώπους οι οποίοι ήταν στο εξωτερικό. Όλοι μίλαγαν για αυτές τις ατασθαλίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εμείς εδώ αλλού τυρβάζαμε. Και όταν η Ελληνική Λύση μιλούσε για ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2020 με γραπτές ερωτήσεις –scripta manent- όλοι έλεγαν «τι είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ;». Νόμιζαν ότι είναι ο παίκτης του Ηρακλείου Κρήτης, στον ΟΦΗ που παίζει!

Πάντως, εν κατακλείδι, για να μην μακρηγορώ, να σας πω κάτι, κρατήστε το. Εάν ανοίξουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες στον ΕΛΓΑ, ουαί και αλίμονό μας. Εκεί να δείτε παρεμβάσεις. Αυτό το χωράφι, πέφτει μια σταγόνα και αποζημιώθηκε. Το άλλο είχε ολάκερη καταστροφή και δεν αποζημιώνεται. Εκεί θα γίνει, πραγματικά δεν τη λέω τη λέξη για τον ΕΛΓΑ. Ακόμη να το φέρει το νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία για τον ΕΛΓΑ. Το λιβανίζει εδώ και έναν χρόνο. Γιατί όταν ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ λέει όταν το χωράφι είναι επικλινές, για να αποζημιωθεί πρέπει να έχει κάτω νερά, ενώ μπορεί να έχει καταστραφεί όλη η παραγωγή, δεν αποζημιώνεται.

Θυμάμαι σε μια συνάντηση που είχαμε πριν τέσσερα χρόνια ως Ελληνική Λύση με τους αγρότες της Ημαθίας, ξέχασαν για τους ανθρώπους να βάλουν τα κεράσια στο De Minimis και με παρέμβαση της Ελληνικής Λύσης μπήκαν. Είναι πράγματα τα οποία πραγματικά είναι τραγελαφικά.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να έρθει τώρα. Τον καθυστερεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και ένα – ενάμιση χρόνο. Γιατί δεν το φέρνει άραγε; Μπαίνει ένα ερώτημα.
Λοιπόν, εν κατακλείδι, γι’ αυτό το νομοσχέδιο που αφορά απόλυτα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως κλείνω και με τα τουριστικά μονοπάτια ,είναι αδήριτη ανάγκη να γίνουν τα τουριστικά μονοπάτια, όπως και το πολύ καλό μονοπάτι που φέρνει υψηλούς τουρίστες ποιότητας στον Δήμο Αριστοτέλη στα Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη, θα πρέπει να γίνουν μονοπάτια αλλά πρέπει να σεβαστούμε τον χώρο με περιβαλλοντικούς όρους.

Μη γεμίσουμε ξαφνικά μονοπάτια παντού, τα οποία ναι μεν χρειάζονται, αλλά δεν ξέρω μήπως αυτά τα μονοπάτια αρχίζουν και γίνονται πιο πλατιά για να ανεβαίνουν και κάτι ανεμογεννήτριες πάνω; Θέλει προσοχή. Τα μονοπάτια χρειάζονται για να αναπτύξουν μια περιοχή όπως και στο Παγγαίο στο βουνό που είναι και η καταγωγή μου, στον Δήμο Αμφίπολης, αλλά θέλει προσοχή.
Για το νερό, όμως, έχουμε επιφυλάξεις γιατί οδεύετε σιγά σιγά σε ιδιωτικοποίηση.
Όσον αφορά όμως το σημερινό νομοσχέδιο έπρεπε να είναι εδώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι μόνο το Υπουργείο Ενέργειας.

Σας ευχαριστώ.