Με την ομόφωνη στήριξη όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου ο Λάζαρος Κυρίζογλου εξελέγη νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος).


Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έλαβε 29 ψήφους, όσοι και οι παρόντες από το σύνολο των 31 μελών και διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέλαβε ήδη καθήκοντα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνοντας τα ηνία του κορυφαίου οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας, τον Φεβρουάριο του 2024.


Στην ειδική συνεδρίαση του σώματος για την εκλογή του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Δημήτρης Παπαστεργίου,ο κ. Κυρίζογλου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ωστόσο το γεγονός ότι έλαβε θετική ψήφο και από τους συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποδεικνύει την εκτίμηση με την οποία τον περιβάλλουν οι συνάδελφοί του.


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε συγκινημένος, τονίζοντας ότι η διαδικασία απέδειξε πως η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της συνάντησης, του διαλόγου και της συνεργασίας για το καλό των πολιτών που εκπροσωπούμε.


Αφού συνεχάρη τον Δημήτρη Παπαστεργίου για τα νέα του καθήκοντα και του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του, έδωσε το στίγμα των διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας.


«Το μέγα ζητούμενο στο κράτος μας, στο διοικητικό μας σύστημα, είναι η ολοκλήρωση από τον κοινό νομοθέτη από κυβέρνηση και κοινοβούλιο του θεσμικού πλαισίου για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να αρχίσουμε να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων προς όφελος των πολιτών.

Να έχουμε καλύτερη δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι και θα παραμένει το όραμά μας μέχρι να υλοποιηθεί.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα στηρίξουμε τον αγώνα μας στην ενότητα, στον διάλογο, στη συνεργασία και ταυτόχρονα στο διάστημα που μας απομένει θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε άμεση συνάντηση με την ηγεσία με το υπουργείου και τόνισε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι η σύνταξη νέου κώδικα δήμων και περιφερειών και νέου κώδικα δημοτικών υπαλλήλων, η εφαρμογή της νέας μελέτης κατανομής των ΚΑΠ με αύξηση από 1/1/24 της τάξης του 10% που αφορά όλους τους δήμους και ιδίως του μικρούς, τετραετές πρόγραμμα στελέχωσης των δήμων και δη των νέων υπηρεσιών, πρόγραμμα αντικατάστασης των αποχωρούντων υπαλλήλων με κινητικότητα και συνταξιοδότηση, τετραετές πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών δήμων, ορεινών και νησιωτικών και η ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της δημοτικής αστυνομίας.


Και τόνισε ότι βασικό ζητούμενο της ένωσης είναι η δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων.
Νωρίτερα, βέβαια και πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο απελθών πρόεδρος και νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι η πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό ήταν τιμητική όχι μόνο προς το πρόσωπό μου αλλά και προς την αυτοδιοίκηση.


«Αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της αυτοδιοίκησης από τη νέα του θέση.

Φαβορί ο Κυρίζογλου στις νέες εκλογές της ΚΕΔΕ !

“Στα δύσκολα, μαζί” ο Λάζαρος Κυρίζογλου!