«Οι Περιφέρειες της χώρας είναι εδώ και θα είναι εδώ και τα επόμενα χρόνια για να δίνουν απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις, έχοντας έναν και μόνο τελικό στόχο. Στη νέα εποχή που ξεκινά, να μην μείνει κανένας εκτός, να μην μείνει κανένας μόνος, να είναι όλοι συμμέτοχοι στην πρόοδο και την ευημερία, να υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους, και να είναι τελικά ο άνθρωπος πάνω από όλα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ

Ξεκίνησε η συζήτηση για νέο κώδικα αυτοδιοίκησης

Τους βασικούς άξονες, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ανέλυσε στην κεντρική ομιλία του στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε 11 βήματα για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των δυο ενοτήτων του θεματικού συνεδρίου, που είναι η Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και η Αγροτική Ανάπτυξη, καταθέτοντας τις προτάσεις των Περιφερειαρχών όλης της χώρας. 

«Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη»
Όπως πρόσθεσε, «στόχος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι να δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα», ενώ όσον αφορά τον ρόλο των Περιφερειών «σε αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά, «η απάντηση είναι ξεκάθαρη» και συνέχισε: «Οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι γιατί έτσι το θέλουμε εμείς ή γιατί το απαιτούμε, αλλά γιατί στην πράξη ο ρόλος των Περιφερειών είναι πράγματι κομβικός.

Συγκεκριμένα, το 60% των δημοσίων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, συνολικά το 60% του προϋπολογισμού και το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης».

Μιλώντας για τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, είπε ότι «είναι τα μεγαλύτερα περιφερειακά προγράμματα που έχουν εγκριθεί ποτέ για τις 13 περιφέρειας της χώρας, περιλαμβάνοντας το 1/3 των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που μας χαρίστηκε».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε μέσα από τη δουλειά μας, μέσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά μας, μέσα από την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας,

αλλά και μέσα από την πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία μας με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι γνωρίζει τις σημασία της αυτοδιοίκησης και είναι διαχρονικά στο πλευρό μας».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «είναι πλέον γεγονός πως όλοι έχουμε στη χώρα την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι με την εκάστοτε κυβέρνηση μάς ενώνει ένας κοινός στόχος, δηλαδή η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας για όλους».

Όμως, όπως συμπλήρωσε, «για να τα πετύχουμε όλα αυτά, για να είμαστε αποτελεσματικοί για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας, πρέπει να εξελίξουμε, να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε το θεσμό των Περιφερειών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετουσιώνουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους συμπολίτες μας και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ευρώπη είναι παντού στις ζωές μας, στα έργα που κατασκευάζουμε, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας» και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι παντού και άρα η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές και η επιλογή των δυνάμεων εκείνων που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην συνέχιση στήριξης των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων για τις τοπικές κοινωνίες, είναι κομβική».

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: Επικρατεί «χάος και αταξία»

Θανάσης Μαλλιαράς προς Υφυπουργό Ανάπτυξης: «Στηρίξτε έμπρακτα τις σερραϊκές επιχειρήσεις»

Για να παρακολουθήσουν τα «Αναστενάρια» χιλιάδες επισκέπτες στην Αγία Ελένη