«Η Ελλάδα, με την πλούσια δημοκρατική παράδοση και τη διαρκή δέσμευσή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της δημοκρατίας.
Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη θα ενδυναμώνεται και θα εξελίσσεται, προς όφελος των λαών μας και της περιφερειακής σταθερότητας.
Άλλωστε, η προσπάθεια για τη βελτίωση της δημοκρατίας είναι αέναη», δήλωσε σε ομιλία του στη Βουλή, κατά την ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία. 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης»,
παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Ομιλητές, εκτός από τον κ. Χατζηβασιλείου, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο βουλευτής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Ο Σερραίος βουλευτής τόνισε την ιστορική συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας. «Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, μόλις 5 ημέρες μετά το πραξικόπημα, πήρε μια ιστορική απόφαση: υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ξεκίνησε η διεθνής διαμαρτυρία για την κατάλυση της δημοκρατίας και την παραβίαση των άρθρων της ΕΣΔΑ», δήλωσε.
Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία. «Ζούμε σε ταραχώδεις καιρούς, με δύο πολέμους να μαίνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τη διάδοση των πρακτικών της μετα-αλήθειας που στοχεύει στη χειραγώγηση του σύγχρονου πολίτη, δημιουργούν διαρκώς νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.
«Όμως, είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από θεσμούς, όπως την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατικές αξίες θα παραμείνουν ακλόνητες» πρόσθεσε με έμφαση.