Τριχοτομημένος όσον αφορά την πολιτική ισχύ των επιμέρους ομάδων, φαίνεται η ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορεί ο κ. Κασσελάκης να πέρασε έστω και οριακά τον Νίκο Παππά στην προεδρεία της κοινοβουλετικής ομάδας, αλλά έστω και άθελα ενίσχυσε την εσωκομματική αντιπολίτευση που βγήκε κερδισμένη από τη διαδικασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών, καθώς από 7 αύξησε σε τουλάχιστον 12 τους βουλευτές που έχει στη δύναμή της.
Στην πραγματικότητα ο Κασελάκης είναι όμηρος του Νίκου Παππά, που μπορεί να υποστηρίζει πως ελέγχει την Κεντρική επιτροπή, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα πράξει ο Πολάκης, που προανήγγειλε πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη.
Συνεπώς Κασσελάκης, Τσίπρας και Παππάς, περιμένουν τις κινήσεις του Πολάκη μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου
Όμηρος του Νίκου Παππά ο Στέφανος Κασσελάκης – Ενισχυμένη η «παράταξη Τσίπρα»
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» είναι η φράση που κυριαρχεί στα πηγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κουρεμένος» προφανώς είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη διαδικασία που αφορούσε τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής του ομάδας, χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τα Όργανα, επιχειρώντας να αιφνιδιάσει τους βουλευτές του.
Στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης με την ενέργειά του αυτή απώλεσε και νέο εσωκομματικό έδαφος, όσον αφορά τα στελέχη και προφανώς έχασε και ένα ακόμα ποσοστό επιρροής του στη βάση των ψηφοφόρων του.
Το τι θα γίνει την 8η Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να προβλεφθεί και ίσως μια λύση μεταβατικής ηγεσίας, λογικά θα στρώσει τον δρόμο για την πολιτική επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα.
Οι ραγδαίες εξελίξεις αν μη τι άλλο προμηνύουν νέα διάσπαση, καθώς επιδεινώνεται ο διχασμός που σιγοβράζει μετά την αποχώρηση εκατοντάδων στελεχών και μελών του κόμματος, όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να ακολουθεί τη δική του γραμμή στην κομματική και πολιτική σκηνή.
Η αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τον Παύλο Πολάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον τρόπο που διαχειρίζεται την υπόθεση της Αθηνάς Λινού, αλλά και το νέο εσωκομματικό μέτωπο που διαμορφώθηκε από την ομάδα των «87» που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην εισήγησή του, και το οποίο ισχυροποιήθηκε, οδηγούν τον Στέφανο Κασσελάκη να αλλάξει ρότα.
Υπό το κλίμα αυτό, ο Κασσελάκης φαίνεται να επιχειρεί να κατευνάσει τον Παύλο Πολάκη και να αποφύγει μία αναμέτρηση στην Κεντρική Επιτροπή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για αυτό άλλωστε ο ίδιος προχώρησε στη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ο διχασμός δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος το κόμμα να απωλέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση.
Σ. Φάμελλος: Διαψεύδει τον Κασσελάκη – Επιζήμια η στάση του
Ως «αδικαιολόγητη» και «επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον αντικαταστήσει με τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Ό,τι είπα στην ΚΟ ακριβώς τα ίδια είπα και στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Πολιτικά δεν έπρεπε να ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο και μάλιστα αναίτια. Ήλπιζα ως την τελευταία στιγμή ο κ. Κασσελάκης να ανακαλέσει», είπε.
«Μέχρι χθες δεν ήξερα τίποτα. Είναι μία αδικαιολόγητη πρόταση επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη ημέρα μέχρι και χθες έκανα τα πάντα για να μην αμφισβητείται η ηγεσία του προέδρου. Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος του Κασσελάκη, θα σεβαστώ την απόφασή του κόμματός μου», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει καλύτερος, όλοι μαζί πρέπει να το κάνουμε», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται για μένα θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι υπέρ της ενότητας».
Ενισχυμένοι οι «87»
Ο κ. Κασσελάκης είναι σήμερα Πρόεδρος στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. αφού ελέγχει μόλις 17 από τους 35 βουλευτές.
Θυμηθείτε πως υπέρ της πρότασης του Κασσελάκη ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.
Αντίθετα όχι ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Ενώ παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Μάλιστα ο συσχετισμός αυτός προκύπτει επί των παρόντων βουλευτών (33 από τους 35) στην ψηφοφορία καθώς μια έδρα ήταν κενή μέχρι να συμπληρωθεί από την Πόπη Τσαπανίδου η οποία θα ορκιστεί σήμερα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε από την συνεδρίαση και ο Παύλος Πολάκης έχει τεθεί εκτός ΚΟ.
Συνεπώς ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στην πλευρά των 87 και πλέον από θεματοφύλακας των ισορροπιών θα εξελιχθεί ως ένας εν δυνάμει δελφίνος και δεν αποκλείεται ο κ. Φάμελλος να είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο θα βρει τον υποψήφιό της η ομάδα των 87.
Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση είναι πάντα πάνω στο τραπέζι και αυτό δεν δείχνει να αγχώνει τον κ. Κασσελάκη.
Ο τρόπος με τον οποίο πήρε θέση στην εισήγησή του απέναντι στον Χρήστο Σπίρτζη είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικός. Ουσιαστικά η τοποθέτησή του έδωσε σήμα στο πειθαρχικό να τον παραπέμψει στην ΚΕ με το ερώτημα της διαγραφής.
Θα είναι φυσικά μια ακόμη αιτία σφοδρής σύγκρουσης με τη φρουρά Τσίπρα την οποία με όλους τους τρόπους εξωθεί στην έξοδο.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η τοποθέτησή του στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης για το κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εντυπωσίασε» το κοινό η πλωτή συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πεθελινό Σερρών
Καιρός: Φθινόπωρο με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς από αύριο έως την Κυριακή