50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς που με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, κατάργησε τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που δολοφόνησε, βασάνισε, φυλάκισε και εκτόπισε χιλιάδες αντιστασιακούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Μια ιστορική επέτειος που δεν είναι αιτία διχασμού, καθώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, κυριαρχεί το πνεύμα της θυσίας.

Παρόλα αυτά σήμερα στις 6.00 το απόγευμα θα συνεχίσουμε στις Σέρρες με δύο πορείες από ΑΔΕΔΥ – Εργατικό Κέντρο η μία και από το ΚΚΕ η δεύτερη, δύο συγκεντρώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης.

50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο 2
50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο 2

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έγραψαν ιστορία ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τον Νοέμβρη του 1973, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών έγραψαν ιστορία, καθώς όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών και -με κεντρικό σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η εξέγερση αυτή αποτέλεσε ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για τη μετέπειτα πτώση των πραξικοπηματιών.

Μια πτώση που ήρθε τον Ιούλιο του 1974, υπό το βάρος, δυστυχώς, της τραγωδίας και της προδοσίας της Κύπρου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου όμως άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην μεταπολίτευση, καθώς οι πρωταγωνιστές του μπήκαν στην πολιτική, ανανεώνοντας από την μία το πολιτικό προσωπικό, δημιουργώντας όμως παράλληλα και το μύθο «αυτών που το εξαργύρωσαν».

Στις 17 Νοέμβρη 1973 η εξέγερση του Πολυτεχνείου

παπαμιχάλης ευαγγελίδου
παπαμιχάλης ευαγγελίδου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν για όλους τους Έλληνες , μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών
Και μπορεί η εξέγερση των φοιτητών να ξεκίνησε με κατάληψη του Μετσόβιου από φοιτητές , η αλήθεια είναι όμως πως στην συνέχεια κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας στην αιματοχυσία της 17ης Νοεμβρίου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε ποικιλότροπα την ελληνική κοινωνία και συνεχίζει να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, κάτι που φαίνεται από τους στόχους και τα οράματα που ώθησαν τους πρωταγωνιστές στο στίβο της αντιπαράθεσης με το στρατιωτικο-φασιστικό καθεστώς.

καζίας τάτσιος
καζίας τάτσιος

Ιστορικά η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη διακυβέρνηση του στρατού, κάτω από ένα καθεστώς που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί και στο φοιτητικό συνδικαλισμό απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας

μητσοτάκης μαλλιαράς
μητσοτάκης μαλλιαράς

Πράγμα για το οποίο εναντιώθηκαν οι φοιτητές με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 1973, φοιτητές του Πολυτεχνείου να αποφασίσουν αποχή από τα μαθήματα.

Για αυτό και ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις και στο τέλος κατέληξαν να είναι ενάντια στο βάναυσο στρατιωτικό καθεστώς.

Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, να αποφασιστεί από την χούντα η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, να γκρεμίσει την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.

Αυτήν την εξέγερση τιμούμε σήμερα

Η δίκη για τα γεγονότα


Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία 2,5 μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, αθωώνοντας βέβαια άλλους 12…

Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας – Ινδίας για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας

Κώστας Μπούμπας :Υπάρχει ασυδοσία στην αγορά παρά τους ελέγχους

Ο Δήμος Σερρών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia  ‘23

Ο Κώστας Μπούμπας για την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών