Μπορεί ο Κασσελάκης να συμπεριφέρεται ως νέος CEO σε πολυεθνική, αλλά δυστυχώς για αυτόν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν στο κόμμα.

παπαμιχάλης ευαγγελίδου
παπαμιχάλης ευαγγελίδου

Σε κάθε νομό και σε κάθε πόλη η «ομπρέλα» αν δεν είχε μαζί της τον Γραμματέα, είχε τουλάχιστον πολλά από τα μέλη της Νομαρχιακής.

Αν λοιπόν ο ίδιος έχει αποφασίσει να πάει σε συνέδριο, που δεν το νομίζω, θα πρέπει άμεσα να επανδρώσει με νέα πρόσωπα όλες τις νομαρχιακές.

Ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, είναι η στελέχωση του κομματικού μηχανισμού σε τοπικό επίπεδο.

Περιμένει πρώτα ίσως να δει πού θα καθίσει η σκόνη, μετά τις εξελίξεις σε κεντρικό κομματικό επίπεδο και μετά να αποφασίσει για τα πρόσωπα στις νομαρχιακές, αναλόγως των εισηγήσεων που θα δεχτεί από τους δικούς του ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο.

Λογικό, αφού οι εξελίξεις τρέχουν και είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι θα μείνουν στις κομματικές οργανώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει ζήτημα, καθώς σημαίνοντα στελέχη των δυο νομαρχιακών ανήκουν κυρίως στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, και έχουν στενή σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που ως γραμματέας είχε διαρκή συνεργασία μαζί τους.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τις νομαρχιακές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Και ειδικά στις Σέρρες!


Οπότε η όποια στάση θα καθοριστεί μετά την ερχόμενη Κυριακή και την διαδικτυακή σύσκεψη της πλευράς Αχτσιόγλου, που αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις.

Μένουν, φεύγουν και πώς;

Αυτό είναι το ερώτημα και όλες οι ζυμώσεις γύρω από αυτό εξελίσσονται.

Σημαίνοντα ρόλο σε τοπικό επίπεδο (Θεσσαλονίκης) εικάζω ότι θα παίξει η Δώρα Αυγέρη, καθώς ανήκει στον στενό πυρήνα των στελεχών που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη για τον ίδιο λόγο, όσον αφορά στην Πέλλα και πιθανώς κάποιες άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Θυμίζω το 2015, όταν η βασική ρήξη που πλήγωσε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν στην κυβέρνηση) ήταν με την αποχώρηση των στελεχών του πρώην γραμματέα, Τάσου Κορωνάκη.

Τότε βρέθηκαν στελέχη να αντικαταστήσουν εκείνους που κρατούσαν το κόμμα και μάλιστα άφησαν το στίγμα τους.

Τώρα;

Τα στελέχη στην Βόρεια Ελλάδα εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ

καζίας τάτσιος
καζίας τάτσιος

Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, εχω την αίσθηση πως θα δυσκολευτεί, μιας και εδώ ήταν και είναι η βάση της «ομπρέλας» , αλλά και η δύναμη της Αχτσιόγλου που παραμένει βέβαια, μέχρι να πάρει το κόμμα, ή να ακολουθήσει τον … Τσακαλώτο!

Μάλιστα μετά την θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αποχώρησαν και τα πέντε μέλη της Νομαρχιακής.

Από τα συνολικά 34 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγονται στην Κεντρική Μακεδονία να φύγουν πέντε δεν το λες και μεγάλο αριθμό, πόσο μάλλον σημαντικό πλήγμα…

Ήδη οι αποχωρήσαντες είναι ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η Κατερίνα Ιγγλέζη, η Άννα Ρογδάκη, η Ιφιγένεια Καμτσίδου και ο Κώστας Καλδάρας.

Σημειώνω πως ο κ. Μηταφίδης αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή κι όχι από το κόμμα…
Επίσης, την Κυριακή η πλευρά Αχτσιόγλου διοργανώνει πανελλαδική σύσκεψη διαδικτυακά για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις.

Ακούω πάντως ότι η μάχη της Κεντρικής Επιτροπής τελείωσε και τώρα τα μέτωπα είναι ανοιχτά αλλού.

Πρώτον στις αποχωρήσεις στελεχών και μελών από τις κομματικές οργανώσεις και δεύτερον στη Βουλή.

Αυτό το τελευταίο “μέτωπο” είναι που θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Μετά τις αποχωρήσεις Τσακαλώτου και Πέρκα, οι επτά βουλευτές που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου και υπέγραψαν το σκληρό κείμενο της Κυριακής, παρότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι μένουν στο κόμμα, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως κλιμάκωση.

Και όχι μόνον.

Διότι, επτά συν δύο ίσον εννέα και μένει άλλος ένας βουλευτής, για να συνασπιστούν όλοι μαζί και να κάνουν κοινοβουλευτική ομάδα…

Έχει πάρει το αφτί μου και δέκατο όνομα, αλλά λέω να κάνω υπομονή, να δω τι θα κάνουν οι επτά και θα σας το μαρτυρήσω…

Η παρένθεση της «κυβερνώσας Αριστεράς εκλεισε μαζί με την εποχή των Μνημονίων;

μητσοτάκης μαλλιαράς
μητσοτάκης μαλλιαράς

Όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών -που είχε καταλάβει πολύ πριν τον Κασσελάκη τι συμβαίνει στο κόμμα και πολύ πριν το κόμμα τι συμβαίνει με τον Κασσελάκη-, έχουν τη ρίζα τους στην περίοδο 2015 – 2019.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το συμπαθές κόμμα του 3% των διανοούμενων και διαμαρτυρομένων της Αριστεράς ελάχιστοι θα ασχολούνταν με αποχωρήσεις και διασπάσεις.

Επειδή, όμως, ξαφνικά το 3% έγινε «κυβερνώσα Αριστερά» -με πολύ από παλιό ΠΑΣΟΚ και ολίγη από Καμμένο, βέβαια- υπάρχει ενδιαφέρον.

Μέχρι να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και όλοι οι υπόλοιποι ότι η παρένθεση της «κυβερνώσας Αριστεράς» έκλεισε μαζί με την εποχή των Μνημονίων που τη δημιούργησε θα περάσουν ακόμη μερικοί μήνες.

Ίσως οι Ευρωεκλογές να σημάνουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτής της παρένθεσης, ίσως να χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς η κανονικότητα πρέπει να επιστρέψει παντού στη χώρα, διότι τα δύσκολα είναι … μπροστά!

Το ΜέΡΑ25 μπήκε στην μάχη της αριστεράς

Αυτός ο πολιτικός οργανισμός που παρουσιάζει μια κινητικότητα είναι το ΜέΡΑ25 , που λέει πως ξεκινάει ο διάλογος, που δεν πρέπει να είναι ούτε θεωρητικός ούτε προσωποκεντρικός για την αναγέννηση της Αριστεράς και απαιτεί αρχές που αντανακλούν την πραγματική συγκυρία, η οποία απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και περιθωριοποίηση. 

Και τονίζει ότι ο διάλογος αυτός θεμελιώνεται σε 10 σημεία
Ποια είναι;

  1. Φόροι και ακρίβεια 
    Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
  2. Ενέργεια
    Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας  Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.
  3. Περιβάλλον-εξορύξεις
    Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.  
  4. Εργασιακή δημοκρατία
    Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στο συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου. Π.χ. «1 μετοχή – 1 εργαζόμενος – 1 ψήφος»
  5. Στέγη 
    Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.
  6. Δημόσια υγεία – Παιδεία
    Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση (π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.
  7. Δημόσια Ενημέρωση
    Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση(2)στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.
  8. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας
    ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται. Π.χ. μέσω Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, όπως κι η διαδικασία διορισμού κρατικού/δικαστικού προσωπικού.
  9. Δημόσιο, αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών και δανεισμού
    Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  10. Ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική
    Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ.
    Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου -Εμιράτων.
     Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης
    Μένει ακόμα έξω το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και μάλλον δεν το έβαλαν γιατί θυμίζει ακόμα το ΠΑΣΟΚ!
    Ειδάλλως θα ήταν μέσα …

Εξαρθρώθηκε από τους «Αδιάφθορους» οργανωμένο κύκλωμα εξαπάτησης του Δημοσίου

50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 6+1 λόγοι για να μείνει η Κοινωφελής Επιχείρηση!

Βαγγέλης Παπαμιχάλης: Η γενική εικόνα για το Νοσοκομείο Σερρών!

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2024

Κλείνει η ΚΕΔΗΣ: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;