Γράφει ο Δημήτρης Χύτας , Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος
Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Ο.Π.Α.) του δήμου Νιγρίτας, στις 5-11-1998 με αριθμό σύμβασης 1.881 μίσθωσε από το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας του γεωθερμικού πεδίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Νιγρίτας του νομού Σερρών, εκτάσεως τεσσάρων χιλιάδων είκοσι οχτώ (4.028) στρεμμάτων.
Στις 18-10-2001 με αριθμό σύμβασης 8.040 μίσθωσε άλλο ένα γεωθερμικό δυναμικό, εκτάσεως χιλίων (1000) στρεμμάτων. Εντός των παραπάνω μισθωμένων γεωθερμικών πεδίων, έχουν κατασκευαστεί από τον ΙΓΜΕ στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος ενέργειας Β’ ΚΠΣ- Ερευνητικό Πρόγραμμα 4.1.12 δύο γεωτρήσεις η ΤΗ6 και η ΤΗ12 (μία σε κάθε πεδίο).
Με την γεώτρηση ΤΗ6 να μπορεί να δώσει γεωθερμικό ρευστό της τάξης των 40m3 /h σε θερμοκρασία 38.8ο C, ενώ η γεώτρηση ΤΗ12 μπορεί να δώσει γεωθερμικό ρευστό παροχής των 80m3 /h σε θερμοκρασία 63,5ο C.
Η πρώην δήμαρχος Αγγελική Μήκα στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREGIII A/PHARE CBC Ελλάδα – Βουλγαρία Μ3.2 «Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος», ενέταξε έργο 500.000€ που αφορούσε την εκμετάλλευση των δύο μισθωμένων γεωθερμικών πεδίων στα οποία υφίστανται οι γεωθερμικές γεωτρήσεις ΤΗ6 και ΤΗ12 για την παραγωγή και διανομή θερμικής ενέργειας σε καλλιέργειες θερμοκηπίου καλώντας τοπικούς και ξένους επενδυτές.
Ενδιαφέρον έδειξε ο όμιλος ΙΤΑ για να κατασκευάσει ένα θερμοκήπιο υδροπονίας 100 στρεμμάτων παραγωγής ντομάτας και πιπεριάς. Η κα. Μήκα είχε ξεκάθαρη άποψη για τον τρόπο αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου αλλά είχε να αντιμετωπίσει εμπόδια που αφορούσαν σε αντιδράσεις μέρους της τοπικής κοινωνίας που εκπορευόταν από «Επιχειρηματίες» που είχαν συμφέροντα να μην αλλάξει τίποτα στο υφιστάμενο καθεστώς.
Για τους ελάχιστους που παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος είναι προφανές ότι η προσέγγιση της κα. Μήκα είναι διαφορετική από αυτή των «Επιχειρηματιών» και όλων των δημάρχων έως και σήμερα.
Όλοι αυτοί επενδύουν στη ρητορική ενάντια στους ξένους επενδυτές που εποφθαλμιούν την αξιοποίηση του παραγωγικού μας πλούτου με σκοπό το κέρδος, συντηρώντας στην πραγματικότητα την αδράνεια και απειλώντας οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν την περιοχή μας πίσω.
Αρκεί μια βόλτα στο γεωθερμικό πεδίο της Νιγρίτας, για να καταλάβει κανείς τι εννοώ.
Εγκαταλελειμμένα θερμοκήπια, ανεξέλεγκτη χρήση γεωτρήσεων και ανεξέλεγκτη επανέγχυση του γεωθερμικού ρευστού στην Γκουλιουμαράκα, από τους ίδιους που δεκαετίες τώρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο όνομα της τοπικής ανάπτυξης λαθροβιούν επιχειρηματικά, εκμεταλλευόμενοι τις εκάστοτε τοπικές αρχές.
Στην πραγματικότητα αυτού του είδους οι «Επιχειρηματίες» ανήκουν στους πολέμιους κάθε είδους μεταρρύθμισης και αλλαγής. Αυτά τα κεκτημένα παλεύουν μέχρι και σήμερα να διατηρήσουν με σύμμαχο την σημερινή δημοτική αρχή. Για το λόγο αυτό αυτοπροτείνονται πατέρας και υιός να προεδρεύσουν στην επιτροπή του Δήμου για την γεωθερμία.
Νομίζω δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να κάνουν ότι έκαναν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νιγρίτας, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ομίλου ΙΤΑ, κος Γερασίμου για να παρουσιάσει την πρόταση του.
Η πρωτοφανής επίθεση στο πρόσωπο της κα Μήκα και του κου Γερασίμου ανάγκασαν τον υποψήφιο επενδυτή να φύγει από τη συνεδρίαση.
Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η επόμενη επένδυση του ομίλου ΙΤΑ, η Μηδική Σερρών Α.Ε, να γίνει στο πάρκο Ομόνοιας του Δήμου Σερρών, όπου του παραχωρήθηκε χώρος.
Η Μηδική Σερρών Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αφυδατωμένης μηδικής στην Ελλάδα, με παραγωγή πάνω από 27.000 τόνους ανά έτος και με συμβεβλημένους παραγωγούς που καλλιεργούν πάνω από 20.000 στρέμματα μηδική.
Τάδε έφη ο Δημήτρης Χύτας , Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Βισαλτίας
Φαίνεται πως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, είτε γιατί δεν θέλουμε να τα αλλάξουμε, είτε γιατί δεν μπορούμε….
Και συνήθως συμβαίνει το … τελευταίο!
Πέρασε η ανάθεση για την αποκατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Σουλίου