Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,

όπου μεταξύ άλλων ήταν κεντρικός ομιλητής στην Εθνική Διάσκεψη των Πολιτειών της Αμερικής, εκπροσωπώντας τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με Κυβερνήτες και Γερουσιαστές, ενώ στην ομιλία του στην Εθνική Διάσκεψη, στη Νεβάδα των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στη λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, στα κοινά ζητήματα μεταξύ των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών σε Ευρώπη και Αμερική,

αλλά και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Περιφέρειες και Δήμοι από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μέχρι τις κοινωνικές ανισότητες κι από την ανταπόκριση στα προβλήματα της καθημερινότητας μέχρι την αλληλεγγύη και την κοινωνική προστασία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, “πιστεύω ακράδαντα ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, Δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πρέπει να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν πιο στενά.

Και ότι η συνεργασία Ευρώπης – Αμερικής σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι είναι προφανές πια πως η συλλογική μας δύναμη βρίσκεται στο συντονισμό, τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γι’ αυτό απαιτείται να δημιουργήσουμε ένα διατλαντικό δίκτυο εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών, ένα διατλαντικό δίκτυο συνεργασίας της ευρωπαϊκής και αμερικανικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε το κοινό ταξίδι μας, για να αποκτήσουμε πλέον υπόσταση ως Αυτοδιοίκηση με παγκόσμια χαρακτηριστικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα πιεστικά σύγχρονα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών και να βάλουμε τις Δημοκρατίες μας να λειτουργήσουν πραγματικά για τους πολίτες”.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων: “Ευχαριστώ πολύ τους Κυβερνήτες και Γερουσιαστές των ΗΠΑ για τη θερμή υποδοχή τους στη Νεβάδα, όπου ήμουν κεντρικός ομιλητής στην Εθνική Διάσκεψη των Πολιτειών της Αμερικής, εκπροσωπώντας τις Περιφέρειες και τους Δήμους της ΕΕ.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φωνή των τοπικών κοινωνιών στα κέντρα αποφάσεων παγκοσμίως και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις αποδέχονται τον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως ο βαθμός διοίκησης, που είναι δίπλα στον πολίτη.

Είναι μια κατάκτηση, στην οποία Περιφέρειες και Δήμοι οφείλουμε να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα, όπως έχουμε κάνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, όπου Περιφέρειες και Δήμοι αποτελούμε την ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις”.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε επίσης στο Λος Άντζελες με Αμερικανούς επενδυτές,

ενώ συμμετείχε και σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος στην αμερικανική αγορά.

“Στο Λος Άντζελες είχα την ευκαιρία να συζητήσω με Αμερικανούς επενδυτές την προοπτική της παρουσίας των επιχειρήσεών τους στην Κεντρική Μακεδονία, αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και τα κίνητρα για την εγκατάσταση επενδύσεων σε έναν κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως έχει εξελιχθεί η Περιφέρειά μας.

Το ενδιαφέρον μας άλλωστε για την προσέλκυση επενδύσεων είναι διαρκές, όχι μόνο στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα για τους συμπολίτες μας.

Είναι μια διαρκής προσπάθεια, που έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα, με την παρουσία εταιρειών – κολοσσών παγκοσμίως, όπως η Pfizer, Cisco, Deloitte κτλ., στην περιοχή μας, που έχουν αφήσει το θετικό αποτύπωμά τους στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους συμπολίτες μας.

Παράλληλα, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλουμε διεθνώς τον τόπο μας ως τουριστικό προορισμό, προσπαθώντας να προσελκύουμε κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς ο τουρισμός είναι ένας από τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την επίσημη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε ειδική εκδήλωση, όπου παρουσιάσαμε σε τουριστικούς πράκτορες, ΜΜΕ και travel bloggers το ελκυστικό τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ως τουριστικού προορισμού 365 ημερών το χρόνο.

Ήδη οι προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στην αμερικανική αγορά έχουν αποδώσει καρπούς.

Οι Αμερικανοί τουρίστες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την Κεντρική Μακεδονία για τις διακοπές τους και αυτή την τάση έχουμε στόχο να την ενισχύσουμε περαιτέρω, κάνοντας άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως αυτή της Καλιφόρνια, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τουριστικές αγορές”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κεντροαριστέρα σε σύγχυση;

Μαρία Σπυράκη: Να ζητήσετε συγγνώμη από την Ελλάδα

Πρόταση 2,5 εκατ.€ από το ΕΒΕΣ για το Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ»